Klijnsma: Fraudeonderzoek niet door commerciële bureaus
Gemeenten mogen externe bureaus niet op no cure no pay-basis laten onderzoeken of er uitkeringsfraude is in hun gemeente. Dat heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma gezegd in antwoord op Kamervragen van John Kerstens en Astrid Oosenbrug (PvdA).
Bevoegheid bij B en W
De twee Kamerleden stelden hun vragen naar aanleiding van een uitzending van het tv-programma De Monitor. Hoeveel gemeenten gebruikmaken of hebben gemaakt van commerciële bureaus voor de opsporing van bijstandsfraude, is bij het ministerie niet bekend. Klijnsma schrijft in haar brief dat het niet de bedoeling is dat commerciële bureaus zich met het opsporen van bijstandsfraude bezighouden. ‘De bevoegdheid om inlichtingen en medewerking van de bijstandsgerechtigde te verlangen, zijn bij wet opgedragen aan het college van burgemeester en wethouders’, aldus Klijnsma. ‘De uitoefening van deze bevoegdheden kan er immers toe leiden dat diep wordt doorgedrongen in de persoonlijke levenssfeer van de bijstandsgerechtigde.’
Verzamelbrief
Klijnsma belooft in een volgende verzamelbrief aan gemeenten aandacht te zullen besteden aan de problematiek van commerciële bureaus die op no cure no pay basis fraudeopsporing voor gemeenten uitvoeren. Gemeenten die op dit gebied ernstig tekortkomen kunnen een aanwijzing van de staatssecretaris verwachten. Volgens Klijnsma kan de taak wel uitbesteed worden aan bijvoorbeeld het UWV of andere bestuursorganen. ‘De uitvoering van de wet blijft daarmee binnen het publieke domein.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Je zou zeggen, wat maakt het nou uit of je iemand tijdelijk of voor langere tijd inhuurt bij je gemeente of dat je een bedrijf ervoor inhuurt? In elke rol is de gemeente verantwoordelijk. Het werk moet goed gedaan worden en graag door de persoon die er het meest voor gekwalificeerd is.
De oplossing, die nu wordt bedacht, lijkt een schijnoplossing (wellicht speelt er nog meer op de achtergrond, dat wij nu uit dit artikel niet kunnen halen) en zet ook meteen het niet functionele top-down leiderschapsmodel weer aan. Willen we nu een stap maken, is gelijkwaardig leiderschap een must!
Het zou mooi zijn een uitwisseling te hebben met mevrouw Klijnsma en haar ambtenaren (want zij doet dit niet alleen) om beelden uit te wisselen, zodat we een stap kunnen zetten naar andere oplossingen bedenken vanuit een toekomstgerichter perspectief. Een perspectief waarin ondernemendheid en innovatie werkelijk een plek krijgt in onze samenleving en scheiding tussen werkenden in loondienst en als (sociaal) ondernemer/ZZP-er vervalt.
Als er plekken zijn waar ik aan dit proces naar gelijkwaardig leiderschap kan bijdragen, laat 't weten, want alleen met elkaar krijgen we het voor elkaar de stap naar de samenleving van de toekomst te maken!