‘Regels zitten jongeren met beperking in de weg’
Dat jongeren met een beperking zelfredzaamheid zijn, is een illusie, stelt de Nationale ombudsman.
Jongeren met een beperking lopen een hoog risico om langdurig financieel in de knel te komen. Dat stelt de Nationale ombudsman in een dinsdag verschenen onderzoek. Wet- en regelgeving die deze jongeren moet helpen, is in de praktijk te ingewikkeld, signaleert de ombudsman.
Afhankelijk
Jongeren met een beperking kunnen vaak niet zelfstandig genoeg geld verdienen om rond te komen, en zijn daarom afhankelijk van de overheid. Maar ze lopen daarin tegen ingewikkelde regels en bureaucratie aan. De jongeren geven aan dat de overheid hen beperkt. Ook overschat de overheid hoeveel hulp deze jongeren kunnen krijgen uit hun sociale netwerk. Zelfredzaamheid is een illusie, concludeert de Nationale ombudsman.
Rekenregels
Daar komt bij dat werken vaak niet loont, omdat inkomsten uit werk worden verrekend met de uitkering. De veelheid aan regelingen en rekenregels leidt bij wisselende inkomsten tot ongewenste en onvoorziene situaties. Jongeren krijgen te maken met onverwachte terugvorderingen of verliezen bijvoorbeeld hun recht op de bijzondere bijstand of de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
‘Wetten en regels moeten jongeren helpen, niet in de weg zitten.'
Perspectief
Jongeren met een beperking ervaren weinig toekomstperspectief, merkt de ombudsman op. 'Het plannen van je eigen toekomst is nu heel erg lastig', zegt een van de jongeren die deelnam aan het onderzoek. 'Je wilt naast het ziek zijn en zorgen om financiën ook nog wel toekomen aan een leuk leven.'
Niet eerlijk
'Door alle regelingen bij elkaar worden jongeren steeds weer met hun beperking geconfronteerd', zegt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. 'Dat is niet eerlijk. Wetten en regels moeten jongeren helpen, niet in de weg zitten.'
Knelpunten
Van Zutphen ziet dat het gemeenten vaak ontbreekt aan tijd en geld om deze groep te helpen. Ook is de samenwerking tussen verschillen overheidsloketten – bijvoorbeeld de gemeente en het UWV – nog beperkt. De ombudsman roept de betrokken partijen op om de knelpunten samen op te lossen en te zorgen voor begrijpelijke informatie, persoonlijke begeleiding en financiële zekerheid.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.