Hogere instroom bijstand, vooral onder 35 jaar
De instroom in de bijstand groeit sinds maart in alle leeftijdsgroepen, maar is het grootst bij personen onder de 35 jaar.
De instroom in de bijstand groeit sinds maart in alle leeftijdsgroepen, maar is het grootst bij personen onder de 35 jaar. Dat blijkt uit de gegevens van de Divosa Benchmark Werk en Inkomen.
Sinds maart is de instroom in de bijstand bij personen onder de 27 met 55 procent gegroeid en bij 27-35 jarigen met 58 procent. Voor de oudere leeftijdsgroepen ligt het groeipercentage tussen de 19 en 32 procent. De groei per leeftijdsgroep in maart en april is afgezet tegen de gemiddelde instroom in de 3 maanden ervoor (december 2019 t/m februari 2020).
Tegenwind
De instroom van jongeren in de bijstand is altijd hoger dan bij ouderen, maar de economische tegenwind versterkt dit patroon. Mensen onder de 35 jaar hebben vaker flexibele contracten en geen of weinig WW-rechten opgebouwd. Zodra het weer economisch beter gaat, komen deze mensen ook als eerste weer aan het werk. Voor 55-plussers die in de bijstand raken, is het een stuk lastiger weer terug te keren op de arbeidsmarkt.
Verder gestegen
In maart steeg het totale aantal aanvragen voor de bijstand ten opzichte van de maand daarvoor met ruim de helft. In april lag het aantal aanvragen maar liefst 78 procent hoger dan in februari. De stijging is minder groot dan bij de gemeente Amsterdam, die in april al een wekelijkse instroom zag die twee tot drie keer zo hoog was als het wekelijks gemiddelde in 2019. Het CBS meldde onlangs ook dat er in maart van dit jaar een einde is gekomen aan de jarenlange daling van het aantal bijstandsuitkeringen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.