Impactanalyse Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren
Inzicht in vrijwilligerswerk door jongeren.
Als bureau voor onderzoek en informatiemanagement in het sociale domein houdt KWIZ zich bezig met een breed scala aan onderwerpen. We verrichten zowel kwantitatief onderzoek, het doorrekenen van kostenprognoses bij beleidswijzigingen en het op maat van de gemeente bewerken van openbare data, maar ook kwalitatief onderzoek. Bijvoorbeeld beleidsevaluaties, cliëntervaringsonderzoeken en onderzoek onder specifieke doelgroepen of thema’s. Recente voorbeelden hiervan zijn een onderzoek van de vraag naar en het aanbod van dagactiviteiten voor mensen met een beginnende dementie, onderzoek naar onafhankelijke cliëntondersteuning en een jongerenonderzoek voor de organisatie World Servants.
Voor World Servants heeft KWIZ een impactanalyse uitgevoerd van Maatschappelijke Diensttijd. Met World Servants bouwen jaarlijks 800 jongeren mee bij het bouwen van klaslokalen, klinieken of andere maatschappelijke gebouwen. Dit doen zij samen met lokale gemeenschappen en partnerorganisaties in landen als Afrika, Latijns-Amerika, Azië, maar ook in Nederland. Het doel van deze werkvakanties is enerzijds om de betreffende lokale gemeenschap een stap verder te brengen, anderzijds om de jongeren enthousiast te maken om een maatschappelijk belang te dienen en hun blik op de wereld te veranderen.
Sinds 2022 kunnen jongeren Maatschappelijke Diensttijd (MDT) vervullen bij World Servants: een voorbereidingstraject op hun werkvakantie. World Servants beschrijft het doel van Maatschappelijke Diensttijd als volgt: “Zo leren jongeren in hun voorbereidingen op de werkvakantie al lokale initiatieven en nieuwe doelgroepen kennen, waardoor ze na afloop van hun werkvakantie hun enthousiasme om zich in te willen zetten, kunnen vertalen naar concrete actie dichtbij huis.”
Impact van het MDT-traject
In nauwe samenwerking met KWIZ is er een onderzoeksprogramma ontwikkeld om de impact van het MDT-traject in kaart te brengen: “Samen met KWIZ zijn we tot een mooie onderzoeksopzet gekomen, passend bij de doelgroep en de effecten die we willen meten. We meten deze effecten op basis van drie thema’s: dienen, persoonlijke verandering en ontmoeten. Zo leren we van de jongeren waar onze kracht zit, maar vooral ook hoe we dit kunnen waarborgen en het traject kunnen verbeteren. KWIZ wist de resultaten in een mooi en bruikbaar rapport te bundelen.”
De impactanalyse is uitgevoerd aan de hand van een online enquête. Jongeren zijn op twee momenten bevraagd: bij de start van hun MDT-traject en na afloop hiervan. In totaal hebben 350 jongeren de vragenlijst ingevuld; de helft van de 730 aangeschreven jongeren. Uit de impactanalyse komt naar voren dat jongeren na hun MDT-traject:
- Gemiddeld bijna een uur méér vrijwilligerswerk gaan doen;
- Talenten en vaardigheden hebben opgedaan zoals organiseren, leidinggeven, contacten leggen, samenwerken en presenteren;
- Groeien in zelfvertrouwen en zelfkennis;
- Het makkelijker vinden om in contact te komen met nieuwe mensen.
Versterken communicatie
World Servants benut de onderzoeksresultaten voor interne verbetering, maar ook voor communicatie richting hun samenwerkingspartners: “Naast dat het onderzoek ons zelf veel inzicht heeft gegeven, is het rapport is erg waardevol in de communicatie naar buiten toe. Het is een duidelijk verhaal waarmee we ons eigen enthousiasme goed kunnen onderbouwen met niet alleen cijfers maar ook praktijkvoorbeelden.”
World Servants heeft besloten om de samenwerking met KWIZ voort te zetten en impact langdurig te willen meten: “De komende jaren blijven we onze impact meten om een steeds representatiever beeld te krijgen en het maatschappelijke actievoeren volledig te integreren in onze werkwijze.”
Meer weten?
Meer lezen over de impact van het World Servants traject en onze onderzoeksresultaten? Lees hier verder.
Ook voor uw organisatie kunnen we de maatschappelijke impact van beleid, regelingen en diensten onderzoeken. Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Peter de Bruin, accountmanager KWIZ of bel 06-2877 5018.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.