Advertentie
sociaal / Column

Maak jeugdzorg overbodig; tip 2. Meer Eigen Kracht Conferenties

Mijn tweede tip aan de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers om jeugdzorg zoveel mogelijk overbodig te maken is om veel meer gebruik te maken van Eigen Kracht Conferenties.

15 juni 2011

In eerdere columns en blogs besteedde ik al uitgebreid aandacht aan het fenomeen van Eigen Kracht Conferenties (EKC’s). Dat ga ik hier niet over doen. Er lijkt zich ook zo langzamerhand een nationale consensus te ontwikkelen over het belang van zaken als meer aandacht besteden aan eigen kracht van mensen en hun sociale netwerken, het belang van een goede pedagogische “civil society” en het streven naar “herstel van het gewone leven” in plaats van het exporteren van jeugdzorgproblematiek naar gespecialiseerde jeugdzorgvoorzieningen. De Tweede Kamer nam onlangs nog een amendement aan op de Wet op de Jeugdzorg die gezinnen het recht geeft om een eigen plan te maken. Er is veel wetenschappelijk bewijs dat de inzet van EKC’s leidt tot minder en korter beroep op gespecialiseerde jeugdzorg.

 

Tegen deze achtergrond lijkt een pleidooi voor de inzet van meer Eigen Kracht Conferenties een overbodige tip. Toch is dat niet zo. Alleen in Overijssel en de Stadsregio Amsterdam wordt al op stevige schaal gebruik gemaakt van EKC’s. De stadsregio Amsterdam is met 300 EKC’s in 2010 en 600 geplande EKC’s in 2011 landelijk koploper. Maar als je die aantallen afzet tegen het totaal aantal kinderen dat in de stadsregio Amsterdam cliënt is bij Bureau Jeugdzorg (10.000) dan gaat het nog steeds om marginale aantallen, terwijl je alle kwetsbare gezinnen zo’n EKC zou gunnen. En dan hebben we het dus over een koploperregio.

 

Ondanks de evidente voordelen is de inzet van EKC’s nog lang geen vanzelfsprekendheid. Het vergt politieke lef om er in te investeren, terwijl de voordelen zich pas later uitbetalen. Het vergt ook een stevige “mindshift” bij jeugdzorginstituties en jeugdzorgprofessionals die moeten leren om “egoloos” te werken. De eigen professionaliteit dienend maken aan het eigenaarschap van de cliënten over het oplossen van hun eigen problemen is weliswaar het summum van professionaliteit, maar blijkt in de praktijk geen sinecure. En er is het misverstand dat EKC’s niet zouden werken bij de meest complexe gezinnen. Het tegendeel is waar. Hoe ingewikkelder de problemen, hoe meer effect kan worden bereikt met de inzet van EKC’s.

 

Er is voor de gemeenten als toekomstige opdrachtgevers van de jeugdzorg dus nog een wereld te winnen. De ervaring in Overijssel en de Stadsregio Amsterdam leert dat politiek leiderschap van de verantwoordelijke politieke bestuurders een onmisbare rol speelt bij het promoten van EKC’s. Daarnaast is steun van bestuurders in de jeugdzorg en draagvlak onder professionals natuurlijk ook onontbeerlijk. Maar het begint bij politiek leiderschap.

 

Dus wethouders jeugdzorg, mijn tip aan u is om persoonlijk kennis te maken met het fenomeen van EKC’s en om te durven investeren in een brede inzet ervan. De Eigen Kracht Centrale en Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam brachten onlangs de publicatie “Werken met Eigen Kracht Conferenties in de jeugdzorg; ervaringen van professionals” uit. Geen verkooppraatjes maar prachtige en soms zelfs ontroerende verhalen vanuit de werkvloer. Als opwarmertje sluit ik af met een aantal citaten van mijn medewerkers.


