Advertentie
sociaal / Nieuws

FNV Jong wil structureel budget aanpak jeugdwerkloosheid

Volgens jongerenvakbond FNV Jong kunnen gemeenten heel wat doen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Maar daar moeten ze bij collegebesprekingen al rekening mee houden.

28 maart 2014

Vrijwel alle partijen in de nieuwe gemeenteraden willen zich inzetten om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Maar vaak worstelen ze nog met het concreet maken van dat voornemen, vindt FNV Jong. Daarom heeft de vakbond alle nieuwe raden een brief geschreven met heel concrete oplossingen hiervoor. Belangrijkste tip: zorg voor een structureel budget.

Tips
De werkloosheid onder jongeren bevindt zich op een recordhoogte en gemeenten kunnen daar iets aan doen, aldus FNV Jong. Daarbij is het van belang dat al in de coalitieonderhandelingen besloten wordt te investeren in jongeren. ‘Schep kansen en biedt ondersteuning waar nodig’, schrijft de bond aan de gemeenteraadsleden. Als handreiking geeft de bond een aantal tips. Zo moet gewerkt worden met startersbeurzen en mentorprojecten en moet er in het aanbestedings- en aannamebeleid van gemeenten rekening worden gehouden met jongeren.

 
Beleidsregels 

Ook moeten gemeenten stimuleren dat er een betere afstemming komt tussen onderwijsinstellingen en de lokale arbeidsmarkt en moeten leerwerkplekken gecreëerd worden. Als jongeren toch in de bijstand vervallen, moeten gemeenten ze ondersteunen tijdens de verplichte zoekperiode van vier weken. Hiervoor zouden gemeenten duidelijke beleidsregels moeten opstellen om te bepalen hoe de inspanningen om een baan te vinden beoordeeld  worden.

Structureel
Maar het belangrijkste punt van de jongerenbond is dat gemeenten structureel moeten inzetten op jeugdwerkloosheid. ‘De aanpak van jeugdwerkloosheid was stilgezet en moest opnieuw opgestart worden toen de crisis toesloeg’, aldus Robbert Coenmans, voorzitter van FNV Jong. Hij doelt daarmee op het extra geld dat minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) beschikbaar maakte en waarmee Mirjam Sterk als ambassadeur jeugdwerkloosheid aan de slag ging. ‘Dat moest opnieuw opgezet worden en had een vertragend effect waardoor het aantal werkloze jongeren sterk toegenomen is.’


Leiden 

Als voorbeeld van een gemeente die het anders deed, noemt Coenmans Leiden. Daar was een structurele aanpak ingebouwd in het gemeentelijk beleid. Dat was op een laag pitje gezet toen het beter ging met de economie. Coenmans: ‘Maar toen het crisis werd, hoeft het alleen maar afgestoft te worden. En je ziet dan ook dat in Leiden de jeugdwerkloosheid veel lager is dan elders in het land.’ De huidige crisis zal daarmee wellicht niet bezworen worden. Maar een structurele aanpak die ‘on hold’ staat kan wel een volgende crisis helpen opvangen.

Eigen aanname
Een belangrijk onderdeel van het aanpakken van jeugdwerkloosheid is ook het eigen aannamebeleid van gemeenten, aldus de bond. ‘De overheid vergrijst en dus is de kans groot dat gemeenten over tien jaar met een kennis- en ervaringsgat komen te zitten’, aldus Coenmans. Daar moeten ze nu op inspelen. ‘Er zitten genoeg gekwalificeerde jongeren in de WW en in de bijstand om daar nu uit te shoppen. Bovendien hebben de gedoogpartijen van het kabinet ervoor gezorgd dat er nu nog speciale fiscale regelingen zijn waardoor het voordeliger is zo’n jongere aan te nemen. In 2016 klapt dat raam weer dicht. Met name voor gemeenten kan dit heel nuttig zijn.’ 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Nou nog dat benodigde WERK, en stoppen met die zogenaamde participatietoestanden waar men zelfs ouderen weer laat opdraven. Helaas: men bedenkt van alles, is tegenstrijdig in beleid, en roept allerlei leuzen die NIETS oplossen aan het werkloosheidsprobleem. De mensen die men meezuigt om cijfers te beïnvloeden terwijl die niet aan de bak komen is een schande en een politieke aanfluiting. Hoe lang bestaat dat woord jeugdwerkloosheid al? En wat is daar concreet aan gedaan zodat jongeren die van school afkomen meteen aan de slag kunnen? Al zijn de politieke praatjes en sprookjes nog zo snel...uiteindelijk achterhaalt de waarheid die woorden wel.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
De oorzaak van de jeugdwerkloosheid is niet alleen het gebrek aan banen of structureel geld, maar ook het niet aansluiten van opleidingen op de markt. Veel jongeren kiezen voor opleidingen in administratie en zorg. Juist in die sectoren zijn er weinig mogelijkheden en kansen op werk. Ook onze open grenzen spelen een belangrijke rol. Het inhuren van een Poolse schilder is aanzienlijk goedkoper dan een Nederlands bedrijf. De loonkosten liggen ver uit elkaar als gevolg van ons minimum (jeugd)loon.

Advertentie