Advertentie
sociaal / Nieuws

Lokale partij grijpt naast raadssubsidie

Het opleidingsgeld voor raadsleden gaat vrijwel geheel naar landelijke partijen. De lokale partijen moeten het met een klein deel van het budget, in sommige gevallen zelfs een paar tientjes, stellen. Dat blijkt uit een overzicht dat Binnenlands Bestuur opvroeg bij Binnenlandse Zaken.

13 november 2009

Onzinnig
In totaal is 400 duizend euro opleidingsbudget beschikbaar. Hiervan gaat 370.807 euro naar partijen die ook landelijk actief zijn. Dit bedrag komt bovenop de circa 15 miljoen euro die ze al krijgen op grond van de Wet sub­sidiëring politieke partijen. De resterende 30 duizend euro is verdeeld over 143 lokale partijen. Die krijgen soms een bedrag van enkele tientjes, niet genoeg om scholing in te kopen. Ongeveer een derde van alle raadszetels wordt bezet door lokale partijen. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen noemt de gehanteerde verdeelsleutel 'onzinnig'.

 

Boek
Zo vroeg Democratisch Zaanstad een bedrag van ruim 23 duizend euro aan voor scholing van de twaalf raadsleden, waarvan er tien voor het eerst in op de kandidatenlijst staan. De partij kreeg honderd euro. 'Ik denk dat ik er maar een boek van koop of zoiets,' aldus fractievoorzitter Aart Molenaar.

Lees hier het hele artikel Raadslid vanaf nul uit Binnenlands Bestuur 46, 13 november 2009.

 

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Hoeveel gemeenteraadsleden zijn er? Een kleine 10.000? Dus er is zo'n €40 per gemeenteraadslid beschikbaar.

Tja en resultaten in de toekomst, daar kan je geen subsidie op baseren...
Tom / ICT beheerder
En op deze wijze word alweer kenbaar dat de oude garde er alles aan doet om op het pluche te blijven - en mensen met een afwijkende mening dan het hunne proberen buiten te sluiten.

Zorgelijk.
Peter Vonk / bestuurder AWP
De subsidiereing van politieke partijen is inderdaad onzinnig geregeld. Alleen als je in de 2e kamer zit tel je mee. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor de waterschappen. Een vereniging als de Algemene Waterschapspartij, die wel landelijk aan de verkiezingen heeft meegedaan moet het zonder enig budget stellen !
A. Olsthoorn / voorzitter lokale partij
Prima regeling! Extra middelen voor de scholing van raadsleden.
De verdeelsleutel is echt bizar te noemen. Aan onze minister van binnenlandse zaken het verzoek om deze regeling snel te wijzigen.
Het gewenste resultaat is betere raadsleden en meer vertrouwen in de politiek. De lokale partijen ondersteunen dit uitgangspunt van harte..
In veel gemeenten zien we echter dat het vertrouwen in de landelijke partijen onvoldoende is, waarop de lokale partijen juist een antwoord zijn. Extra middelen voor scholing of niet. Wij, als lokale partij, hebben al 30 jaar het vertrouwen van vele kiezers in de gemeente. Jammer dat dit belang steeds weer ontkend wordt.
frans / ambtenaar
Afschaffen dus, politieke partijen met gutz en inhoud, zoals SP, PvdD en PVV, redden zich evengoed wel.
Pamela Blok / fractievoorzitter-raadslid
Als lokale partij hebben wij ook de subsidie aangevraagd. Wij ontvingen 53 euro p.p. subsidie maar alleen voor onze 5 huidige raadsleden! Ja, daar kan je wel een cursus voor organiseren. Blijkbaar is het land der workshops niet bekend op het ministerie. Eén ding is prettig, je hoeft na ontvangst van het geld geen gegevens meer te overleggen ......en je mag voor 2010 opnieuw een aanvraag indienen. Dat zal wel storm lopen denken wij. Wij hebben besloten om onze nieuwelingen maar weer zelf op te leiden.
Gerard Offerman / voorzitter Stadspartij Groningen
De Stadspartij Groningen kreeg voor twee raadsleden 106 euro. Wij hebben de minister gevraagd of ze ons een opleidigsinstituut weet aan te bevelen, die voor dit bedrag wil opleiden (nog geen reactie gehad). De verdeelsleutel moet zo snel mogelijk veranderd worden, zodat de lokale partijen eindelijk eens krijgen waar ze ook recht op hebben. Wat nu gebeurt is, is ronduit schandalig en kan nooit de bedoeling (of wel) van de nieuwe regeling zijn geweest.
Jofel
Dit getuigt van een systeem wat niet up-to-date is. Vroeger had je wellicht enkel gemeentelijke partijen die ook landelijk vertegenwoordigd waren maar sinds de jaren 80 is dit beeld flink veranderd.

Ik vraag me überhaupt af hoe dit systeem werkt? Wat zijn de criteria en verdeelsleutels? Waarom niet gewoon op basis van zetels, dat lijkt me een fair systeem.

PS Het lijkt me erg sterk dat dit een geplande actie is van de grote, landelijke politieke partijen. Dergelijke theorieën klinken erg samenzweerderig. Het is gewoon het zoveelste voorbeeld van wetgeving en regels die achterhaald is.
nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
hoe kan het toch dat binnenlandse zaken het weet en niet zelf komt met een voorstel voor rechtvaardige verdeling?
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Waarom is er niet een bedrag standaard opgenomen in de begroting van elke gemeente wat wordt besteed aan scholing in kennis en vaardigheden van raadsleden. De gemeente heeft er belang bij dat raadsleden redelijk functioneren. Politieke partijen kunnen zich dan beperken tot de echte politieke scholing. De burgemeester, gemeentesecretaris en griffier maken samen een plan. Scholing kan voor een groot deel door de gemeentelijke organisatie gedaan worden.
Eric
Minister Ter Horst heeft al jaren geleden aangegeven dat de huidige regeling achterhaald is, toch? Maar daad bij het woord voegen is blijkbaar erg moeilijk. Lokale, regionale en provinciale partijen in gemeente, waterschap en provincie worden hierdoor echt als minderwaardig behandeld. Terwijl een deugdelijke regeling de kwaliteit van de lokale politiek zou bevorderen en een 'level playing field' zou creeren. De huidige vorm is belachelijk in een echte democratie.
Slappe Zuigvis
Ben ik nu de enige die van mening is dat er helemaal geen budget hoeft te zijn voor het opleiden van raadsleden? Ik bedoel, je kunt ook gewoon kandidaten op de lijst zetten die zo'n opleiding niet nodig hebben...
Liesbeth Tettero / opleidingsmanager GroenLinks
De toekenning van de subsidie ging naar rato van het aantal raadsleden. Landelijke partijen kunnen hun afdelingen dus bij elkaar optellen. GroenLinks heeft overigens per raadslid minder dan €53 subsidie gekregen. Het systeem is omslachtig en het budget houdt niet over, maar niet per per se nadelig voor lokale partijen.
Hendriksen / beleidsmedewerker
Ook Leefbaar Utrecht heeft de vette buit binnengehaald: 159 euro voor het opleiden van circa 15 kandidaatraadsleden. Opvallend gegeven is dat de subsidie van 2010 wordt gebaseerd cq uitbetaald op de huidige zetelverdeling: Gunstig voor partijen die laag in de peiling staan, ongunstig voor partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 groeien.
Die 159 euro's hebben we besteed aan een workshop 'politiek en media', nadat we er zelf ook nog eens 300 euro bijgelegd hebben.
G.Boudesteijn / raadslid
Je ziet maar weer, lokale politiek wordt werdrom onder gesneeuwd!!
Advertentie