Advertentie
sociaal / Nieuws

’Iedere gemeenteambtenaar weet dat het slecht gaat’

Een meerderheid van de ambtenaren is niet van plan een loonstop voor twee jaar te slikken. Toch zullen ze gaan begrijpen dat het niet anders kan, stelt Bas Verkerk namens de gemeentelijke werkgevers.

16 oktober 2009

Veertien dagen zijn verstreken sinds het College voor Arbeidszaken (CvA) bij de onderhandelingen met de vakbonden namens de 441 gemeentelijke werkgevers het eindbod inzake de nieuwe CAO op tafel legde. Niets heeft Bas Verkerk, voorzitter van de CvA-delegatie, sindsdien van de vakbonden vernomen. ‘Ze gaan ons eindbod voorleggen aan de leden. Wij begrijpen dat het voor hen een teleurstellend bod is en begrijpen ook dat er voor hun achterban tijd nodig zal zijn om het te accepteren’, zegt hij in zijn burgemeesterskamer in Delft.

 

De onderhandelaars van de bonden wezen het eindbod direct af, net als even later de actieve kaderleden. VVD’er Verkerk denkt dat het finale bod van de werkgevers – geen structurele loonsverhoging de komende twee jaar, wel een eenmalige uitkering van één procent van het jaarsalaris in 2009 – geen verrassing voor de bonden kan zijn geweest.

 

‘De financiële positie is buitengewoon precair. De budgetten staan onder druk en niet alleen door de fors dalende inkomsten van het Rijk’, zegt hij. ‘Het gaat, om met premier Balkenende te spreken, stormen in de polder. Het kabinet moet 35 miljard euro bezuinigen. Gemeenten krijgen daar ook een tik van mee. Dan is het redelijk en verdeantwoord om op het gebied van de loonontwikkeling een pas op de plaats te maken’, aldus Verkerk.

 

Hij zegt het zekerstellen van banen op de langere termijn – het voorkomen van gedwongen ontslagen door de crisis – voor het moment belangrijker te vinden dan nu, op de kortere termijn, structureel wat extra salaris. ‘Werk houden hoort wat ons betreft vóór een hoger loon te gaan. Dan maar even niks extra’s’, zegt hij. Dat rijksambtenaren er de komende jaren wel fors op vooruit gaan (zo’n 3 procent per jaar tot 2011) beïnvloedt Verkerk niet.

 

‘Ik voel me door dat argument niet aangesproken. Dat is de verantwoordelijkheid van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Ja, zij zal er spijt van hebben de CAO met een looptijd van drie jaar te hebben afgesloten. Wij, aan gemeentezijde, vonden dat erg lang. Wat de hoogte betreft, constateer ik dat wij bij de vorige CAO al een stuk voorzichtiger waren. Maar goed, dat is aan de minister. Wij hebben een eigen verantwoordelijkheid, een eigen sector. Wil je één lijn trekken, dan moet je alles weer centraal maken. Dat wil geloof ik toch niemand.’

 

Afwijzing

 

Dat gemeenteambtenaren blijkens een enquête van Binnenlands Bestuur in meerderheid (79 procent) het eindbod van verde werkgevers afwijzen en voor de helft zelfs bereid zijn actie te voeren voor een betere CAO, neemt Verkerk voor kennisgeving aan.

 

‘Nee, het is niet lastig dat uit te leggen. Economisch gezien is het een bijzonder lastige tijd. Er komt niet alleen fors minder uit het Gemeentefonds, er wordt ook veel minder bouwgrond verkocht, er komen minder bouwleges binnen en er zijn extra kosten voor de bijstand. Iedere gemeenteambtenaar weet dat’, zegt hij. Verkerk beseft dat het geen leuke boodschap is, net zo min als die andere tijding dat de AOW-leeftijd omhoog moet.

 

‘We geven iedereen graag de tijd om de ernst van de financiële situatie tot zich door te laten dringen, zegt Verkerk. ‘Het zijn ernstige boodschappen, maar zo ernstig is de impact van de crisis. Dat besef zal moeten indalen. Sommigen zullen zich beter moeten informeren. Dat zal tijd nodig hebben.’ Bang voor het aan elkaar koppelen van de CAO- en de AOW-discussie door de vakbonden in de onderhandelingen is de CvA-voorzitter niet. ‘Men zal inzien dat het niet anders kan, ook op AOW-vlak. Maar nogmaals, beide zal je tijd moeten geven om in te laten dalen.’

 

Verkerk rekent erop dat de bonden een week of acht nodig hebben om met een reactie te komen. Dat is bij eerdere CAO-onderhandelingen gebruikelijk gebleken. Verkerk: ‘Rond Sinterklaas verwacht ik wel iets te horen van de bonden. Als er dan nog steeds geen contact komt, zal ik ze toch eens een belletje geven.’

