VNG wil structurele financiering opvang Oekraïners
Het ministerie van Asiel en Migratie heeft geen zicht op nieuwe opvanglocaties.
Door aanhoudende Russische aanvallen wordt er een toename van het aantal Oekraïense vluchtelingen verwacht. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt om structurele financiering voor de opvang van deze groep ontheemden, meldt actualiteitenprogramma EenVandaag.
‘We hebben de afgelopen twee, tweeënhalf jaar, heel hard gewerkt om de aantallen die we nu hebben goed op te vangen’, stelt Mark Boumans (VVD), burgemeester van Doetinchem en namens de VNG voorzitter van de Tijdelijke Commissie Asiel en Migratie. Dat lukte lange tijd aardig. ‘Maar wat we wel zien met de verwachte stroom die er nog komt, is dat het moeilijker wordt’, zegt hij.
Woonruimte
Volgens de bestuurder heeft dat vooral te maken met de financiering vanuit het rijk. Die is te kort. Het is moeilijk om woonruimte te realiseren en daar goede afspraken over te maken.
Afwentelen
Doetinchem moet rekening houden met een groei van ‘misschien wel 20 à 30 procent’, aldus de burgemeester. ‘Dat kun je alleen maar doen als je zeker weet dat de financiering ook blijvend is’, gaat hij verder. ‘Want je kunt de kosten hiervan niet afwentelen op je eigen inwoners.’
‘Jojobeleid’
De commissievoorzitter wil af van het ‘jojobeleid’ van de afgelopen jaren. Er zijn landen waar ze een tijdelijke stop op de opvang van Oekraïners hebben. Dat is wat Boumans betreft nog niet aan de orde: ‘Uiteindelijk is overal ergens een grens, maar die is wat mij betreft nog niet in zicht, tenzij Den Haag niet thuis geeft.’
Geen zicht
Het ministerie van Asiel en Migratie laat in een reactie aan EenVandaag weten: ‘Momenteel zijn er ruim 91.000 plekken en deze zijn allemaal bezet. De grote opvanglocatie in Utrecht is recent gesloten. We zien dat dit niet leidt tot extra toeloop bij gemeenten en/of het op grote schaal rondzwerven van mensen op straat.’ Vooralsnog is er geen zicht op nieuwe locaties.
De EU zou dus (tijdelijk) meer en beter kunnen inzetten op de opvang van echte vluchtelingen (Oekraïners e.a.) en het reduceren van onderlinge arbeidsimmigratie binnen de EU-landen zelf.