Advertentie
sociaal / Nieuws

Extra geld gemeenten voor Wmo en jeugdzorg in 2014

Als tegemoetkoming in de voorbereidingskosten voor de Wmo en de Jeugdzorg krijgen gemeenten in 2014 een krappe 45 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting 2014 van VWS.

17 september 2013

Gemeenten krijgen komend jaar een krappe 45 miljoen euro om zich voor te bereiden op de nieuwe Wmo en de Jeugdwet.

Sociaal deelfonds

Dit blijkt uit de begroting 2014 van VWS. Waarschijnlijk wordt komende maand duidelijk hoe het sociaal deelfonds voor de drie decentralisaties − naast Wmo en jeugd ook werk − eruit komt te zien, meldt de septembercirculaire. Hoeveel er in dat sociaal deelfonds terecht komt, is nog steeds niet bekend.

Macrobudget

Ontwikkelingen rondom de decentralisatie jeugd nopen tot aanpassing van het macrobudget. Pas in mei wordt een nieuwe verdeling inclusief het definitief over te hevelen budget bekend gemaakt. De eerdere toezegging dat in de septembercirculaire de verdeling van het macrobudget voor de Wmo bekend zou worden gemaakt, op basis van historische budgetten, wordt niet gestand gedaan. De onduidelijkheid of de persoonlijke verzorging naar gemeenten dan wel zorgverzekeraars gaat, is hier mede debet aan.

Langdurige zorg

Nog deze maand wordt duidelijk of de persoonlijke verzorging onder de nieuwe Wmo komt te vallen of toch – tegen de zin van gemeenten in - onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars komt. Voor oktober wordt het transitieplan hervorming langdurige zorg naar de Tweede Kamer gestuurd. Onderdelen van dat lang verwachte plan zijn een transitieplan voor de Wmo, de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de kern-Awbz. Ook zal het een spoorboekje bevatten waarin de samenhang tussen één en ander is aangegeven.

37 miljoen Wmo

De 37 miljoen euro voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) komt bovenop de 47,6 miljoen euro die in 2012 en de 32 miljoen euro die dit jaar in het kader van de decentralisatie begeleiding naar gemeenten waren overgeheveld. Het extra geld voor 2014 wordt in de algemene uitkering van het gemeentefonds gestort.  

 

Invoeringskosten jeugdzorg

In 2014 is voor de invoeringskosten voor de decentralisatie jeugdzorg in totaal 16 miljoen euro beschikbaar. Daarvan gaat er 7,75 miljoen euro naar gemeenten. Voor provincies en voor onderzoek, congressen, het transitiebureau en andere ondersteunende activiteiten is op de VWS-begroting 7,75 miljoen euro vrijgemaakt.

Mantelzorgers

Gemeenten en aanbieders van zorg en welzijn moeten betere ondersteuning aan mantelzorgers gaan bieden. Hiertoe werkt het ministerie van VWS met gemeentekoepel VNG en veldorganisaties aan een gezamenlijke agenda. Deze moet de positie van de informele zorgverlener binnen de ondersteuning en langdurige zorg beter vastleggen. Deze agenda moet nog dit najaar het licht zien, zo blijkt eveneens uit de VWS-begroting.

Actieplan

Het ministerie gaat samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) de basisfuncties  vrijwilligerswerk en mantelzorg aanpassen aan de hervormingen langdurige zorg. Ook komt er in 2014 een actieplan scholing voor zorg- en ondersteuningsprofessionals en wordt een toolkit mantelzorg voor de eerste- en tweedelijnszorg opgeleverd.

Lijfsgebonden zorg

In de begroting wordt benadrukt dat mantelzorgers nergens toe verplicht worden en dat het beleid er niet op is gericht mantelzorgers (verplicht) in te zetten voor lijfsgebonden zorg. Gemeenten, maar ook instellingen en professionals moeten mogelijke overbelasting van mantelzorgers goed in de gaten houden. Formele en informele zorg moeten op een verantwoorde manier aan elkaar worden verbonden.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
Gemeenten zijn hartstikke gek als ze dit accepteren. Een incidentele fooi erbij terwijl op andere wijze, zie afzonderlijk artikel, 282 miljoen minder dan geschetst wordt betaald!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Pierre. Je snapt het kennelijk niet zo goed. Die 282 miljoen is volledig verklaarbaar (trap op/trap af afspraken Rijk - gemeenten). Die 45 miljoen zijn slechts voorbereidingskosten en de komende jaren komt er nog véél meer bij.

