Wwb: Gemeenten krijgen extra geld voor armoedebestrijding
Staatssecretaris Klijnsma heeft de aangepaste Wwb naar de Kamer gestuurd. De criteria voor bijzondere bijstand worden verruimd.
Gemeenten krijgen extra geld voor het bestrijden van armoede. Dat staat in het wetsvoorstel Wwb dat staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA, SZW) vanmiddag naar de Tweede Kamer stuurt. Ook worden de criteria voor bijzondere bijstand verruimd.
Bijzondere bijstand
Het kabinet wil dat de bijzondere bijstand terecht komt bij de mensen die het zonder deze ondersteuning niet redden, aldus Klijnsma. De criteria voor de bijzondere bijstand worden daarom verruimd. Ook trekt in 2014 80 miljoen euro extra uit om armoede en schulden aan te pakken. Daarna komt hiervoor jaarlijks 100 miljoen euro extra.
Heldere regels
Gemeenten krijgen ook duidelijke instrumenten om maatwerk te bieden aan mensen in de bijstand, staat in de aangepaste Wwb. Er komen strengere en heldere regels voor uitkeringsgerechtigden die hun arbeidsverplichtingen niet nakomen, blijkt uit het voorstel. Mensen in de bijstand zullen ‘algemeen passende arbeid’ moeten accepteren. Doen ze dat niet, dan worden ze gekort op hun uitkering.
Onaangepaste kleding
Ook mensen die zich misdragen tegen medewerkers van de sociale dienst kunnen rekenen op strenge maatregelen. Hun uitkering kan maximaal 3 maanden stopgezet worden. Datzelfde geldt voor mensen die zich onaangepast kleden of gedragen. Iedereen die een bijstandsuitkering aanvraagt, moet aantonen dat hij in de voorafgaande vier weken er zelf alles aan heeft gedaan om werk te vinden. Klijnsma vindt het belangrijk dat de Wwb er blijft als vangnet voor mensen die niet of nauwelijks inkomen hebben. ‘Tegelijkertijd vind ik het heel belangrijk dat mensen vanuit de bijstand meedoen in de samenleving. De aanpassingen in de Wwb zijn daar dan ook op gericht.’
Kostendelersnorm
De hoogte van een bijstandsuitkering wordt aangepast als meerdere mensen met een uitkering in één huis wonen: de zogeheten kostendelersnorm. Hoe meer mensen, hoe lager de uitkering per persoon. Dit geldt niet als iemand werk vindt, want werk moet lonen, aldus Klijnsma. De kostendelersnorm gaat ook gelden in de AOW, Anw, IOAW, IOAZ en Toeslagenwet. Het wetsvoorstel wordt vanaf 1 juli 2014 stapsgewijs ingevoerd en levert tot 2017 een bezuiniging van ruim 150 miljoen euro op en daarna ruim 250 miljoen structureel.
Verder ben ik er net achter gekomen, dat als je het minimum loon verdient en je gaat samenwonen ,met iemand zonder werk, dan krijg je NIETS erbij. Dan moet je dus plotseling 2 i.p.v. 1 persoon te eten geven van je karige loontje. Maar de hoogste inkomens gaan weer 3 procent minder belasting betalen. Al dit soort maatregelen hebben een effect op de maatschappij. Nee, geen positief effect.