Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningen start met verwijsindex jeugd

Vandaag starten alle gemeenten in de provincie Groningen met de invoering van de verwijsindex Zorg voor Jeugd Groningen. Dit is een digitaal systeem waarmee problemen bij kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar vroegtijdig kunnen worden gesignaleerd en waarbij de hulpverlening goed op elkaar kan worden afgestemd.

19 januari 2010

Efficiency
Zorg voor Jeugd Groningen (ZVJG) is bedoeld om snel en efficiënt informatie uit te wisselen. Het systeem brengt nieuwe risicomeldingen van hulpverleners bij elkaar en informeert hulpverleners onderling over hun betrokkenheid bij kinderen en jongeren. ‘Op deze manier weet iedereen waar eenieder mee bezig is en wordt veel dubbelwerk voorkomen’, zegt Sharmila Raghoebar, programmamanager Keetregie Jeugdzorg. ‘We hopen dat de verwijsindex ertoe bijdraagt dat jongeren binnen een paar dagen de benodigde hulp kan worden geboden.’

 

Eerste fase
In de eerste fase sluiten 215 instellingen aan op Zorg voor Jeugd Groningen, zoals de GGD, Bureau Jeugdzorg, instellingen voor Maatschappelijk Werk, maar ook scholen en welzijnsinstellingen. Het aantal deelnemende instellingen moet de komende jaren groeien.

 

Registratie
Alleen kinderen en jongeren van wie professionals vanuit hun deskundigheid en na een zorgvuldige afweging vinden dat ze hulp en ondersteuning nodig hebben, komen in Zorg voor Jeugd Groningen te staan. ‘Denk hierbij aan ernstige gedragsproblemen op school, problemen thuis, structureel schoolverzuim, drank- of drugsmisbruik, een vermoeden van huiselijk geweld of ander misbruik. Het gaat om de jeugdige zelf, maar ook om de omgeving die de jeugdige ondersteunt. Vanwege de privacy wordt overigens alleen geregistreerd dat er een melding is gedaan. Waar het signaal over gaat wordt niet bijgehouden’, aldus Raghoebar.

 

Werkafspraken
Raghoebar: ‘Het systeem moet vooral duidelijk maken welke instellingen betrokken zijn bij een jeugdige. Daarnaast zijn er verschillende werkafspraken vastgelegd over wie aan zet is, wie verantwoordelijk etc.’

 

Bestuursakkoord
Zorg voor Jeugd Groningen vindt zijn oorsprong in het bestuursakkoord Jeugdzorg 2008-2012. Hierin spraken de Groninger gemeenten en de provincie op  af om een provinciebrede verwijsindex in te voeren. Het invoeren van een verwijsindex is voor gemeenten een wettelijke verplichting. Zij hebben vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) de taak om problemen bij jeugdigen vroegtijdig te signaleren en coördinatie van zorg te organiseren.

 

VIR
Tegelijk met de invoering van de provinciebrede verwijsindex, wordt deze aangesloten op de landelijke Verwijsindex Risico's Jeugdigen (VIR). Dit betekent dat vanaf januari 2010 alle gemeenten in Groningen zijn aangesloten op de VIR. Hiermee voldoen de gemeenten aan de wettelijke verplichting die hen is opgelegd.

 

Zorg voor Jeugd Groningen is een project van de Groninger gemeenten en van de provincie Groningen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie