Gemeenten boos over invoering Wmo-abonnementstarief
Het Wmo-abonnementstarief wordt per 2019 ingevoerd, ondanks bezwaren van ruim 96 procent van de gemeenten. Gemeenten hebben er geen goed woord voor over dat het kabinet hun bezwaren terzijde schuift.
De ministerraad heeft ingestemd met de invoering van het Wmo-abonnementstarief per 2019, ondanks bezwaren van ruim 96 procent van de gemeenten. Die zijn daar op zijn zachtst gezegd verbolgen over. Als het kabinet aan de invoering ervan vasthoudt, kan het, in ieder geval wat betreft de Peelgemeenten, de gedecentraliseerde Wmo-taken terugkrijgen.
Volstrekt contrair
‘Het kabinet vervreemdt zich steeds meer van de gemeenten wanneer het geen gehoor geeft aan de motie’, stelt de Laarbeekse wethouder Joan Briels (Volksgezondheid, De Werkgroep). Daarbij doelt Briels op de motie tegen de invoering van het Wmo-abonnementstarief, die op de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in juni met ruim 96 procent van de gemeenten werd aangenomen. Bij het Wmo-abonnementstarief geldt een (uniforme) eigen bijdrage van 17,50 euro per vier werken voor Wmo-voorzieningen. ‘Je kunt hier speken van de dividendbelasting van minister Hugo de Jonge’, aldus Briels. ‘Ruim 96 procent van de gemeenten zegt dat het geen verstandig besluit is, maar het kabinet gaat daar compleet aan voorbij. Het is bovendien volstrekt contrair met de gedachte achter de Wmo, waarbij het uitgangspunt bijdrage naar vermogen was, zowel in immateriële als materiële zin.’
Van tafel
Mede namens Asten, Deurne, Gemert-Bakel en Someren zal Briels vrijdag, op de buitengewone algemene ledenvergadering (BALV) van de VNG, inspreken en zijn ongenoegen uiten over het optreden van het kabinet, waarbij de decentralisatiegedachte ver te zoeken is. Een nieuwe motie zullen de Peelgemeenten niet indienen; die van juni staat nog steeds overeind. Het abonnementstarief moet van tafel, benadrukt Briels. Als dat niet gebeurt, kunnen en willen de Peelgemeenten de verantwoordelijkheid voor Wmo-taken niet langer dragen.
Teleurgesteld
‘Wij vragen het kabinet om het gezonde boerenverstand te gebruiken’, stelt de Winterswijkse wethouder Ilse Saris (maatschappelijke participatie en zorg, CDA). ‘De Achterhoekse gemeenten zijn heel erg teleurgesteld dat het kabinet onze motie terzijde heeft geschoven.’ Winterswijk was een van de gemeenten die die motie in juni indienden, samen met alle andere Achterhoekse en een aantal Utrechtse gemeenten. Op de BALV van vrijdag wil Saris, namens 22 gemeenten uit Noordoost-Gelderland, inspreken en mogelijk opnieuw een motie indienen. ‘We willen dat de Wmo toegankelijk en betaalbaar blijft. Met de invoering van het Wmo-abonnementstarief komt dat onder druk te staan. We hebben daar grote zorgen over.’
Aanzuigende werking
Gemeenten vrezen onder meer een aanzuigende werking. Het (financieel) risico daarvan ligt geheel bij de gemeenten; gemeenten worden onvoldoende financieel gecompenseerd voor de tekorten die door de regeling dreigen te ontstaan. ‘Ook is beperkt gekeken naar de stapeling van de eigen bijdragen bij de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Zorgverzekeringswet (Zvw)’, aldus Saris. De argumenten tegen de in voering, zoals destijds verwoordt in de motie, staan nog steeds overeind, stelt Saris. Zo staat het Wmo-abonnementstarief haaks op de decentralisatie van taken naar gemeenten en op het uitgangspunt van de Wmo van eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van inwoners. Gemeenten zien daarnaast dat inwoners nu al een overstap naar de Wlz uitstellen vanwege de hogere eigen bijdrage, waardoor zij niet de meest passende ondersteuning krijgen. De verwachting is dat de overstap naar de Wlz nog vaker wordt uitgesteld.
Ook de VNG is nog steeds tegen invoering van het Wmo-abonnementstarief, stelt een woordvoerder. De koepel blijft in gesprek met de kabinet in de hoop dat het niet wordt ingevoerd.
De taken én de financiele verantwoordelijkheden wordne over gedragen en vervolgens bemoeit het Rijk zich consequent met de inhoud en de taken, waarbij uiteraard de financiële gevolgen nog steeds voor de gemeenten zijn. dezelfde truc past het Rijk op vele gebieden toe.