Te veel hindernissen voor asielmigrant in de zorgsector
Het personeelstekort in de zorg zal in 2030 oplopen tot minstens 100.000 werknemers. Tegelijkertijd blijft de arbeidsparticipatie van asielmigranten sterk achter.
Terwijl de zorg staat te springen om personeel, lukt het asielmigranten nog nauwelijks om een baan in die sector te vinden. Door dat arbeidspotentieel beter te benutten, kunnen er twee vliegen in één klap worden geslagen.
Dat schrijft de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), die aanbevelingen doet om de belemmeringen voor asielmigranten die in de zorg willen en kunnen werken weg te nemen. Een van de obstakels ligt bij de begeleiding naar werk vanuit de gemeente.
Tekort
Het personeelstekort in de zorg zal in 2030 oplopen tot minstens 100.000 werknemers. Tegelijkertijd blijft de arbeidsparticipatie van asielmigranten sterk achter. Dat terwijl er onder asielzoekers wel degelijk mensen met een achtergrond in de zorg zijn. Hoe kan het dat die groep dan toch geen baan weet te vinden?
Opleiding
Er zijn drie belangrijke barrières, legt ACVZ-voorzitter Monique Kremer uit. De eerste hindernis betreft wet- en regelgeving. Zo mogen asielzoekers nog niet aan het werk terwijl ze wachten op de uitslag van de asielprocedure. 'Verloren tijd', aldus Kremer. Ook werkt de Participatiewet niet altijd mee. Gemeenten kunnen op basis van die wet bijvoorbeeld besluiten dat statushouders ongeschoold werk moeten accepteren en daarom geen opleiding mogen volgen.
Begeleiding
Ook sluiten inburgeringstrajecten vaak onvoldoende aan op een mogelijke toekomst in de zorgsector. 'Dat gaat misschien volgend jaar, met de nieuwe inburgeringswet, beter', hoopt Kremer. Gemeenten zouden intensieve begeleiding moeten bieden voor statushouders die in de zorg willen werken, adviseert de ACVZ. Daarbij moeten gemeenten de samenwerking met onderwijsinstellingen en zorgorganisaties opzoeken.
Duitsland
Een andere barrière is de erkenning van buitenlandse zorgdiploma's in Nederland. Dat proces kan sneller en eenvoudiger, vindt de ACVZ. Kremer: 'In een land als Duitsland gaat dat veel sneller.' In Duitsland mogen asielmigranten bovendien al beginnen aan werk of omscholing voordat de erkenning van het diploma is afgerond.
Discriminatie
De cultuur op de werkvloer is het laatste obstakel waar asielmigranten tegenaan lopen. Regelmatig krijgen migranten in de zorg te maken met vooroordelen of discriminatie door cliënten en collega's, constateert de ACVZ. Daarom is het belangrijk dat zorgorganisaties een veilige werkomgeving voor iedereen creëren.
Overbruggen
Een bijkomend voordeel van de inzet van asielmigranten in de zorgsector is dat deze werknemers kwaliteiten meenemen die in de 'dynamische en superdiverse samenleving' hard nodig zijn. De zorg heeft namelijk steeds meer mensen nodig die taal- en cultuurverschillen kunnen overbruggen. 'In de zorgsector wordt nog niet goed rekening gehouden met de veranderende populatie', aldus Kremer. 'Maar asielmigranten zijn bij uitstek in staat om die brug te slaan.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.