Advertentie
sociaal / Nieuws

Den Haag voert strijd op tegen korting thuiszorg

De op stapel staande bezuinigingen op de thuiszorg zijn in strijd met de Gemeentewet en internationale verdragen. Dit blijkt uit juridisch onderzoek dat de gemeente Den Haag heeft laten uitvoeren. Dat meldt de Volkskrant vandaag.

06 september 2013

Als de bezuinigingen op de thuiszorg niet worden teruggedraaid, dan overweegt de gemeente Den Haag een rechtszaak aan te spannen tegen de staat. De aangekondigde bezuinigingen zijn in strijd met de Gemeentewet en internationale verdragen. Dit blijkt uit juridisch onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren.

Niet op te brengen

Dat meldt de Volkskrant vandaag. De gemeente Den Haag stelt dat de bezuinigingen op de thuiszorg niet zijn op te brengen. Komend jaar krijgen gemeenten al 89 miljoen euro minder voor de thuiszorg. In 2015 worden delen van de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) met fikse kortingen aan gemeenten overgedragen. Op huishoudelijke hulp wordt 40 procent gekort, ook voor begeleiding en verzorging krijgen gemeenten veel minder geld dan er nu aan wordt besteed. Staatssecretaris Van Rijn (VWS, PvdA) stelt dat mantelzorgers dit gat kunnen opvullen.

Strijdig

De Haagse wethouder Karsten Klein (jeugd en welzijn, CDA) is ervan overtuigd dat dit niet gaat lukken, zo stelt hij in de Volkskrant. Omdat deze boodschap niet door Van Rijn serieus is genomen, is Den Haag zelf een onderzoek gestart. De bezuiniging van 89 miljoen euro per 2014 is volgens het onderzoek in strijd met de Gemeentewet. Volgens artikel 108 lid 3 is de rijksoverheid verplicht de kosten op zich te nemen voor taken die gemeenten moeten uitvoeren. De bezuinigingen vanaf 2015 hebben mogelijk als gevolg dat ouderen minder lang zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Dit staat volgens het ingewonnen juridisch advies haaks op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Europees Sociaal Handvest.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Pierre
En gaat de VNG zich nu even ernstig schamen? Wát een belangenbehartiging!
Kom op zeg, houd eens op met beleefd bij ministeries aankloppen. Sleep ze voor de rechter infezamenlijkheid met koepelorganisaties. Weet je waarom ze bij het rijk bepaalde bijeenkomsten over de zorg hoorzittingen noemen? Omdat dat ook echt niet meer is dan dat. Horen en zitten. Maar luisteren en er iets mee doen....

Overigens denk ik dat internationale verdragen een grotere roadblock zijn dan landelijke wetten. Die wetten past men natuurlijk zó aan. Bij o.a. onderwijs is die Gemeentewetsbepaling al veel langer iets waar het Rijk maling aan heeft. Net als aan het bestuursakkoord VNG.
Advertentie