Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen extra bijstandsgeld voor gemeenten

De tekorten van gemeenten op het bijstandsbudget over 2010 hoeven niet door het rijk worden bijgepast. Dit heeft de Centrale Raad voor Beroep (CRvB) geoordeeld.

01 augustus 2013

Het conflict tussen het rijk en een vijftigtal gemeenten over het bijpassen van het bijstandstekorten over 2010 is in het voordeel van het rijk beslecht. Er is geen hoger beroep mogelijk.

Dichten gat

De Centrale Raad voor Beroep (CRvB) heeft geoordeeld dat gemeenten hun overschotten uit 2008 en 2009 hadden kunnen gebruiken voor het dichten van het gat op de bijstandsuitkeringen. Verder hadden gemeenten met ander budget meer bijstandsgerechtigden naar werk kunnen begeleiden, waardoor zij minder geld aan bijstand hoeven uit te geven. Tot slot staat voor gemeenten de mogelijkheid open om bij tekorten van meer dan tien procent op het bijstandsbudget een aanvullende uitkering aan te vragen, aldus de CRvB.

Bestuursakkoord

Bron van het conflict ligt in het bestuursakkoord 2007-2011. Daarin kwamen gemeenten en rijk overeen om de budgetten voor de bijstandsuitkering (Wwb) vast te zetten. Nadat in 2009 de crisis uitbrak zagen veel gemeenten het beroep op bijstandsuitkeringen echter flink stijgen, waardoor er veel meer uitkeringen moesten worden verstrekt dan waarmee rekening was gehouden. In totaal liep het tekort op het Wwb-budget voor gemeenten op tot 350 miljoen euro in 2010 en 690 miljoen euro in 2011. Bij het afsluiten van het bestuursakkoord in 2007 was er nog geen crisis in zicht. Er werd toen nog uitgegaan van een afname van het aantal bijstandsgerechtigden.

Bandbreedte

Veel gemeenten hebben in zowel 2010 als 2011 een Incidentele Aanvullende Uitkering (IAU) of de Meerjarig Aanvullende Uitkering (MAU) aangevraagd. Daarnaast heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) geprobeerd het bestuurskoord op dit punt open te breken. De VNG leefde in de veronderstelling dat met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een bandbreedte was afgesproken. Als het aantal bijstandsgerechtigden niet zou dalen en het macrobudget niet toerreikend zou blijken te zijn, zou dat tussentijds worden aangepast. De VNG kreeg bij SZW nul op het rekest. De gang naar de Centrale Raad voor Beroep was de laatste strohalm.

Eindoordeel

Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is een eindoordeel. Tegen deze uitspraak kan geen hoger beroep worden ingesteld. De gemeenten die de zaak bij de CRvB hadden aangekaart, beraden zich volgens de VNG desondanks of verder procederen nog zin heeft.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Als de gemeenten aanzienlijk minder geld uitkeren bij vertrek vanwege mismanagement aan de zg. managers en bestuurders en de salarissen van
de ambtenaren met 50% worden gehalveert,
dan heeft men geen tekorten.
Win-win situatie. Geen begrotingstekorten.
Mensen die in de bijstand zitten krijgen
datgene waar ze recht op hebben.
G. Kroon / Raadslid
CRvB: de gemeenten hadden met ander budget meer bijstandsgerechtigden naar werk kunnen begeleiden, waardoor zij minder geld aan bijstand hoeven uit te geven.

O ja, wat dom dat die gemeenten daar niet aan denken! Met een historisch hoog aantal werklozen zet je mensen gewoon aan het werk! Zo simpel...
Advertentie