Databank met goede voorbeelden van mantelzorgondersteuning
MantelzorgNL verzamelt goede voorbeelden van mantelzorgondersteuning in een nieuwe databank.
MantelzorgNL lanceert woensdag een databank met goede voorbeelden van ondersteuning voor mantelzorgers. Zo kunnen gemeenten van elkaar leren.
Ideeën
Omdat iedere gemeente mantelzorgondersteuning anders inricht, was er behoefte aan een bundeling van goede voorbeelden, merkte MantelzorgNL. Daarom zette de vereniging een databank op waarin gemeenten, professionals in zorg en welzijn en werkgevers ideeën kunnen ophalen.
Voorbeelden
In de databank zijn al zo’n zestig voorbeelden te vinden. Zo is er in de gemeente Groningen een 'adviesgroep Mantelzorg', een burgerinitiatief dat vanuit ervaringsdeskundigheid meedenkt over het mantelzorgbeleid van de gemeente. En in Dordrecht zijn interculturele zorgconsulenten werkzaam, die een brugfunctie tussen huisarts en patiënt vervullen. Zij geven uitleg en voorlichting in de eigen taal van de patiënt (bijvoorbeeld Turks of Arabisch). Bij alle initiatieven in de databank staan contactgegevens vermeld.
Waardering
1 op de 3 Nederlanders (van 16 jaar en ouder) verleende in 2019 mantelzorg – in totaal zo'n 5 miljoen mensen. Bij ruim 800 duizend van hen gaat het om langdurige, intensieve zorg (meer dan drie maanden achtereen en meer dan acht uur per week). Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers. De meeste gemeenten geven mantelzorgers een kleine vergoeding als blijk van waardering voor hun werk. Die vergoeding is de afgelopen jaren wel minder geworden.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.