“De ouders zijn van machteloos veel krachtiger geworden”

 

“Een plan dat gedragen wordt door alle gezinsleden”

 

“Alle afspraken lopen en ook de evaluaties voeren ze zelf uit”

 

“Ze deden alles zelf, alleen een woonurgentie aanvragen bleef over voor de professionals”

 

“Het is ook handig, daar ben ik eerlijk in”

 

“Als ze belt, zeg ik ” kijk eens op je briefje wie je daarbij helpt”

 

“De kinderen genoten echt van alle mensen die gekomen waren”

 

“Als iedereen merkt dat het goed gaat, is de kans groter dat ze het ook vasthouden”

 

“Ze hebben zonder mij na drie maanden geëvalueerd en de praktische zaken lopen goed”

 

“Ze maakte een omslag toen ze hoorde dat de familie zich ook zorgen maakte”

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / 65 jarige vader van dochter van 10
Problemen? Ja. De eigen kracht conferentie zou de oplossing zijn. Zag er niks in , maar beter iets dan niets.
Het zal niemand verbazen, dat mijn netwerk
uit ietwat bejaarde mensen bestaat.
Die zitten niet te wachten op een meisje van
-toen- 8. Resultaat 0.
M.van Dijk / Lid stadsregioraad Amsterdam/gemeenteraadslid Haarlemmermeer
Als woordvoerder jeugdzorg ben ik de eerste om te erkennen dat Eigen Kracht Conferenties een goed middel kunnen zijn om de hulpbronnen in de omgeving van een kind te activeren en op elkaar af te stemmen. Echter veel gezinnen/ouders komen in de problemen juist omdat een dergelijk goed netwerk ontbreekt of dat het netwerk een negatief effect heeft op opvoedingssituaties. De EKC kunnen dan ook niet ingezet worden. Veel EKC's worden te snel ingezet. Ouders in de problemen hebben vaak de banden met familie en kenissen verbroken. De hulpverlening zal eerst moeten inzetten op het herstel van deze contacten. Een ander probleem met de inzet van EKC's is dat er niet óf onvoldoende 'gevolgd' wordt. Afspraken maken is één maar of het netwerk de afspraken ook nakomt is nog maar de vraag. BJAA heeft mijn inziens veel te hoog ingezet met EKC's. Ze worden verkocht als een wondermiddel en dat is het zeker niet. Als er sprake is van psychiatrische of verslavingsproblematiek bij één van de ouders wordt het al weer een stuk ingewikkelder. Ik kies voor maatwerk en daar kan een EKC een onderdeel van zijn en niet meer dan dat.
erik gerritsen / wollige blogger
Beste Janicos, ik snap je bezwaren die hoor ik bij veel werkers in de jeugdzorg, maar de feiten en wetenschappelijke onderzoeken bewijzen het tegendeel. Het mooie is zelfs dat hoe complexer het gezin hoe groter de winst die je met EKC kunt behalen. En als EKC onverhoopt mislukt (slechts in zeer klein percentage van de gevallen gebeurt dit), dan is ook het definitieve bewijs geleverd dat ouders niet op eigen kracht willen en kun je met recht naar het dwang kader overstappen.
Op de "ervaringsdeskundige ga ik niet meer in" In diverse gedaanten herhaalt ze na bijna elke column steeds dezelfde kritiek die ook na onafhankelijk onderzoek door de Inspectie en de ambtenaren van Asscher en navraag bij politie en school onjuist is gebleken. Andersom geredeneerd, als de beschuldigingen die breed bekend zijn waar zouden zijn waarom hebben andere instanties dan nog niet ingegrepen? Schakel de Ombudsman in, of schrijf de Burgemeester!
beste Jan, ik ben heel nieuwsgierig naar de details tav het mislukken van de EKC. In mijn ervaring speelt leeftijd geen rol en is er altijd voldoende netwerk te vormen voor zo'n EKC.
Beste Michel, EKC is geen wondermiddel maar ik zou je willen vragen je te verdiepen in de wetenschappelijke onderzoeken en feiten. Daaruit blijkt dat EKC veel succesvoller is ook in moeilijke situaties dan jij denkt. En je maakt er het werk van Bureau Jeugdzorg een beetje overbodiger mee en wie wil dat nu niet?
ervaringsdeskundige
Bij onze reactie zojuist ging er iets fout, de witregels kwamen niet door. Daarom plaatsen we 't nog een keer. De vorige reactie kan wat ons betreft door de redactie verwijderd worden

