Koplopers gevraagd
“De” Wajonger bestaat niet. Er zijn nog misverstanden over deze groep arbeidsgehandicapten. Zo bestaat nogal eens het beeld dat Wajongers laag opgeleid zijn.
De Participatiewet zorgt ervoor dat de participatie van mensen met een arbeidsbeperking hoog op de agenda is komen te staan. Niet alleen binnen de politiek, maar ook binnen het bedrijfsleven. Een aantal werkgevers loopt hierbij voorop en steekt veel energie in het thema. Bijvoorbeeld DSM, dat een heus ‘Wajongloket’ heeft opgericht.
Sinds een jaar heeft DSM in Nederland de beschikking over het Wajongloket. Het loket wil werk maken van haar missie om zo veel mogelijk Wajongers binnen DSM aan het werk helpen. Met resultaat, want inmiddels zijn er 31 Wajongers binnen de voormalige ‘Nederlandse Staatsmijnen’ aan de slag.
Ik lees hierover in het magazine voor werkgevers ‘NL werkt’. Twee medewerkers van DSM die het loket draaiend houden komen aan het woord. Een van hen is zelf Wajonger. Behalve enthousiasme, blijft er nog iets hangen na het lezen van dit stuk. “De” Wajonger bestaat niet. Er zijn nog misverstanden over deze groep arbeidsgehandicapten. Zo bestaat nogal eens het beeld dat Wajongers laag opgeleid zijn. Of dat ze per definitie in een rolstoel zitten. Niets is minder waar, de beperkingen verschillen enorm. De coördinator bij DSM geeft de diversiteit aan functies weer: “Er zitten secretaresses bij, juristen, ICT’ers, chemisch analisten…”
Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezocht vorige week een aantal van de koplopers, tijdens 'de WerkWeken'. Om werkgevers een hart onder de riem te steken en te kijken hoe zij het doen. Klijnsma vroeg naar hun ervaringen en waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Ze bezocht onder andere Ahold (dat bekend maakte dat zij 2.000 Wajongers werk wil bieden) het Slotervaart ziekenhuis en het bedrijf A-Ware, een producent van kaasproducten. Het enthousiasme van de werkgevers en van de Wajongers blijkt - ook nu weer - aanstekelijk en het kan niet anders of deze tour zal ook andere werkgevers inspireren om aan de slag te gaan met Wajongers binnen hun bedrijf.
Koplopers zijn altijd nodig om het grote peloton in beweging te krijgen. Dat houdt niet alleen in dat je je nek uitsteekt, maar het vergt ook doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. De cijfers laten zien dat veel Wajongers die werkten de afgelopen jaren als gevolg van de crisis hun baan hebben verloren. Nu het economisch met kleine stapjes beter gaat, moeten ook zij kunnen profiteren. De tijd is er naar en politiek en bedrijfsleven hebben duidelijke afspraken gemaakt over de 125.000 banen die de komende twintig jaar gerealiseerd moeten worden. “Veel bedrijven hebben koudwatervrees”, zegt staatssecretaris Klijnsma. Dat geldt ook voor veel werkgevers binnen de overheid.
Bruno Bruins
Meer columns van Bruno Bruins leest u hier.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De spijker op zn kop. Wij zijn daarom sinds vorig jaar trajecten gestart om deze groep werkzoekenden bij werkgevers voor te stellen met een korte video-pitch: vooroordelen wegnemen en een eerste indruk wekken. Er lopen momenteel meerdere pilots bij diverse partijen en het is erg succesvol.
Een compleet uitgekiend traject is hiervoor opgesteld. Als iemand meer informatie wil, kan men een uitlegdocument bij ons opvragen: info@geertromer.nl.
Wajongers die niet kunnen werken en volledig duurzaam arbeidsongeschikt zijn krijgen nog steeds van het UWV een Wajong uitkering.
De participatiewet heeft alleen wel flinke gevolgen voor Wajongers met arbeidsvermogen.
Zij zullen geen uitkering meer krijgen van het UWV maar zullen moeten werken en eventueel (zoals andere nederlanders) hun uitkering aangevuld krijgen vanuit de gemeente via de bijstand.
Voor sommige van hen kan het financieel erg negatief uitpakken.