Advertentie
sociaal / Nieuws

Taakstelling: 21.200 statushouders huisvesten in 2023

Gemeenten moeten nog een achterstand wegwerken van ruim 10.000 woonplekken voor statushouders.

ANP
01 oktober 2022
Nieuwbouw
Nieuwbouw in AmsterdamShutterstock

In de eerste zes maanden van 2023 moeten gemeenten 21.200 statushouders huisvesten, heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt. Dat aantal valt lager uit als gemeenten voor het eind van dit jaar 20.000 statushouders huisvesten, zoals zij in de asieldeal van eind augustus hebben toegezegd.

Projectmanager/ gebiedsontwikkelaar

Yacht
Projectmanager/ gebiedsontwikkelaar

Directeur Ruimte & Dienstverlening

Gemeente Waddinxveen
Directeur Ruimte & Dienstverlening

Woningtekort

De 21.200 statushouders die gemeenten in de eerste helft van volgend jaar aan woonruimte moeten helpen, zijn voormalige asielzoekers die tussen juli 2022 en 31 maart 2023 een verblijfsvergunning hebben gekregen (of zullen krijgen). Zij hebben daarmee recht op een woning, maar door onder meer het woningtekort verblijven ruim 15.000 statushouders noodgedwongen in asielzoekerscentra. Mede daardoor, alsook door de komst van veel nieuwe asielzoekers, is er al tijden een groot tekort aan opvangplekken in azc's. De asielketen staat daardoor al lange tijd zwaar onder druk.

Evacués

In de nieuwe opdracht aan gemeenten zitten ook 100 Afghaans-Nederlandse evacués. Zij worden momenteel tijdelijk in hotels opgevangen, maar hebben ook recht op een woning. Voor deze groep is het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk.

Bijgesteld

In maart 2023 bekijkt het kabinet of het aantal te huisvesten statushouders volgend jaar naar beneden kan worden bijgesteld, zoals het kabinet nu verwacht. Als dat niet kan, worden de extra benodigde plekken toegevoegd aan de taakstelling voor de tweede helft van 2023.

Achterstand

Het aantal te huisvesten statushouders per gemeente wordt twee keer per jaar vastgesteld, maar wordt vrijwel nooit gehaald. Uit het laatste door de overheid gepubliceerde overzicht van huisvesting van vergunninghouders (van 1 september 2022), blijkt dat 315 van de 344 gemeenten voor het einde van dit jaar nog een achterstand moeten wegwerken in de huisvesting van 10.343 statushouders. De betrokken gemeenten hebben in juli en augustus 4.990 statushouders gehuisvest. De achterstand wordt automatisch doorgeschoven naar en opgeteld bij het te realiseren aantal van het volgende jaar.

Asieldeal

De wettelijke taakstelling voor de tweede helft van dit jaar ligt op 13.500 statushouders. In de asieldeal van het kabinet van eind augustus is met gemeenten afgesproken dat zij 20.000 statushouders proberen te huisvesten. Daarmee lopen gemeenten vooruit op de wettelijke opdracht voor de eerste helft van 2023. Die asieldeal bevat een groot aantal afspraken om uit de asielcrisis te komen, zoals een rem op gezinshereniging voor statushouders. De deal ligt politiek gevoelig, ook binnen de coalitiepartijen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Waar? In veengebieden? Nog wat volkstuincomplexen met de grond gelijk maken? Landbouwgrond of natuur opofferen? Gaan we weer eengezinswoningen neerzetten met piepkleine, ieder jaar kleiner wordende achtertuintjes? De Noordzee droogleggen, binnenkort, wellicht? Of onder de start- en landingsbanen van Schiphol? Deze mensen moeten allemaal werk, scholing, recreatie, winkelen, Ikea matrasjes. Is daar ook nog ruimte voor? En de gemeente mag het allemaal oplossen.
T. Simpelmans
Sinterklaas bestaat en hij heet Rutte. Inmiddels 42.000 huizen die gratis en voor niks worden weggegeven aan iedere arabier met een zielig verhaal. De omvolking mag wat kosten.
Hans Bakker
Mijnheer Simpelmans, in Libanon verblijven bijna 900.000 Syrische vluchtelingen en in totaal 1,5 miljoen vluchtelingen. Wat mij betreft: 1) stoppen we het individueel toetsen van asielaanvragen en 2) gaan we er ieder jaar 40.000 in Libanon halen. Er zijn genoeg arabieren die echt zielig zijn, die echt problemen hebben. Als de Nederlandse samenleving die wil helpen dan kan ik daar niet op tegen zijn. Het probleem schuilt in de door ons gebezigde methode. Ze moeten naar Ter Apel komen om zich daar te melden. En dan voeren we een boterzachte toetsing uit. Tsja, en als je dan kijkt wie zich dan uiteindelijk meldt, dan zijn dat meestal juist niet degenen die we zouden moeten helpen.
Het is een door en door verziekt systeem. Het blijft maar verbazen hoe de politiek hiermee omgaat. De landelijke politiek doet net alsof dit het meest humanitaire is dat we zouden kunnen doen. Het asielsysteem heeft niets maar dan ook niets te maken met vluchtelingenhulp. Een land dat vluchtelingen wil helpen, moet echt iets anders verzinnen.
Advertentie