Advertentie
sociaal / Column

Kijkradio bij UWV Gegevensdiensten

Het is het overwegen waard om ook camera’s op te hangen bij onze divisie Gegevensdiensten. Zeker weten dat dat ook nieuwsgierig maakt. U zult nu denken. Wat is dat,

02 november 2012

Ik ben een groot radio-luister-liefhebber. Favoriete luisteruren: in de auto, en soms ’s avonds. Jack van Gelder met de sport, daarna ‘Met het oog op morgen’. Zo nu en dan hoor ik een presentator melding maken van de webcam in de studio: je kunt niet alleen meeluisteren, maar ook meekijken. Eerst dacht ik dat het een grapje was, maar die webcam in de studio werkt echt. Kijkradio maakt nieuwsgierig: hoe wordt radio gemaakt?

Het is het overwegen waard om ook camera’s op te hangen bij onze divisie Gegevensdiensten. Zeker weten dat dat ook nieuwsgierig maakt. U zult nu denken. Wat is dat, Gegevensdiensten bij UWV? Wel, dat zijn de mensen die voor miljoenen werknemers en duizenden instanties de gegevens beheren en leveren over werk en inkomen.

De camera loopt! We zien volle bureau’s, gebogen ruggen. Gegevensdiensten verzamelt en beheert gegevens over lonen, uitkeringen en arbeidsverhoudingen van alle verzekerden in Nederland. Met verschillende pensioenfondsen zijn afspraken gemaakt. UWV levert rechtstreeks aan deze fondsen, zodat de werkgever dit niet meer per werknemer hoeft te verstrekken. Dit bespaart pensioenfondsen tot wel 25 procent op hun uitvoeringskosten.

Muziek wordt afgekondigd, de koptelefoon gaat weer op. De Belastingdienst, het CBS en UWV zijn eigenaar van de loonaangifteketen die zorgt dat ieder jaar met succes de inkomstenbelasting, ruim 130 miljard euro, kan worden geïnd. In samenwerking met de Belastingdienst worden hiervoor steeds meer vooringevulde formulieren gebruikt, zodat de burger snel aangifte kan doen. Voor de aangifte 2011 maakten zo’n 3,5 miljoen belastingplichtigen hier gebruik van.

Camera twee geeft een heel andere invalshoek. UWV registreert alle loongegevens van werknemers. Dat biedt vele voordelen. Zo kan bij het aanvragen van een WW-uitkering, waarvoor het dagloon moet worden vastgesteld, worden volstaan met de gegevens uit het systeem. Dit zorgt er voor dat dit niet meer per werknemer bij werkgevers hoeft te worden uitgevraagd. Dit bespaart het bedrijfsleven jaarlijks tientallen miljoenen euro’s.

De camera laat zien dat een redacteur binnenkomt. De nieuwslezer pakt een tekst aan en leest voor. Daarna gaat de koptelefoon weer af. Ook deurwaarders maken gebruik van de loongegevens die door UWV worden verstrekt. Vooral bij problematische schulden is het belangrijk dat er snel maatregelen worden genomen, zodat veel leed wordt voorkomen. Gegevensdiensten stelt deze gegevens geautomatiseerd en direct beschikbaar, zodat de deurwaarders de actuele inkomenspositie van de schuldenaar kennen. De kennis van Gegevensdiensten komt de opsporing van misbruik ook ten goede, handhavers van verschillende overheidsinstanties maken gebruik van de gegevens bij controles en acties.

De eindtune klinkt. Tot slot levert Gegevensdiensten gegevens voor de zogenaamde ‘samenloop-signalen’ ten behoeve van gemeenten. Dit klinkt nogal raadselachtig, maar het is voor gemeenten van groot belang dat ze weten wat de inkomsten- of uitkeringverhoudingen zijn van haar bijstandscliënten, zodat een rechtmatigheidscontrole kan plaatsvinden op verstrekte bijstandsuitkeringen. Per maand gaat het om circa 450.000 BSN-ers die hierop gecontroleerd worden.

De presentator staat op, deze editie van het radioprogramma zit erop. Hij nam de luisteraar mee langs Gegevensdiensten, een niet zo bekend bedrijfsonderdeel van UWV waar veel gegevens worden beheerd, geordend en aan derden worden geleverd, waardoor burgers, bedrijven en overheid veel onnodige bureaucratie wordt bespaard. In de studio blijft het licht aan – dat gaat nooit uit. Het is net UWV.

Bruno Bruins
Meer columns van Bruno Bruins leest u hier.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie