Schouten wil instroom schuldhulpverlening verhogen
Demissionair minister Schouten is ongerust over de terugloop van schuldhulptrajecten terwijl het aantal huishoudens met schulden niet daalt.
Het kabinet werkt samen met de VNG, NVVK en Divosa aan een voorstel voor het verhogen van de instroom in de schuldhulpverlening. Dat schrijft demissionair minister Carola Schouten in een brief aan de Kamer. CBS cijfers laten zien dat het aantal mensen in de wettelijke schuldsanering gestaag afneemt, terwijl het aantal mensen met schulden niet daalt.
Sinds 2012 daling
Eind juni publiceerde het CBS de meest recente cijfers over de instroom in de Wet schuldsaneringen natuurlijke personen (Wsnp). In 2022 werden 1.900 mensen toegelaten, 17 procent minder dan in 2021. Sinds 2012, toen de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening in werking trad, daalt dit aantal. CBS hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen noemde de afname een positieve ontwikkeling, die echter niet eenvoudig te duiden is.
Schulden blijven
Niet helemaal zeker is namelijk of mensen met problematische schulden ook even goed geholpen worden via de gemeentelijke minnelijke schuldhulpverlening. Een teken aan de wand dat dit niet het geval is zijn de cijfers over het voorkomen van schuldenproblematiek. Die blijven namelijk redelijk gelijk. Annemarie Ruesink, communicatiecoördinator bij de Raad voor Rechtsbijstand liet vorige maand aan Binnenlands Bestuur weten dat volgens haar de aansluiting tussen het minnelijk en wettelijk schuldhulpverleningstraject ‘niet optimaal’ is.
Zorgen minister
Het demissionair kabinet maakt zich zorgen om deze ontwikkelingen. Zo blijkt uit een brief van Carola Schouten aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft ze over het advies uit de initiatiefnota van ‘Sneller uit de schulden’ van D66 Kamerlid Hülya Kat, om de kwaliteitseisen voor schuldhulpverlening verder uit te werken, dat ze de landelijke afname van de Wsnp zeer serieus neemt. Dit ondanks dat de minister net als de VNG vindt dat er al veel gedaan is aan de kwaliteit en de uniformiteit van de gemeentelijke hulpverlening.
Instroom verhogen
Daarom werkt het demissionair kabinet op korte termijn aan een voorstel voor het verhogen van de instroom in de wettelijke schuldhulpverlening en tevens het verbeteren van de dienstverlening. De VNG, NVVK en Divosa zijn gevraagd om mee te werken aan het voorstel. Specifiek zal er aandacht zijn voor een verbetering van de nazorg. Schouten belooft na het reces de Kamer meer informatie te geven.
En nu wil demissionair minister Schouten de instroom verhogen?
Het WSNP-traject blijkt vele malen compentent, effectef en efficient te zijn.
En over 'nazorg' gesproken. Geen van de betrokken partijen doet enige moeite om bestaande negatieve naijl-effecten op te lossen.
Zoals de registraties bij BKR en vooral de wildgroei aan 'kredietregistratiebedrijfjes'. Vooral de laatsten veroorzaken bijv. dat sanieten ook na de schone lei moeite hebben met o.a. afsluiten van energiecontracten.
Weet demissionair minister Schouten vast niets van. En de andere betrokken partijen zullen het haar vast niet vertellen.