Klijnsma besluit tot ander verdeelmodel Wwb dan wens VNG
De staatssecretaris gaat daarbij niet in op de wens van de VNG. Die vreest grote herverdelingseffecten.
Met de inwerkingtreding van de Participatiewet in 2015 zal ook het macrobudget dat beschikbaar is voor het verstrekken van bijstandsuitkeringen anders verdeeld worden. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) heeft daarbij haar keuze laten vallen op een model dat niet de voorkeur van de VNG heeft. Dat blijkt uit een brief die ze naar de Kamer heeft gestuurd.
SCP-model
Voor de verdeling van de bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies kiest de staatssecretaris voor het zogeheten multiniveau-model. Dit is door het Sociaal en Cultureel Planbureau ontwikkeld en had ook de voorkeur van de Raad voor de financiële verhoudingen. Het model betrekt zowel de kenmerken van de huishoudens (zoals leefvorm, leeftijd, wel of geen koopwoning, niet-westerse achtergrond en opleiding) als de kenmerken van een wijk, gemeente en regio bij het vaststellen van de budgetten.'Dit model biedt volgens de experts de meest zuivere benadering van de noodzakelijke bijstandskosten die een gemeente moet maken gegeven de specifieke omstandigheden van die gemeente, zoals de samenstelling van de bevolking en de lokale arbeidsmarkt', schrijft ze aan de Kamer. Op basis van deze kenmerken wordt uiteindelijk de hoogte van het bedrag per gemeente vastgesteld.
Herverdelingseffecten
Gemeenten vinden dat het model waar Klijnsma nu voor kiest te grote herverdelingseffecten heeft. Zo zou Amsterdam er over een periode van 3 jaar mogelijk ruim 90 miljoen op achteruit gaan. Ook zorgt het feit dat er te veel geleund wordt op ‘prikkelwerking’ (belonen voor het aan de slag helpen van uitkeringsgerechtigden) voor veel onzekerheden. Zelf geven ze de voorkeur aan het ‘APE-model met historische component’.
Overgangstermijn
Om de herverdelingseffecten te beperken heeft Klijnsma gekozen voor een overgangstermijn. De eerste twee jaar worden de budgetten nog voor de helft vastgesteld op basis van uitgaven in het verleden en voor de helft op basis van het nieuwe model. In het derde jaar wordt 75 % op basis van het nieuwe model berekend, en vanaf het vierde jaar wordt het budget daar helemaal op gebaseerd. Na twee jaar zal het model geëvalueerd worden. Ook komt er een vangnetregeling.
1 oktober
Het gekozen model was één van de modellen die de revue hebben gepasseerd. Hoeveel geld gemeenten precies krijgen voor bijstandsuitkeringen en loonkostensubsidies wordt op 1 oktober bekendgemaakt. In juni krijgen gemeenten te horen hoeveel geld ze krijgen voor het participatiebudget. Daarbij is gekozen voor een variant die voor de zwakkere regio's als Oost-Groningen en Zuid-Limburg relatief gunstig uitpakt.
Reacties: 8
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.