Gebruik best practices om eigen organisatie te verbeteren
Introductie benchmark Maatschappelijke Opvang en Vrouwenopvang.
KWIZ en myneva werken al meer dan 20 jaar samen op het gebied van functioneel beheer, conversies en informatievoorziening. Op dit moment ontwikkelen KWIZ en myneva samen een benchmark die organisaties binnen de maatschappelijke opvang zal helpen hun prestaties te verbeteren en hun dienstverlening te optimaliseren. In deze benchmark komen kennis over de opvangsector samen met expertise op het gebied van onderzoek en analyse.
Maar laten we eerst eens kijken naar wat een benchmark eigenlijk inhoudt. In essentie is een benchmark een referentiekader dat organisaties helpt om hun eigen prestaties te meten en te vergelijken met die van leidende organisaties in hun sector. Het doel? Het identificeren en toepassen van best practices om de eigen organisatie te verbeteren.
Benchlearning
Wat deze benchmark nog krachtiger maakt, is het concept van benchlearning. Terwijl een benchmark zich richt op inzicht in verschillen en overeenkomsten, gaat benchlearning een stap verder door actief te focussen op het leer- en ontwikkelproces. Het resultaat? Een diepgaand begrip van hoe werkprocessen kunnen worden verbeterd en welke middelen nodig zijn om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.
De samenwerking tussen myneva en KWIZ is gericht op het creëren van een benchmark specifiek voor organisaties in de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang (MOVO). We begrijpen dat deze organisaties vaak uniek zijn, met verschillende werkmethoden en samenwerkingsverbanden. Daarom zal onze benchmark zich concentreren op het identificeren van overeenkomsten en het benadrukken van best practices binnen deze diversiteit.
Duidelijke definities
Hoe gaan we te werk? Het begint allemaal met het nauwkeurig in kaart brengen van de werkprocessen van de organisaties en het definiëren van meetbare indicatoren zoals instroom, doorstroom en uitstroom. Heldere definities zijn essentieel voor het succes van de benchmark! Vervolgens verzamelen we data en presenteren we deze in een handige BI-tool. Na een grondige analyse identificeren we niet alleen overeenkomsten en verschillen tussen de data, maar bieden we ook een duiding op deze data en geven we concrete aanbevelingen voor het verbeteren van de dienstverlening. Kortom, onze benchmark zal niet alleen inzicht bieden in de prestaties van organisaties binnen de maatschappelijke opvang, maar zal ook de weg wijzen naar inzicht en verbetering.
Diverse fasen
De ontwikkeling van de benchmark verloopt via een aantal fasen. In de huidige fase wordt informatie over de werkprocessen opgehaald en worden de definities van de indicatoren bepaald. In de volgende fase wordt de data opgehaald en geanalyseerd. Vervolgens wordt er een duiding gegeven aan de informatie met conclusies en aanbevelingen. Tot slot zullen de bevindingen gedeeld worden met de deelnemende organisaties. Er zijn op dit moment zes organisaties die deelnemen aan de pilot van deze benchmark. Later kunnen andere opvang organisaties ook aansluiten. We kijken ernaar uit om jou op de hoogte te houden van onze voortgang en de impact die deze benchmark zal hebben op de maatschappelijke opvang.
Meer informatie
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van de benchmark? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Wil je meedoen aan de benchmark of er meer over weten? Neem dan contact op met Sebastiaan Abbink of bel: 06-2922 7934.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.