We hebben toch echt alles zwart op wit. De mails van de school afgelopen winter , toen het volgens BJAA heel goed ging met ons buurmeisje. Maar in werkelijkheid is het kind maandenlang heel veel binnen gehouden en liep zij verstard, eenzaam en doodongelukkig over straat. Daarop hebben wij contact opgenomen met de school om hen in elk geval op de hoogte te brengen van wat er was gebeurd en dat wij ons ernstige zorgen maakten. De school schreef terug: ‘Blij dat de situatie van meerdere kanten wordt gesignaleerd. We hebben het deze week in ons zorgoverleg (weer) over haar gehad. De politie was bij het overleg en zal contact met jullie opnemen.’ Ook hebben we mails van de politie die wilde dat wij via de politie dan opnieuw ons verhaal deden bij BJAA, de politie zou er dan voor zorgen dat er bij BJAA wel naar ons geluisterd werd. Maar wij hebben nul vertrouwen meer in BJAA na hetgeen ons is overkomen en hoe slecht ze de risico’s voor het kind hebben ingeschat en hoe ze ons schreven dat volgens hen het kind ‘helemaal niet werd mishandeld en dat onze informatie daarom feitelijk onjuist was’.

Gerritsen doet er – ook nu weer - alles aan om ons verhaal te ontkennen. Maar waarom eigenlijk? Hij had ons toch gewoon uit kunnen nodigen om de situatie te bespreken en hoe dit zo fout heeft kunnen gaan? Wat is er mis met fouten toegeven en op die manier proberen geschonden vertrouwen enigszins te herstellen? Waarom de strijd met ons aangaan in plaats van praten? Als het goed is, zouden we ons allemaal zorgen maken om hetzelfde kind en hebben we in die zin belang bij samenwerking, bij herstel van vertrouwen. Het is heel jammer dat Gerritsen het echter blijft zoeken in het ontkennen van ons verhaal. Ook valt het op dat Gerritsen telkens weer zegt: ‘Als jullie verhaal waar is, waarom krijg ik dan niet op mijn kop van de burgemeester, de inspectie of de Nationale ombudsman?’ Het antwoord is dat de Nationale Ombudsman dit soort zaken niet kan uitzoeken, wij zijn maar buren en geen direct belanghebbenden. Dat zelfde speelt voor een brief aan de Burgemeester, die kan het bij BJAA navragen maar als BJAA een ander verhaal vertelt, houdt het op. En de Inspectie zoekt geen casussen uit. Het is algemeen bekend dat er geen waarheidsvinding is in de jeugdzorg (behalve dus voor sommige gevallen bij de Nationale Ombudsman)en daar lopen wij nu ook tegen aan. Gerritsen weet dat heel goed en daarom is het ook zo misleidend dat hij zich steeds op die instanties beroept.

Overigens lijkt het de laatste maanden iets beter met ons buurmeisje te gaan. Ze lacht soms weer en heeft voor het eerst in haar leven een groepje vrienden gemaakt, door een nieuw leuk speeltuintje om de hoek (goeie preventiemaatregel van de gemeente: investeren in infrastructuur a la de ideeën van hoogleraar Micha de Winter) Mogelijk heeft het ook te maken door het toezicht van de wijkpolitie die zich goed van die taak probeert te kwijten: moeder weet zich gecontroleerd. De conclusie van de wijkagent – die in contact staat met de jeugdzorg – is dat het kind naar de politie lacht en daarom niet mishandeld en verwaarloosd kan zijn. Dat kunnen wij helaas niet met de politie eens zijn, de politie loopt regelmatig door de straat en baseert haar conclusies daarop. Dat staat niet in verhouding tot de tweeënhalf jaar waarin wij dagelijks voor dit kind zorgden en met haar extreme verwaarlozing te maken hadden. We waren er meerdere malen getuige van dat moeder schreeuwde dat ze het kind zou vermoorden. Wij vingen het kind vele malen op als ze huilend bij ons aankwam omdat moeder weer haar had uitgescholden voor dikzak, hoer en stomkop. Wij hebben jarenlang voor ons buurmeisje gezorgd en ons voor haar met hart en ziel ingezet. We zijn zorgzame betrokken buren geweest en we hebben de mishandeling gemeld bij het AMK – dat maandenlang maar niet terugbelde en reageerde. En toen ze eindelijk wel reageerden zijn we BJAA behulpzaam geweest met informatie. Wij hebben niets fout gedaan en hebben de behandeling van BJAA op geen enkele manier verdiend. Daarom is het ook zo absurd dat Gerritsen ons verhaal blijft ontkennen. Kennelijk is hij te bang voor imagoschade om het toe te geven.

Ook al lacht ons buurmeisje soms weer, wij blijven ons zorgen maken over ons buurmeisje. Gedurende de verwaarlozing en mishandeling die wij mee maakten, lachte ons buurmeisje natuurlijk ook regelmatig als we iets leuks met haar deden: kinderen gaan op in het moment. Maar we zijn heel bang dat later blijkt dat de werkelijkheid nog erger was dan wij al vermoedden, we wachten de toekomst daarom toch met angst en beven af. Ook omdat we helaas geen enkel vertrouwen meer in BJAA hebben.
janicos / mw-er
Een mooi initiatief en een bruikbare tip. De eigen kracht conferentie is kortgeleden als nieuwe toverformule geintroduceerd en een bekend fenomeen. Het nadeel aan een eigen kracht conferentie is dat clienten de wil en mogelijkheden moeten hebben om er uit te komen. Een belangrijk deel heeft die wil/ mogelijkheden niet en speelt met dit soort instrumenten. Het winnen van tijd is dan de belangrijkste doelstelling. Voor zaken als bij de AMK's en de raad voor de Kinderbescherming is dit maar in een klein aantal gevallen waardevol. Toen ik 20 jaar geleden begon in de jeugdzorg was dit soort instrumenten ook erg in zwang. Langzaam uit beeld verdwenen en nu weer nieuw leven in geblazen. Komt bij dat het arbeidsintensief is en veeeeel tijd kost. met de huidge productienormen is een eigen kracht conferentie nauwelijks meer haalbaar. projecten als in Amsterdam zijn altijd kleinschalig en ruim betaald, de werkelijkheid van dit kabinet laat geen ruimte voor tijdrovende (linkse?)hobbies.
ervaringsdeskundige
Het verhaal van Gerritsen klopt helemaal niet. Wij zijn de buren van een mishandeld kind waar we eerst jarenlang zelf voor heben gezorgd en moeder hebben geprobeerd te ondersteunen. Maar de verwaarlozing en de mishandeling werden zo erg (moeder dreigde het kind te vermoorden) dat we bij Bureau Jeugdzorg Amsterdam hebben gemeld. Eerst werden we maandenlang niet terug gebeld door het AMK. En toen ze dat wel deden, hebben wij nadrukkelijk gevraagd om een Eigen Kracht Conferentie. Zo zouden wij het gezin als buren kunnen blijven ondersteunen, want bij zo'n EKC zou de buurvrouw ons natuurlijk vragen. Maar nee hoor, de piepjonge voogd van BJAA vond dat een slecht plan. Zij stond erop onze informatie 'open en eerlijk' met moeder te bespreken. Onze nadrukkelijke tegenwerpingen maakten geen enkele indruk op de voogd. We hebben haar zeer indringend gewaarschuwd dat moeder in dat geval het kind zou mishandelen én zou verbieden en met ons om te gaan. Nou, dat zou de voogd wel weten te voorkomen dacht ze. Een week later vertelde de voogd dat het kind had gezegd dat ze ons nooit meer wilde zien (zomaar van de ene op de andere dag, dus vermoedelijk onder grote druk en mishandeling van moeder). En het volgende moment stond ook de politie voor de deur omdat de voogd zo duidelijk had laten merken dat de informatie van ons kwam, dat moeder aangifte tegen ons van laster had gedaan.Dat zijn onze ervaringen met BJAA. Wij zijn niet de enigen met zeer slechte ervaringen met BJAA en met de ervaring dat Gerritsens' verhalen gewoon niet kloppen. Vorige week zijn alle negatieve reacties weggecensureerd. Maar voor de geïnteresseerden is er nog genoeg over het werkelijke functioneren van BJAA terug te vinden in de commentaren van de afgelopen maanden. Ook interessant om te zien dat Gerritsen bijna altijd meer geld wil en daar de politiek zwaar mee onder druk zet. Ook maakt hij de politiek voor de kleinste dingen verantwoordelijk, zoals ook nu weer met EKC's. Want dat zijn uitvoerende zaken waarvan je zou verwachten dat een Bureau Jeugdzorg dat lekker zelf regelt. Maar dat wil Gerritsen niet, want uiteindelijk komt altijd dezelfde aap uit de mouw: hij hangt er een prijskaartje aan. Met dat soort bestuurders en dat soort disfunctioneren krijgen gemeenten dus straks te maken. Helaas.
ervaringsdeskundige
PS Nog een week later kwam het bericht dat ons buurmeisje volgens BJAA helemaal; niet werd mishandeld en dat onze informatie daarom 'feitelijk onjuist' was. En op onze vragen en zorgen over de veiligheid van ons buurmeisje kwam als antwoord dat BJAA het contact met ons verbrak. Dat hebben we allemaal zwart op wit. Dat is nou Bureau Jeugdzorg en dat is nou Erik Gerritsen. Want wij hebben hem ook persoonlijk hierop aangesproken maar BJAA verwijst er dan naar dat ze het 'contact met ons heben verbroken' en dat het goed gaat met het kind. Maar het gaat helemaal niet goed met het kind, sterker nog, nu heeft de school weer actie ondernomen. Want ook daar heeft men de ervaring dat BJAA niets doet, want over ons buurmeisje wordt al jaren gemeld door iedereen die met haar en de thuissituatie te maken heeft omdat die zo zorgelijk is. Het kind staat ook onder OTS dus BJAA wordt ervoor betaald om goed voor haar te zorgen. Maar nee dus, in plaats daarvan ging men de strijd met ons als buren aan. Gek verhaal? Nee hoor, dat blijkt veel vaker voor te komen bij particuliere melders van kindermishandeling. Want dat zijn geen 'professionals'. Dus het verhaal over Gerritsen klinkt heel mooi maar komt niet overeen met de werkelijkheid bij BJAA. En als hij op dit soort dingen aangesproken wordt, dan zegt Gerritsen: 'Dan moet ik meer geld krijgen van de politiek.'
janicos / mw-er
Ik sluit mij voor een deel bij de ervaringsdeskundige van 13.28 aan. Het vraagt veel ervaring en investering om een dergelijke conferentie te doen slagen. Ook moet er een" sanctie" staan op weigering: meestal een raadsonderzoek. Jongere collega's zijn er meestal huiverig voor, omdat een door de wol geverfde client hen bestookt met vakjargon en hun ervaringe: louter om jeugdzorg buiten de deur te houden. Ik vraag mij af of hr Gerritsen kennis heeft van deze methodiek. Kom eens een half jaarte met dez emethodiek werken. Is zo geregeld en dan praten we opnieuw. Het verhaal is wat mij betreft te rooskleurig met een bezuinigingstintje. Graag nader onderzoek en betrokkenheid van de werkvloer. De hele wereld zit al vol van tips en ' goede" iddeen mbt jeugdzorg.
Advertentie