Maastricht besteedt jeugdzorg ongewijzigd aan na kort geding
Selectiecriteria zijn sinds de wijziging van de Jeugdwet van 1 juli wel toegestaan.
Maastricht besteedt de ambulante jeugdzorg voor Zuid-Limburg in december opnieuw aan. Dit gebeurt vrijwel zonder aanpassingen - ondanks dat de vorige aanbesteding volgens de rechter in strijd was met de Jeugdwet.
Inkoper
Een aanpassing van de aanbesteding is niet nodig, zo laat de Maastrichtse wethouder jeugdzorg Alex Meij de raad weten. Maastricht is de inkoper van ambulante jeugdzorg voor bijna heel Zuid-Limburg. Tijdens de vorige ronde in mei liep deze centrumgemeente volgens de rechter ten onrechte vooruit op een wijziging van de Jeugdwet – daarmee was de aanbesteding in strijd met deze wet.
Emvi
Sinds 1 juli dit jaar is de wijziging echter van kracht waardoor het voor gemeenten wel toegestaan om aan te besteden op basis van selectiecriteria in plaats van volgens de ‘economisch meest voordelige inschrijving’, ook bekend als 'emvi'.
Gunnen
‘Wij verwachten de aanbesteding voor ambulante behandeling begin december alsnog te gunnen’, aldus wethouder Jeugdzorg Alex Meij in een recente brief aan de gemeenteraad. ‘Waarna we ook potentiële ontwikkelpartners selecteren voor de opdracht Ambulante Jeugdhulp en Ontwikkeling. Dit is onder voorbehoud dat er geen nieuwe kort gedingen worden aangespannen.’
Uit de markt
Een eventueel volgend kort geding zou interessante informatie opleveren over een belangrijke inhoudelijke kwestie die in het kort geding van 15 september - aangespannen door jeugdzorgorganisatie Gezin in Beweging (GiB) - niet aan bod kwam. Namelijk de vraag of de - volgens veel betrokkenen strenge - Maastrichtse selectiecriteria kleinere aanbieders uit de markt drukken.
Nieuw kort geding
‘Of door enige partij een kort geding zal worden aangespannen is nog niet bekend’, zegt Claire Nijssen, advocaat van Gezin in Beweging. ‘Daarvoor is het nog te vroeg. Eerst kunnen gegadigden nog in twee rondes vragen indienen, en het kan afhankelijk zijn van de antwoorden of enige gegadigde redenen ziet voor een nieuw kort geding.’
Strategisch
Maastricht wil een ‘langdurige en strategische samenwerking’ aan gaan met een klein aantal jeugdzorgaanbieders, nadat het de afgelopen jaren had te maken met een veelvoud daarvan. De gemeente is van mening dat dit kleinere partijen niet belet om ook nog actief te blijven, bijvoorbeeld als onderaannemer.
Gelijkheidsbeginsel
Bij de aanbesteding van het perceel Jeugd Wonen is het aantal contractanten onlangs teruggebracht tot twee. Ook hierover werd in september een kort geding aangespannen, dit keer in het voordeel van de gemeente. De aanbesteding had volgens de rechter geen ‘discriminatoir karakter’ en was ook niet in strijd met het gelijkheidsbeginsel.
Reddingsplan
Een van de twee partijen waarmee de gemeente in zee gaat is de in financieel zwaar weer verkerende organisatie Xonar waarvoor de gemeente op dit moment een reddingsplan maakt. De grootste aanbieder van jeugdzorg in Zuid-Limburg leed de afgelopen drie jaar een verlies van vijf miljoen euro, zo meldt De Limburger.
Heilig geloof
‘De keuzes die het college maakt zijn ingegeven door een heilig geloof in het marktdenken en efficiency drang’, aldus de lokale SP-fractievoorzitter in een recente brief aan het college. ‘Men gaat ervan uit dat door de kleine aanbieders te schrappen en uitsluitend te werken via de grotere partijen er goedkoper en effectiever gewerkt kan worden. Dat valt nog te bezien. Vraagt iemand zich weleens af, hoeveel kleine aanbieders je als gemeente kunt behouden voor het geld dat bij de grotere partijen wordt uitgegeven aan bureaucratie, salarissen van directeuren, bestuurders, de vele adviseurs etc.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.