Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten strepen 11 duizend banen weg

In de komende 3 jaar gaan bij gemeenten 11000 arbeidsplaatsen verloren als gevolg van de bezuinigingen. De daling is gebaseerd op de verwachting van gemeenten.

29 juli 2011

In de komende 3 jaar gaan bij gemeenten 11 duizend arbeidsplaatsen verloren als gevolg van de bezuinigingen. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde Personeelsmonitor 2010 van het A+O fonds Gemeenten. De voorspelde daling is gebaseerd op de verwachting van gemeenten. Meer dan 60 procent voorziet tot en met 2013 een afname van de bezetting met 6 procent.

In één op drie gemeenten hebben de bezuinigingen al gevolgen gehad. Het verminderen van de bezetting is tot nu toe gerealiseerd door (selectieve) vacaturestops en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Vooral in uitvoerende functies lijkt het mes gezet. Uit de monitor blijkt dat het aantal medewerkers per leidinggevende het afgelopen jaar is afgenomen.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Alexander
"In de afgelopen 5 jaar is het aantal vrouwen in de gemeentelijke bezetting met bijna 8 procent toegenomen. Het aantal mannen nam af met ongeveer dezelfde cijfers."

Ehhh. Ben ik nou zo dom of zijn zij zo slim. Of zijn er meer "uitvoeringen" van mensen. ;-).


paul / coach
11.000 gemeente ambtenaren minder in drie jaar. 3.000 UWV'ers minder. Het getal van de inkrimping bij defenisie is mij onbekent maar zal best hoog zijn. Betekend dit dat ik straks eindelijk minder belasting hoef te betalen? of gaat het naar Portugal, Italie, Griekenland, Spanje?
Dr. Framoes
Het blijft toch weer merkwaardig om vast te stellen dat niet wordt ingegaan op welke dienstverlening met nu niet meer wilt gaan leveren aan de burger. Er zitten immers nergens 11000 mensen uit hun neus te eten. Keuzes moeten er gemaakt worden, helaas is het allemaal kaasschaaf methode waardoor er nog meer werkt gedaan moet worden met nog minder mensen.
Niek / jurist
Dit is de meest veilige manier voor politici om te bezuinigen. Namelijk door niet te durven zeggen dat je iets niet meer wil doen omdat het te veel kost of het minste prioriteit heeft. Kost je namelijk stemmen!
Wel ga je wijzen naar het ambtelijk apparaat dat gelet op de vereiste loyaliteit in feite niet mag reageren. Gevolg: de producten van de overheid leveren aan kwaliteit in en/of komen later los. En dan hebben de ambtenaren het weer gedaan.
Omdat de pendant van de ambtelijke loyaliteit (i.c. beperking ontslagrecht, bepaalde wachtgeldafspraken et cetera) inmiddels tot de grond worden afgebroken, moet eigenlijk de loyaliteit ook maar afgeschaft worden. Dat betekent dat de ambtenaren een volwaardige stem krijgen in het publieke debat en zo dus zin en onzin naar voren mogen brengen waardoor het publiek beter in staat zal zijn om het politieke functioneren van politici te beoordelen.
GemeenteTrainee / coördinator
De categorie onder de 25 jaar nam het sterkst af. Voor een goede opbouw van je personeelsbestand lijkt het mij juist zinvol om deze groep binnenboord te krijgen. Ik kan mij voorstellen dat je ze niet meteen in dienst wilt nemen. Met een traineeprogramma zoals VNG GemeenteTrainee hoeft dat ook niet. Verken veilig wat voor talent er rondloopt. En als je zeker weet dat je een van die talenten wilt hebben, dan kan je daar afspraken over maken.
ambtenaar / milieudienst
Door zaken als regionale samenwerking, standaardisering van werk processen, versimpeling van procedures en digitalisering van gegevens kan door gemeenten nog best de nodige tijdsbesparing worden gerealiseerd. Maar hier vang je uiteraard geen gat van 11.000 banen (en dus mensen) mee op.
Niet ingevulde functies komen dan toch grotendeels terecht op de schouders van de overblijvers.
Overblijvers die - zoals aangetoond - voor het overgrote deel boven de 40 zijn en daardoor meer gebonden zijn aan hun huidige baan, omdat ze door hun leeftijd beduidend meer moeite hebben een andere baan te vinden.
Dan kan ik maar 1 conclusie trekken: we zouden de komende jaren wel eens geconfronteerd kunnen worden met een burn-out golf onder gemeente ambtenaren. En wie moet dat werk dan opvangen....... ??
t
het wordt eens tijd bij de overheid dat ze nu eens inzien dat dit weer verkeerd is zo blijven er juist meer leidinggevende over die juist meer kosten waarom geen wethouder minder scheelt ook en van de werkvloer daar komt het meeste vandaan die werken hard als ze een schouderklopje krijgen afsnauwen helpt niet stuur er maar een stel hooggeplaatste figuren uit dat levert wat op maar niet de mensen onderaan
O. ten Hove
Den Haag handhaaft disfunctionerende directeuren en jaagt goed fucntionerende uitvoerende ambtenaren de deur uit. Denk men echt dat het werk gedaan kan worden zonder uitvoerende ambtnaren?

De gemeente Den haag denkt van wel, maar dat komt door incompetente leidinggevenden...
Advertentie