 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mark / beleidsmedewerker
een loonstop in een crisistijd waarin iedereen moet inleveren, velen hun baankwijt zijn en het Rijk mede daardoor met veel hogere lasten komt te zitten lijkt niet meer dan logisch. Dat noemen we solidariteit. allemaal even pas op de plaats. Nee hoor we willen er 2% bij, alsof je dat echt merkt in je portemonee. Ambtenaren die aan die 2% vasthouden denken maar aan 1 ding, aan zichzelf. Netjes hoor!
Neo / Ambtenaar
Dit is nou spinning. Double-speak etc..

Leg mij dan maar eens uit waarom bedrijven zoals de ING en Rabobank hun werkgevers wel 3.5% verhoging geven de komende jaren.

Gelul dus allemaal en ambtenaren hebben groot gelijk hun poot stijf te houden.
Types zoals Mark (hierboven) verkopen liever doemverhalen en maken mensen bang. Totaal geen zicht op de werkelijkheid en nuances.

Beloon ambtenaren eens goed, dat zorgt er voor dat kwaliteit behouden blijft en dat er minder extern uitgeven wordt.
Op de lange termijn zorgt dat voor een veel grotere kostenbesparing.



Mark / beleidsmedewerker
Kom op, je kunt gemeenten toch niet serieus gaan vergelijken met de ING en Rabobank? Als we kijken hoe veel gemeenten er nu financieel voor staan is een looneis gewoon niet erg verstandig. We moeten nu door een paar magere jaren heen zien te komen. Dat is geen doemdenkerij, gewoon realisme. Na die magere paar jaar komen er weer betere, en dan is een looneis wel goed te verantwoorden.
Paul / projectleider
Het blijft vreemd dat i n het bedrijfsleven waar de crisis eerder én harder wordt gevoeld geen pas op de plaats wordt gemaakt en ambtenaren dan opeens 'pas op de plaats' moeten geven.
M. Dijkman
@Mark

Waarom niet? Dat doen bestuurders namelijk ook als het hen uitkomt. Een betere bezuiniging zou een bezuiniging op externe inhuur zijn en meer investeren in eigen personeel (zoals opleiding, meer vrijheid, en betere loonontwikkeling).
Gezien de vergrijzing is dat het echte enige pijnpunt bij de overheid.

Dat de overheid geen geld zou hebben is je reinste kolder. Wie daar intrapt is wel erg goedgelovig.

Het is een vals spelletje. Overheid is geen bedrijf, maar grijpt nu wel de crisis aan als bezuinigingsmaatregel. Terwijl de 'omzet' toch echt hetzelfde blijft.

Waarom kan er wel miljarden aan steun naar banken en bouwsector als er geen geld is? Simpele vraag.

Oh en je voorstelling dat we nu even 'het zuur' krijgen en daarna het zoet. Is een leugen, dat weet jezelf ook wel.
Iets met trendvolger, trendsetter etc.

De overheid nu (nog) minder aantrekkelijk te maken met de huidige demografische samenstelling is onverstandig en kan nog erg lang een vervelend effect hebben. Wat vele malen kostbaarder zal zijn dan een 1,5% loonstijging.
Maar goed, als het gaat om de overheid is er nooit echt een intelligente visie geweest.
Vooral de lokale overheid hangt er vaak maar wat bij (zo wekt men de indruk) en is altijd de sluitpost op de begroting.
Dat moet eens anders worden. Het lijkt mij tijd dat er een discussie komt over hernieuwde normen en waarden. Een hernieuwde status voor ambtenaren. Niet telkens als bezuinigingspost bespreken, maar als hoeders van de samenleving.
Maar ach, ik ben maar ambtenaar die geen recht heeft op salarisverhoging omdat ik part nog deel heb gehad aan de crisis. Ik sta met alle liefde mijn verhoging (indirect) af aan de noodlijdende bankensector, zodat deze indirect toch op de juiste plek terecht komt.
privatiseer de winst en socialiseer de schuld...
In tijd van crisis is het overigens van essentieel belang dat het geld 'blijft rollen' om zo maar te zeggen. Dus een verhoging voor ambtenaren is alleen maar gunstig.
Maar goed, het is een nogal conservatieve opvatting om in tijden als het minder gaat te bezuinigen. Terwijl de gemiddelde econoom weet dat bestedingen op niveau moeten blijven en extra investeringen gedaan moeten worden.
Helaas zit NL met een conservatieve regering opgescheept die dit niet begrijpt.
Advertentie