Henk Krauwel
Jonge Amsterdammers moeten op hun hoede zijn. De directeur van het nieuwe centrale bureau leerplicht in de hoofdstad gaat ver om spijbelaars weer op school te krijgen. Henk Krauwel houdt wel van een onorthodoxe maatregel. Vorige week spraken leerplichtambtenaren jongeren in een buurt op straat aan met de vraag of ze werken of op school zaten. Ook degenen die helemaal geen overlast veroorzaakten.
Is dat niet een beetje overdreven?
Helemaal niet. Kijk, we hebben allemaal last van jongeren die op straat hangen. We hebben ze gewoon aangesproken, gevraagd: zit je op school? Ja? Nou dan brengen wij je wel effe terug naar school. En zo niet, werk je dan? Ook niet? Dan brengen we je wel met de juiste mensen van het jongerenloket in contact en zorgen we dat jij een baan krijgt.
Sommigen waren gewoon op weg naar hun werk. Moet iedereen nu op zijn of haar hoede zijn?
Nu doen we wat aan de overlast, en dan is het weer niet goed. Kijk, ik zie ook het verschil niet tussen iemand van 18 en iemand van 20, 22 jaar oud. Tot 18 vallen ze onder de leerplicht, daarna kan ik gewoon vragen of iemand een startkwalificatie heeft. Antwoorden hoeven ze dan niet, maar ik kan het in ieder geval proberen. Het gaat er natuurlijk om dat je spijbelende jongeren weer een perspectief biedt, niemand is er bij gebaat dat ze op straat rondhangen.
Het maakt natuurlijk ook wel uit hoe je iemand aanspreekt.
Zeker. En daar ben ik ook wel scherp op. De toon moet netjes zijn. En de uitleg ook. Maar bellen of een brief sturen heeft geen zin. Rechtstreeks op straat benaderen wel.
Heeft het effect, zo'n actie?
Nou en of! Als een jongere naar school wordt gebracht, dan maakt dat indruk hoor. Zo'n verhaal gaat de hele school door. En dat moet je hebben. Mijn bureau is er voor de burgers en ik wil dat die er allemaal bij betrokken worden. Dat het gaat leven bij de leerlingen, bij de ouders, bij iedereen. En dan moet je een beetje onorthodox te werk gaan. Dat vind ik ook leuk. Het liefst werken we aan wat ik noem de voorkant, ik bedoel dus de school, maar als het moet zoeken we ze thuis op of op straat.
Hebt u nog meer in petto?
Rond het begin van de zomervakantie wil ik eens op Schiphol gaan rondkijken. Zien wie daar wat te vroeg op het vliegtuig stapt. Mensen hoeven geen antwoord te geven, maar ik ga het wel proberen. De boodschap is duidelijk: je zit op school of je bent aan het werk. En anders krijg je met ons te maken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.