Het is eigenlijk absurd (en het zegt iets over de meeruitgaven van het Rijk) dat gemeenten er 691 miljoen bij krijgen, terwijl burgers op de nullijn of minder worden gehouden.

Ook in 2014 geeft het Rijk dus alleen maar minder méér euro's uit. Dat is geen bezuinigen dat is slechts ombuigen!
Pierre
@wiersma: trap op trap wordt nogal willekeurig gebruikt. Eigenlijk:alleen zoals het het Rijk uit komt. Zeg dan gewoon niets toe. Al die politieke beloften deugen niet. Je wordt er a- politiek van. Gemeenten moeten stoppen met meewerken aan plannen van onze EU marionetten. Nu wordt het gewoon een extra taakstelling voor gemeenten, die al aan de geeuwhonger liggen door grondposities. Artikel 12 , die echt reëel gaat worden voor veel gemeenten,gaat dan nog eens voor extra problemen zorgen,want dat betekent een extra herverdeling van het gemeentefonds.
Er is ook nog zoiets als een bestuursakkoord tussen Rijk en Gemeenten. Die wordt categorisch met voeten getreden.Voor de taken die het rijk de gemeenten door de strot ramt, zonder dat ze echt zelf keuzes kunnen en mogen maken, geeft ze veel te weinig geld. En dat gaan we zeker collectief merken.
W.F.Willems / maatsch.werker
We gaan nu zien, dat feitelijk de oorspronkelijke doelstelling van de AWBZ dat was verdere beperking van het fakultatieve gemeentelijke verhaalsrecht art.55 ABW (om ouders van gehandicapte kinderen te vrijwaren van inkomsten en vermogensderving) in de WMO weer terugkomt.
janicos / Maatschappelijk werker
Het gaat niet om de kwaliteit, of de kwantiteit. Het gaat om bezuinigen. Het is ronduit schandalig dat "sociaal" democraten zich laten verleiden tot een vorm vam liberaal socialisme en dat durven te verpakken in termen als de participatiesamenleving. Opvallend is dat mensen met rond de 100.000 euro in de maand kennelijk niet hoeven te participeren. Met zoveel geld hoeft dat ook niet. het getuigt van het uitkleden van de verzorgingsstaat, of wat daar van over is. Ik voorspel, opnieuw, ongelukken, verschraalde zorg en ik ben benieuwd hoe de vrijwilligers de inmiddels in Capelle aan den IJSsel neergestreken Roma zakkenrollers gaan aanpakken. Eindelijk is wel duidelijjk dat liberalisme ons niet kan redden. Socialisme is te zeer verweven met de man die tijdens de troonreden in slaap sukkelt en zich in laat pakken door rechtse praatjes. Nederland wordt geniveleerd door Samson en Rutte legt er asvalt over heen. De transitie gaat voor problemen zorgen die veel, veel geld kosten. Komen daar de 30 % ontslagen nog bij.....ik zie de bezuiniging wel, maar de besparing niet en het wordt guur deze winter in Nederland. Wel prettig voor d epolitiek dat wij als volk dit allemaal zo accepteren.
janicos / Maatschappelijk werker
De gemeenten krijgen de taken toebedeeld die het rijk niet kon waar maken. Daar krijgen ze minder geld voor, maar moeten het beter en sneller doen. Ik ben benieuwd wanneer de politiek dit principe gaat toepassen op politici en managers: volgens dit principe werken mensen harder en leveren een beter product. Zou die meneer van 95.000 dat ook weten? Het mooie is dat de organisatie die dit betaaltd heeft " humanitas " heet: menselijkheid. Is dit een grap of om te huilen. Dat mensen dergelijke baarlijke nonsens en eigenlijk schendingen van de mensenrechten geloven verbaast mij nog altijd. Dat werkeloze winkeliers op de club van Rutte stemmen is minstens net zo ziek. Nederland is kapot gegaan aan managers en die mogen nu met het karkas van de eens zo trotse verzorgingsstaat spelen. Tot ze van de politiek en met name de VVD aan het karkas van de participatiesamenleving mogen gaan knagen. Niet zeuren: we kiezen hier zelf voor.
Advertentie