sociaal / Partnerbijdrage

Maak het verschil met effectieve samenwerking tussen ketenpartners

Samen naar breed gedragen beleid in gemeente Oldenzaal.

18 februari 2025
Beeld: Pexels| Mikael Blomkvist
Beeld: Pexels| Mikael Blomkvist

Voor een succesvol en effectief beleid is een breed gedragen beleid een belangrijke succesfactor. Bij het herijken van beleid is het dan ook essentieel dat er niet alleen goed wordt nagedacht over de inhoud, maar ook over de uitvoering en toepasbaarheid hiervan. Dit is dan ook een goed moment om de samenwerking met het veld op te zoeken. KWIZ helpt hierbij! Wij ondersteunen gemeenten niet alleen om input van ketenpartners te verzamelen, maar juist ook om samen tot een breed gedragen beleidsplan te komen. Dit kunnen we doen door onder meer de onderzoeken te leiden, en ook de bijeenkomsten te organiseren en te begeleiden waarin deze samenwerking tot stand komt.

Klantcase gemeente Oldenzaal: herijking minimabeleid

De gemeente Oldenzaal wilde haar minimabeleid herijken. Centraal bij deze herijking stond de betrokkenheid van ketenpartners; voor de gemeente was het essentieel dat het nieuwe beleid in samenspraak met de ketenpartners werd opgesteld, zodat het beleid breed zou worden gedragen. KWIZ kreeg de mooie opdracht om onderzoek te doen naar de wensen en behoeften van ketenpartners. Het betrekken van ketenpartners liet zien hoe krachtig een gezamenlijke aanpak kan zijn.

Onderzoek van start met 25 ketenpartners

Als startpunt van het onderzoek is gekozen voor een bijeenkomst met ongeveer 25 ketenpartners, waar de basis werd gelegd voor de herijking van het beleid. Tijdens deze bijeenkomst werd besproken waarom het beleid herijkt moest worden en wat de visie en doelen van de gemeente waren. KWIZ heeft vervolgens de onderzoeksmethoden toegelicht: het inzichtelijk maken van de omvang van de doelgroep van het minimabeleid en een enquête onder de doelgroep. In deze bijeenkomst zijn we in gesprek gegaan. Ketenpartners hebben input gegeven op de vorm en inhoud van de vragenlijst. In samenwerking zijn we gekomen tot een korte, bondige vragenlijst die aansloot bij de informatiebehoefte van de gemeente. Door de ketenpartners vanaf het begin mee te nemen in het ‘waarom’ en ‘wat’ van het beleid, werden zij niet alleen geïnformeerd, maar ook gemotiveerd om actief bij te dragen. Dit bood een sterk vertrekpunt.

Les 1: Transparantie creëert betrokkenheid

Door helder te communiceren over de noodzaak van de beleidsherijking en de gemeenschappelijke doelen, voelden de ketenpartners zich onderdeel van het proces. Dit zorgde voor een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid, wat later cruciaal bleek in het succes van de uitvoering.

Les 2: Ketenpartners zijn experts

Door gezamenlijk op te trekken verkregen we veel informatie ‘van binnenuit’ wat de kwaliteit ten goede kwam, en konden ketenpartners via hun netwerk zorgen voor een bredere participatie vanuit de doelgroep. Door ruimte te bieden voor dialoog, creëert het niet alleen een breder draagvlak, maar komen ook waardevolle inzichten vanuit verschillende hoeken boven tafel.  Het brengt de praktijk dichterbij.

Les 3: Beleid is teamwork

Een beleidsplan dat gedragen wordt door ketenpartners is veel effectiever in de praktijk.

De resultaten zijn duidelijk en helder geformuleerd. Daarnaast stelde KWIZ zich daar waar nodig flexibel op en was er ruimte om te sparren.”

Gemeente Oldenzaal

Een gezamenlijk vervolg als resultaat

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek, enquête onder de doelgroep en de cijfers over de omvang van de doelgroep van het armoedebeleid, is een tweede bijeenkomst met de ketenpartners georganiseerd. KWIZ heeft de resultaten gepresenteerd aan de gemeente en de ketenpartners. Daarna heeft de gemeente in samenwerking met de ketenpartners, de rapportage gebruikt bij het (verder) opstellen van nieuw beleid. Het resultaat is een beleidsplan dat door alle betrokkenen wordt gedragen, en daardoor meer kans van slagen heeft in de uitvoering.  

Meer weten?

KWIZ kan in de sessies met gemeenten en ketenpartners een verbindende en leidende rol nemen. Bijvoorbeeld in de samenstelling van een passende vragenlijst, bondige rapportage, presentatie van de bijeenkomsten en de dialoog hierover om handvatten te geven voor (nieuw) beleid. Neem gerust contact op met Jan-Willem Blaauw om te bespreken wat KWIZ voor uw gemeente kan betekenen of bel 06 2532 4087.

U kunt ook het contactformulier invullen op onze website en dan nemen we zo snel mogelijk contact met u op.  

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.