‘Huiskamer van Bedum’ naar projectontwikkelaar
De verkoop van het gemeentehuis aan een projectontwikkelaar valt lokale initiatiefnemers in de Groningse gemeente Het Hogeland zwaar.
Iedereen was het erover eens: het voormalig gemeentehuis in Bedum dat door fusiegemeente Het Hogeland te koop werd gezet moest een nieuwe maatschappelijke functie krijgen. De teleurstelling is dan ook groot nu na de afronding van de verkoopprocedure blijkt dat lokale initiatiefnemers die betaalbare seniorenwoningen en een culturele ontmoetingsplek wilde realiseren achter het net vissen. Het gebouw gaat naar de hoogste bieder, een projectontwikkelaar uit het midden van het land.
Maatschappelijke functie
De twee betrokken stichtingen, Stichting Sociaal Woonproject Beemstee en Stichting Cultuurcentrum Hogeland, reageren zwaar teleurgesteld tegen regionale omroep RTV Noord. Nadat de gemeente in 2021 besloot het monument uit bouwjaar 1927 van de hand te doen startte bij hen de planvorming. De gemeenteraad sprak zich ook uit en wilde zekerheid over een zorgvuldige omgang met de historische elementen. Zowel college als raad gaf aan het behoud van de maatschappelijke functie belangrijk te vinden. Ook inwoners mochten hun mening geven.
Iets hoger bod
‘We zijn heel erg gefrustreerd dat dit lokale initiatief niet heeft gewonnen’, aldus Peter Barthel van Stichting Cultuurcentrum Hogeland tegen de omroep. ‘Onze score voor maatschappelijk en cultureel gebruik was hoger dan die van de genoemde projectontwikkelaar, maar deze bood een iets hoger bedrag.’ Naar verluid ging het om een verschil van € 50.000,- op een totaalbedrag van acht ton. Stichting Roemte, de partij die de financiering voor de twee lokale initiatiefnemers verzorgde, spande daarop nog een rechtszaak aan. Dit was tevergeefs: de rechter gaf de gemeente gelijk.
Nationaal Programma Groningen
Roemte wordt als stichting gesteund door het Nationaal Programma Groningen en financiert vanuit een revolverend fonds projecten met maatschappelijke impact. Des te pijnlijker is het dat de verkoopcriteria van de gemeente niet hebben geleid tot verkoop aan deze andere, door de overheid gefinancierde partij. Nu is het lot van het pand onduidelijk, merkt lokale CDA fractievoorzitter Kor Berghuis op tegen het Dagblad van het Noorden. ‘Het gebouw zou een rol voor de Bedumers houden. Wij kunnen niet overzien of dat opgaat voor de plannen van deze koper.’ De lokale stichtingen stellen dat de projectontwikkelaar ook appartementen wil realiseren, maar dan voor aanzienlijk hogere huren.
Puntensysteem
De lokale partijen wijzen in dezelfde krant naar het (te) complexe puntensysteem dat de gemeente hanteerde bij de verkoop. Ze verliezen uiteindelijk op een verschil van 0,22 punten op een schaal van 100. Het maatschappelijk oogmerk dat door alle betrokken partijen is uitgesproken raakte volgens hen volledig ondergesneeuwd. Ook vinden ze het jammer dat de gemeente niet met hen in gesprek wilde, maar direct doorverwees naar de rechter. Een woordvoerder laat aan het dagblad weten dat er geen heroverweging van de koop zal plaatsvinden.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.