Advertentie
sociaal / Nieuws

Groningse student krijgt nog steeds geen energietoeslag

De gemeente blijft bij het standpunt dat studenten geen recht hebben op de energietoeslag.

11 januari 2023
Groningse studenten protesteren op de grote markt voor de energietoeslag.
Groningse studenten protesteren op de grote markt voor de energietoeslag.Siese Veenstra / ANP

Geneeskundestudent Mitchel Siemensma krijgt voorlopig geen energietoeslag van de gemeente Groningen. Siemensma voert een rechtszaak tegen de gemeente over zijn aanvraag, maar de gemeente blijft bij het eerdere besluit dat studenten niet in aanmerking komen voor de energietoeslag.

Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

Twee keer nee

De aanvraag van de Groningse student werd al eerder afgewezen, maar daarop ging Siemensma in bezwaar. In een zitting eind december vroeg de rechter de gemeente om opnieuw naar de zaak te kijken. Ook vroeg de rechter of Siemensma in aanmerking komt voor bijzondere bijstand, een alternatieve vorm van financiële ondersteuning. Het antwoord van de gemeente is twee keer nee: zowel voor de energietoeslag als voor de bijzondere bijstand voldoet Siemensma niet aan de voorwaarden.

Geen recht

De gemeente blijft bij het standpunt dat studenten geen recht hebben op de energietoeslag. Dat Siemens geen studiefinanciering ontvangt, maakt geen verschil. De gemeente Groningen volgt daarin de lijn van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), dat vindt dat studenten mogen worden uitgesloten van de energietoeslag.

Opvallend is dat de rechtbank Gelderland oordeelde dat het onderscheid tussen studenten en niet-studenten onterecht is, omdat ook studenten last hebben van de gestegen energieprijzen. Het ministerie van SZW houdt echter vol, na raadpleging van de landsadvocaat, dat studenten wel mogen worden uitgesloten van de regeling.

'Ik vind het moeilijk te begrijpen dat er onderscheid wordt gemaakt tussen studenten en mensen die ook op het minimum zitten', zegt Siemensma tegen het Dagblad van het Noorden. 'Het is oneerlijk dat deze groep wordt uitgesloten.'

Landelijke overheid

De gemeente Groningen laat weten dat het besluit niet voortkomt uit onwil. De gemeente vindt wel degelijk dat studenten recht hebben op hulp bij het betalen van de energierekening. Maar het is aan de landelijke overheid om dat te regelen. 'Als gemeente hebben we niet de middelen, wat betreft financiën en uitvoeringscapaciteit, om de energietoeslag ook aan studenten uit te keren', laat een woordvoerder weten. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat het rijk met een oplossing voor de studenten moeten komen. Volgens de VNG zou de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de regeling voor studenten moeten uitvoeren, niet de gemeenten.

Bijzondere bijstand

In principe kunnen studenten wel een aanvraag doen voor de bijzondere bijstand wanneer ze moeite hebben om de energierekening te betalen, meldt de gemeente Groningen verder. Maar Siemensma komt daarvoor niet in aanmerking. Waarom, dat kan de gemeente niet zeggen. Het gaat immers om persoonlijke informatie over de financiële situatie van Siemensma.

Eén van de voorwaarden voor bijzondere bijstand is dat het inkomen niet hoger mag zijn dan 120 procent van het sociaal minimum. Voor studenten wordt het maximale bedrag dat beschikbaar is als studielening meegerekend als inkomen, ook als de student ervoor kiest om niet te lenen.

Onmogelijk

Tegenover Binnenlands Bestuur gaven een aantal studentensteden al eerder aan dat het onmogelijk is om studenten mee te nemen in de uitkering van de energietoeslag. Er zou geen geld beschikbaar zijn en bovendien geen ambtelijke capaciteit om de aanvragen te behandelen. Toch kiezen sommige gemeenten ervoor om de energietoeslag ook aan studenten uit te keren. Vaak stellen ze daarbij wel aanvullende eisen, bijvoorbeeld dat de student een eigen energiecontract moet hebben.

Rechtszaken

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) houdt een overzicht bij van steden die studenten wel en niet meetellen. In gemeenten als Tilburg, Eindhoven, Enschede, Wageningen en Delft kunnen studenten, onder voorwaarden, aanspraak maken op de energietoeslag. In onder andere Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Groningen is de LSVb rechtszaken begonnen om de gemeenten te dwingen de energietoeslag voor studenten mogelijk te maken.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie