Advertentie
sociaal / Nieuws

Gemeenten benutten maatschappelijke diensttijd jongeren

Maar liefst 13.000 jongeren gaan binnenkort aan de slag met hun maatschappelijke diensttijd (Mdt) in 38 maatschappelijke projecten, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Meerdere gemeenten en de provincie Gelderland doen daarmee indirect hun voordeel.

31 juli 2018
mdt.JPG

Maar liefst 13.000 jongeren gaan binnenkort aan de slag met hun maatschappelijke diensttijd (Mdt) in 38 maatschappelijke projecten, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Meerdere gemeenten en de provincie Gelderland doen daarmee indirect hun voordeel.

Bewoners woonzorgcentrum interviewen

Zeker acht van de 38 projecten die door subsidiebeoordelaar ZonMw en een panel van experts en jongeren zijn goedgekeurd, vinden plaats onder auspiciën van een gemeente of provincie. Jongeren gaan onder meer in de gemeenten Venlo, Rotterdam, Arnhem, Delft, Amsterdam, Noordoostpolder, Urk, en Dronten meewerken aan maatschappelijke projecten. Aan het project Young Leaders uit de Buurt doen maar liefst 11 gemeenten mee. Een willekeurige greep uit de projecten: In Venlo dienen de jongeren als professional assistant bij vrijetijdsaanbieders voor gehandicapte jongeren en in Arnhem gaan de deelnemers oudere bewoners van een woonzorgcentrum interviewen om vervolgens een eindproduct te maken over het opgetekende levensverhaal.

Zorg, maatschappelijk werk, sport, cultuur

De (vrijwillige) maatschappelijke diensttijd is een resultaat van de regeringsdeelname van het CDA en de ChristenUnie. De jongeren die een maatschappelijke diensttijd doorlopen, doen kennis, vaardigheden, werkervaring en contacten op door zich in te zetten voor andere mensen en goede doelen. Die goede doelen variëren tussen initiatieven in de zorg of maatschappelijk werk en de sport of cultuursector. In totaal geeft de regering 25 miljoen euro uit aan de eerste projecten. Het aantal projecten zal begin volgend jaar nog verder worden uitgebreid.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Op zich is het een goede zaak dat er naast de opvoeding door de ouders van overheidswege ook gewerkt wordt aan sociale dienstplicht voor 13.000 jongeren, zodat er meer sociaal gedrag en besef ontstaat bij veel (ontspoorde) jongeren. Vanwege de rampzalige bezuinigingen op de politie waardoor het met name in de grote steden als Amsterdam, Rotterdam en Utrecht een steeds grotere puinhoop dreigt te worden met allerlei no go areas en het toenemend aantal onbehandelde aangiftes is het wellicht ook een idee om de militaire dienstplicht weer in te voeren zodat er meer capaciteit ontstaat tegen allerlei excessieve toestanden en te voorkoming van veel te geflatteerde jaarverslagen van de politie omdat de aangiftebereidheid bij de burgers in snel tempo afneemt vanwege de chronische onderbezetting bij de politie en er weer een juist beeld ontstaat over de echte onveiligheid.
Advertentie