Stoppen uitkering om foute kleding 'onuitvoerbaar'
Hoe iemand gekleed gaat en hoe hij zich gedraagt moet van invloed kunnen zijn op de vraag of iemand al dan niet een uitkering krijgt, vindt minister Kamp. De VNG noemt het plan 'niet uitvoerbaar'.
Minister Kamp van Sociale Zaken komt binnen een halfjaar met een wetsvoorstel waarin geregeld wordt dat een uitkering sneller kan worden geweigerd. Bijvoorbeeld als de aanvrager zich bij een sollicitatiegesprek niet goed gedraagt of kleedt. 'Onuitvoerbaar', reageert de VNG.
Gedragingen
Het wetsvoorstel van minister Kamp zal 'voorzien in weigering van uitkering bij gedragingen die leiden tot een onnodig beroep op bijstand', schrijft de minister. 'Het gaat hierbij om gedragingen die betrekking hebben op het verkrijgen, aanvaarden en behouden van werk'. Ook hoe iemand gekleed gaat en hoe hij zich gedraagt komen hierbij aan de orde.
Anders opgevat
Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten is het wetsvoorstel niet uitvoerbaar. 'Het hebben van tatoeage of een piercing wordt in de ene sector heel anders opgevat dan in de andere', legt woordvoerder Frea Broekman uit. 'In bijvoorbeeld de bouw kan zoiets heel normaal zijn, terwijl er op sommige kantoren heel raar naar gekeken wordt.' Bovendien is het lastig te controleren hoe een sollicitant zich opstelt tijdens een gesprek, vindt de VNG. Wanneer gedraagt hij zich goed of slecht?
Broodnood
En er speelt nog een probleem voor de gemeenten. Iemand een uitkering weigeren omdat hij zich niet netjes kleed of zich niet goed gedraagt, is één ding. Maar als die persoon vervolgens in de schulden raakt doordat hij geen inkomen heeft, is het toch de gemeente waar hij aanklopt. 'De bijstand is het laatste vangnet. Dus als dat wegvalt, komt iemand in broodnood en betaalt hij zijn huur niet meer', aldus Broekman. 'Die persoon komt uiteindelijk weer bij de gemeentelijke schuldhulpverlening uit.' Gemeenten staan dus voor de afweging dat als een uitkering geweigerd wordt, het schuldhulptraject al bijna gestart kan worden.
UWV
Het UWV wil nog niet vooruitlopen op de vraag of de de wet wel uitvoerbaar is. 'Er moet eerst maar eens een meerderheid voor komen', zegt woordvoerder Wessel Agterhof. 'Als het een wet wordt, vinden we wel een oplossing voor de uitvoerbaarheid.' Hij wijst er wel op dat achter de schermen het UWV betrokken is en advies geeft aan het ministerie.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.