Advertentie
sociaal / Nieuws

GGD wil onderzoek naar 'beleving' brug Nijmegen

De GGD heeft de gemeente Nijmegen geadviseerd een 'belevingsonderzoek' onder burgers uit te voeren naar de gezondheidsaspecten van de nieuwe stadsbrug. Volgens de gezondheidsinstelling is het goed mogelijk dat de brug aan de milieunormen voldoet, terwijl er toch risico’s voor de gezondheid kunnen ontstaan.

06 februari 2008

Na een akkoord van de gemeente zal de GGD het onderzoek samen met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ontwikkelen. ‘We willen burgers bijvoorbeeld vragen naar hun ervaringen over geluidshinder, verkeersoverlast en stankoverlast’, licht milieuarts Paul Oude Vrielink toe. Ook dit soort ‘stressfactoren’ zouden invloed hebben op de gezondheid.

 

Het is de bedoeling dat het onderzoek periodiek herhaald wordt, zodat veranderingen in de leefomgeving gemonitord worden. Met de resultaten van die monitor zou het mogelijk zijn om ook na de bouw van de brug, die gepland staat voor 2011, veranderingen aan te brengen om zo het ‘gezondheidsgevoel’ van de burgers te versterken. Voorbeelden zijn extra groenvoorziening en geluidswering.

 

Oorspronkelijk had de GGD geadviseerd een standaard gezondheidseffectscreening uit te voeren, maar dat idee werd door de gemeente verworpen. De plannen van de bouw zouden al in een te vergevorderd stadium zijn om nog iets met de resultaten te kunnen doen. Of de gemeente het nieuwe advies wel overneemt, is nog niet bekend. Maar woordvoerster Janine Adriaansens zegt dat het College van Burgemeester en Wethouders het ‘welwillend’ zal bekijken. ‘Het College is zeer geïnteresseerd in een monitoronderzoek.’

 

Over de kosten van het onderzoek heeft Oude Vrielink nog ‘geen idee’. ‘Maar over het algemeen zijn dit soort onderzoeken wel prijzig.’ Eerder heeft de GGD een vergelijkbaar belevingsonderzoek rondom de luchthaven Schiphol uitgevoerd.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie