Advertentie
sociaal / Nieuws

Koolmees ziet niets in quota aantallen arbeidsmigranten

Minister Koolmees (D66) ziet niets in het instellen van quota aan aantallen arbeidsmigranten door gemeenten. Liever ziet de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er regionale afspraken komen over huisvesting, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij verwacht weinig verdringing op de arbeidsmarkt door migratie.

08 april 2020
Migratie-shutterstock-372060700.jpg

Minister Koolmees (D66) ziet niets in het instellen van quota aan aantallen arbeidsmigranten door gemeenten. Liever ziet de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat er regionale afspraken komen over huisvesting, schrijft hij aan de Tweede Kamer. Hij verwacht weinig verdringing op de arbeidsmarkt door migratie.

Leefbaarheid

Arbeidsmigranten leveren een belangrijke bijdrage aan de lokale en nationale economie, schrijft de minister, maar hij begrijpt dat er zorgen zijn van verschillende gemeenten over de grote aantallen en de mogelijke druk op de leefbaarheid. ‘Dat gemeenten beleid ontwikkelen om problematische situaties aan te pakken is goed, maar dit beleid moet dan wel binnen de juridische kaders en mogelijkheden passen.’

Niet de weg

Koolmees noemt verschillende instrumenten die gemeenten hebben om ‘ongewenste situaties’ tegen te gaan, zoals splitsingsvergunningen, omzettingsvergunningen of contact opnemen met de Stichting Normering Flexwonen, die controleert of de huisvesting van arbeidsmigranten aan de normen voldoet. Quota aan aantallen arbeidsmigranten vindt hij ‘niet de weg.’ ‘Ik wil dat er regionale afspraken komen wat betreft huisvesting van arbeidsmigranten om zo ook de leefbaarheidsproblematiek mede aan te pakken, want alleen regio’s tezamen kunnen dit oppakken.’

Arbeidsmarkt

Uit onderzoek naar het effect op de arbeidsmarkt blijkt volgens de minister dat, hoewel er gemiddeld geen effecten gevonden worden, sommige groepen wel last kunnen hebben van verdringing. ‘Vaak zijn migranten lager opgeleid dan gemiddeld, en concurreren ze dus met laagopgeleiden. De negatieve effecten voor laagopgeleiden spelen vooral op de korte termijn.’ Een flexibele arbeidsmarkt kan zich makkelijker aanpassen en de cijfers en literatuur zouden suggereren dat hier weinig verdringing door migratie te verwachten is.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Het minimum loon moet omhoog naar €14.

Dat dwingt bedrijven meer te “investeren” in de samenleving
Oscar Dusschooten / Wethouder Tilburg
Natuurlijk zijn quota niet de oplossing in onze open economie en dat ziet de minister heel goed.

Wat is het echte probleem?

Veel gemeenten durven (of kunnen) geen onderscheid te maken tussen mensen die ergens wonen en mensen die ergens (tijdelijk) verblijven. Daardoor worden groepen 'verblijvers' in een woonwijk gepropt waar dat gaat wringen met 'woners'. De oplossing is dus relatief eenvoudig te bedenken: laat (door de betreffende bedrijven) zorgen voor huisvesting voor verblijvers, liefst zo dicht mogelijk bij het werk, in een grootschalige opzet (vanaf circa 100 personen) waardoor fatsoenlijk beheer/begeleiding mogelijk wordt.

Dat is fijner voor onze inwoners én fijner voor onze verblijvers!

Oh ja, wanneer arbeidsmigranten besluiten dat NL een fijn land is om te blijven (en er dus willen wonen) dan verwelkomen we ze als Nieuwe Nederlanders in onze reguliere woonwijken. Zie ook https://www.tilburg.nl/actueel/huisvesting-arbei …
Willem Weggeman / Directeur
Mooie aanvulling van wethouder Dusschooten. De spijker op de kop! Zeker in gemeenten en regio`s waar een hoge concentraties arbeidsmigranten werken is "verblijven" in wijken geen goede oplossing. Ook beheerstechnisch niet. Daarom zijn klein- en grootschalige logiesoplossingen met professioneel beheer prima oplossingen. En kunnen wijken gewoon beschikbaar blijven voor Nederlandse burgers. Kijk vooral ook eens naar onze mooie oplossingen in Katwijk en Naaldwijk op www.homeflex.nl of maak eens een afspraak voor een rondleiding. Samen met andere professionele huisvesters streven we naar dit soort oplossingen.
Advertentie