Inbesteden jongerenwerk door gemeenten zorgwekkend
Diverse gemeenten kiezen voor het inbesteden van jongerenwerk of overwegen dat te doen. Sociaal Werk Nederland maakt zich daar grote zorgen over. Belangrijkste bezwaar is dat de jongerenwerker zijn onafhankelijke positie verliest.
Verschillende gemeenten kiezen voor het inbesteden van jongerenwerk of overwegen dat te doen. Sociaal Werk Nederland maakt zich daar grote zorgen over en roept gemeenten op te investeren in jongerenwerk, maar het jongerenwerk niet in eigen huis te halen. Belangrijkste bezwaar is dat de jongerenwerker zijn onafhankelijke positie verliest.
Wantrouwen
‘Een jongerenwerker in overheidsdienst wordt een ambtenaar. En veel van de jongeren om wie het gaat zijn niet dol op ambtenaren. Voor hen staat de overheid gelijk aan wantrouwen, boetes, moeilijke woorden.’ Dat schrijft voorzitter Eric van der Burg van Sociaal Werk Nederland in een column op de site van de brancheorganisatie.
Niet goedkoper
Ook is het de vraag of deze ambtenaar-jongerenwerkers nog wel 24/7 klaar voor de jongeren klaarstaan. Daarnaast is de aanwezig dat gemeentelijke jongerenwerkers eenmaal in dienst van gemeenten jeugdzorgmedewerkers worden, die jongeren bij complexere problemen doorverwijzen naar de tweede lijn. Gemeenten denken dat het in dienst nemen van jongerenwerkers goedkoper is. ‘In de praktijk blijkt dat overigens niet zo te zijn’, aldus Van der Burg.
Betere samenwerking
Halderberge en Gemert-Bakel zijn voorbeelden van inbestedende gemeenten. De gemeente Halderberge gaat per 1 januari het jongerenwerk zelf regelen. De gemeente beëindigt per die datum de subsidie van Surplus, de welzijnsorganisatie die het jongerenwerk voor onder meer Halderberge verzorgt. 'Bij het in eigen dienst nemen van de jongerenwerkers wordt de afstand tussen de jeugd professionals, het wijkteam, de meedenkcoach en de consulent hulp bij financiële zorgen kleiner. Dit gaat een bijdrage leveren aan onze integrale aanpak. Zo kan in een vroeg stadium de juiste ondersteuning worden geboden', stelt wethouder Thomas Melisse (welzijn, VVD).
Kleine besparing
Het levert een kleine besparing op, maar dat is niet de reden om het jongerenwerk in huis te halen, benadrukt een woordvoerder van de gemeente. Ook Gemert-Bakel besloot dit jaar het jongerenwerk in huis te halen. De gemeente was dinsdag niet in staat hier vragen over te beantwoorden. De overheveling zou zorgen voor versterking van het lokale gebiedsteam. Het in dienst nemen van jongerenwerkers draagt bij aan een betere aansluiting met bijvoorbeeld het Centrum voor Jeugd en Gezin, tekende het Gemerts Nieuwsblad de motivatie van de gemeente eerder dit jaar op.
Annexatiedrift
Net als Sociaal Werk Nederland maken de welzijnsorganisaties die in beiden gemeenten actief zijn (Surplus in Halderberge en de LEVgroep in Gemert-Bakel) zich grote zorgen over deze ontwikkeling. ‘De annexatiedrift is financieel gedreven’, stelt LEV-groep bestuurder Jasper Ragetlie. ‘Het financieel voordeel is echter minimaal, terwijl je preventieve slagkracht verliest.’ Hij ziet in vooral kleinere gemeenten de neiging om jongerenwerkers zelf in dienst te nemen.
Morele dilemma’s
De onafhankelijkheid van de jongerenwerkers die hiermee in het geding komt, zien de LEVgroep en Surplus als het grootste probleem. ‘Jongerenwerkers moeten onafhankelijk zijn. Als je ze als gemeente in dienst neemt, blokkeer je de laagdrempelige toegang’, aldus Ragetlie. Jongeren die andere akkefietjes met de gemeente hebben, bijvoorbeeld rondom een uitkering of een handhavingskwestie, zullen zich geremd voelen om bij een jongerenweker, als die in dienst is van die gemeente, aan te kloppen. ‘Jongerenwerkers, in dienst van de gemeente, komen voor morele dilemma’s te staan’, stelt woordvoerder Edrianne Zoon van Surplus. Jongerenwerkers horen veel in vertrouwen, die ze als ambtenaar meteen moeten ‘opbiechten’ aan de ambtelijke organisatie, maar waardoor de jongere mogelijk (verder) in de problemen komt. Bovendien wordt het vertrouwen van de jongere in de jongerenwerker geschaad. ‘Je kunt als jongerenwerker niet altijd alles delen, maar dat moet wel als je ambtenaar bent.’
Niet in geding
De Halderbergse wethouder Melisse stelt dat de onafhankelijkheid niet in het geding is. 'In onze wijkteambenadering borgen wij de onafhankelijkheid. In onze opzet creëert de jongerenwerker ruimte en voelt een jongere zich meer uitgenodigd om zijn ofhaar verhaal te doen. Daarnaast hebben wij alle vertrouwen in de professionaliteit van onze jongerenwerkers dat zij ongeacht hun werkgever hun werk op een goede manier uitvoeren.'
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.