Limburg en Groningen nemen korting jeugdzorg over
De provincies menen dat de jeugdzorginstellingen in te grote problemen komen door een stapeling van bezuinigingen.
De provincies Limburg en Groningen gaan de extra korting op de jeugdzorg die het rijk oplegt voor volgend jaar uit eigen portemonnee bijleggen. De extra 2,65% die het rijk structureel kort op de jeugdzorg levert te veel problemen op, zo menen de provincies.
20 miljoen
De korting van 32 miljoen euro is in het Kunduz-akkoord is afgesproken. Voor Limburg betekent dat een structurele korting van 2 miljoen euro. Voor Groningen komt het neer op 1,2 mlijoen euro. Maar Limburg zit nog volop in een bezuiniging van de vorige herverdeling waarbij de provincie ongeveer een vijfde van het budget kwijtraakte: bijna 20 miljoen. De afgelopen twee jaar is er flink bezuinigd en ook voor 2013 staat er nog 6 miljoen ingeboekt.
Gedwongen ontslagen
In een motie heeft de Kamer gezegd dat de bezuiniging gehaald moet worden door efficiënter te werken en door een verkleining van de flexibele schil. ‘Maar’, zegt gedeputeerde Peter van Dijk (PvdA), ‘dat zijn precies de maatregelen die wij al genomen hebben om die eerdere bezuinigingen op te vangen. Deze 2 miljoen extra zorgen er de facto voor dat er gedwongen ontslagen gaan vallen.’
Tijd kopen
Niet alleen kan de kwaliteit van de zorg dan in gevaar komen, ook zullen de kosten hoog zijn, vindt Van Dijk. Voor iedereen die ontslagen wordt moet immers wachtgeld betaald worden. De provincie schat dat om de bezuinigingen van 2 miljoen te realiseren dan wellicht tussen de 2 en 3 miljoen bezuinigd zou moeten worden. Door nu wat tijd de kopen hoopt de provincie dat met een goed plan voor 2014 de bezuinigingen dan wel gerealiseerd kunnen worden.
Onrendabel vastgoed
De jeugdinstellingen in Limburg krijgen dus een jaar extra tijd. Om te zorgen dat in 2014 niet hetzelfde probleem ontstaat, wil Van Dijk proberen een oplossing te zoeken voor het onrendabele vastgoed dat veel jeugdinstellingen als een molensteen om de nek hangt. ‘We willen een deel verkopen – hoewel dat niet makkelijk zal zijn – om zo de rentelasten voor instellingen te drukken’, aldus Van Dijk. Hij verwacht in het voorjaar 2013 met een plan daarvoor te komen. Daarnaast zal er ‘zorginhoudelijk’ vernieuwd moeten worden. Door de transitie van jeugdzorg naar de gemeenten zal er winst behaald kunnen worden, verwacht hij.
Ook in Groningen is er sprake van een dubbele bezuiniging. De provincie moet al 1,4 miljoen bezuinigen in 2013 door de decentralisatie van de Landelijk werkende instellingen (LWI’s) per 2013. En bovendien stijgt het aantal aanvragen en dus zou bij een gelijkblijvend budget al sprake zijn van een efficiencykorting, meldt de provincie. Groningen legt daarom de 1,2 miljoen extra korting bij uit eigen middelen. ' Dit laat onverlet dat de provincie Groningen van mening is dat het rijk verantwoordelijk is voor het beschikbaar stellen van een genoegzame doeluitkering,' laat de provincie weten. Ze beraadt zich dan ook nog op eventuele andere stappen.
Zeeland spreekt intentie uit
Voorlopig zijn Groningen en Limburg de enige provincies die de jeugdinstellingen te hulp schiet, hoewel ook in andere provincies stemmen opgaan om te kijken of er geheel of gedeeltelijk gecompenseerd kan worden. Het Zeeuwse provinciebestuur heeft de intentie uitgesproken een deel van de korting te compenseren maar doet dit met het voorbehoud dat het alleen kan als er geld over is uit de doeluitkeringen.
Overige provincies
Flevoland en Drenthe laten weten dat ze de korting niet zullen compenseren, omdat daar geen geld voor is. Ook Gelderland en Noord-Holland compenseren niet. Gelderland zegt ‘de vinger aan de pols’ te zullen houden. Als er problemen dreigen te ontstaan, bekijkt de provincie die. Noord-Holland zegt voorlopig niet zelf bij te schieten, maar tegelijkertijd ‘niet te zullen beknibbelen op kinderen’. De provincie heeft al aangegeven officieel bezwaar te zullen indienen als de maatregel van kracht gaat.
Genoeg geld
Noord-Brabant meldt dat het niet hoeft te compenseren, omdat de bezuinigingen worden ‘goed gemaakt’ doordat de provincie een hogere doeluitkering krijgt in 2013. Ook Overijssel zal de korting niet compenseren. De provincie werkt met een systeem van trajectfinanciering en heeft de een efficiencykorting doorgevoerd daarin. ‘De prijs voor een traject is van 37 duizend euro naar 36 duizend gegaan waardoor we hetzelfde aantal trajecten in kunnen kopen’, laat gedeputeerde Bert Boerman weten.
Gesprek
In Friesland en Utrecht is de korting nog onderdeel van gesprek. Begin januari zal daar meer duidelijkheid over komen. Was Zuid-Holland gaat doen, is bij de redactie (nog) niet bekend.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hetgeen van die burgers wordt geëist geldt blijkbaar niet voor organisaties. Ik hoop dat de boel zo vastloopt dat een zorgcoördinator naast de huisarts gezien gaat worden als de meest efficiënte werkwijze. Die indiceert (waar nodig met huisarts) controleert en laagdrempelig is en naast de cliënt staat. Hulporganisaties voeren uit. Dit forceert kwaliteit voor belastinggeld en niet duurder dan echt nodig.
Gouden kans voor gekwalificeerde ZZPers die vanuit eigen plek werken in goed contact met onafhankelijke zorgcoördinator. Alle huidige kosten buiten de salariskosten zo veel mogelijk naar handen en voeten en nodige opvangplekken (tijdelijk en langdurig) die passen bij verschillende groepen. Vraaggericht systeem op maat en niet aanbodgericht zoals nu, maar verkocht als eerste.