Terneuzen krijgt fikse tik op vinger van rekenkamer
Aan de beleids- en uitvoeringsplannen van de decentralisaties jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) in Terneuzen hapert nogal wat. Er zijn onder meer geen meetbare doelen vastgelegd. O
Er hapert nogal wat aan de beleids- en uitvoeringsplannen van de decentralisaties jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) in Terneuzen. Er zijn onder meer geen meetbare doelen vastgelegd. Ook is er onvoldoende aandacht voor risicobeheersing.
Noodsignalen
Deze kritiek uit de rekenkamercommissie Hulst-Terneuzen in zijn rapport ‘Decentralisatie Jeugdzorg en Wmo/Awbz in Terneuzen’. Rekenkamers elders in het land hebben de afgelopen maanden soortgelijke (nood)signalen afgegeven. In Terneuzen krijgt niet alleen het college, maar ook de gemeenteraad er van langs. De raad is door het college onvoldoende in staat gesteld om zijn controlerende taak goed uit te voeren. Daarentegen is de raad ‘zelf ook niet erg actief geweest daarover goede afspraken met het college te maken’, stelt de rekenkamercommissie.
Inkoop
De gemeente heeft nog steeds geen Wmo-beleidsplan aan de raad voorgelegd dat aan de nieuwe wettelijke eisen voldoet. Ook zijn geen meetbare doelen en te verwachten resultaten voor zowel de Wmo als de Jeugdzorg geformuleerd. De inkoop en de overdracht van de nieuwe Wmo-taken is voor een groot deel aan het zicht van de raad onttrokken.
Financieel tekort
De inkoop van de nieuwe Wmo-zorg, die tot 1 januari onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) vielen, was bovendien in januari nog niet afgerond terwijl dat al voor oktober vorig jaar geregeld had moeten zijn. De inkoop van de jeugdzorg laat een ‘aanzienlijk tekort zien’ van ruim acht ton zien, aldus de rekenkamercommissie.
Risicobeheersing
Hoewel de raad financiële kaders voor het transitieproces heeft gesteld, is de begroting voor 2015 niet inzichtelijk. De kosten voor de toegang tot de zorg zijn onder meer onduidelijk. Zorgelijk vindt de rekenkamer dat er onvoldoende aandacht is voor de risicobeheersing. ‘Er kleven grote financiële risico’s aan de decentralisaties, maar de gemeente heeft deze niet in beeld’, stelt voorzitter Frits van Vugt. De risico’s worden niet beschreven en er worden geen beheersmaatregelen getroffen. De raad is verder onvoldoende geïnformeerd over de invoering van de organisatorische veranderingen in het sociale domein.
Monitoring
De raad moet snel met het college afspraken vastleggen over inhoudelijke en financiële monitoring van de geleverde zorg, luidt een van de aanbevelingen van de rekenkamercommissie. Hij moet B&W vragen om een analyse op elke wijze de risico’s bij de zorginkoop beheersbaar kunnen worden gemaakt. Daarbij denkt de rekenkamer aan het afbouwen van de omzetgaranties in de jeugdzorg en het prikkelen van instellingen om zorg efficiënter en goedkoper te leveren. Het college moet ook aan de slag met een financiële risicoanalyse en op basis daarvan moeten beheersmaatregelen worden getroffen, vindt de rekenkamercommissie.
Degene die niet alleen een zweep verdient maar veel meer dan dat, is VWS. Jammer dat Van Vugt dat even vergeet.