Advertentie
sociaal / Nieuws

Harderwijk krijgt na jaren tóch Sisa-gelden terug

Geld uit 2009 dat het rijk in 2011 terugvorderde, moet tóch weer naar Harderwijk. Het gaat om participatiegeld dat niet goed vermeld stond op sisa-formulieren.

15 juli 2015

Vier jaar nadat Harderwijk ruim 8 ton aan het Rijk moest terugbetalen omdat de verantwoording niet volgens de regels was, heeft de gemeente het geld weer teruggekregen. De Centrale Raad van Beroep oordeelde in hoger beroep dat het ministerie het geld onterecht had teruggevorderd. Harderwijk krijgt het terug, inclusief rente.

Formulieren invullen
Het gaat om het participatiebudget van 2009. Dat moest in 2010 verantwoord worden in de zogeheten Sisa-aangifte. Harderwijk vulde deze niet volledig in. In 2011 werd de fout in de eindafrekening ontdekt en moest Harderwijk 841 duizend euro terugbetalen. Harderwijk was overigens niet de enige gemeente die in die tijd problemen had met het invullen van de formulieren. Ook Den Helder (5 miljoen) en Barendrecht (1,3 miljoen) moesten terugbetalen aan het rijk. Dit omdat gegeven niet volledig ingevuld waren. Het ministerie, onder leiding van toenmalig staatssecretaris Paul de Krom (VVD, SZW) was niet gevoelig voor de argumenten van de gemeenten dat gegevens soms nou eenmaal niet voor handen waren op het moment van de deadline.


Eén oogopslag
Ook voor de argumentatie van Harderwijk had De Krom geen begrip. In hoger beroep heeft de rechter Harderwijk nu wél in het gelijk gesteld. De gemeente heeft met succes aangetoond dat het ministerie in het dossier in één oogopslag had kunnen zien dat verantwoordingsgegevens over het participatiebudget ontbraken. Vervolgens is de gemeente ten onrechte niet in de gelegenheid gesteld om de ontbrekende verantwoordingsinformatie alsnog aan te leveren. Het rijk moet daarom de gemeente terugbetalen en is over het bedrag ook rente verschuldigd. Overigens was het geld al besteed voor re-integratie, inburgering en onderwijs voor volwassenen. 

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Eindelijk gerechtigheid. De overheid mag fout op fout stapelen zonder consequenties en een gemeente moet alles in 1 keer perfect aanleveren. Iedereen kan een fout maken en die moet gewoon hersteld kunnen worden. als er constant fouten worden gemaakt door een gemeente wordt het een ander verhaal.
Advertentie