Asielzoekers en vrijwilligerstekort is win-win
Het CDA in Maastricht wil dat er actie ondernomen wordt om asielzoekers vrijwillig aann het werk te krijgen bij maatschappelijke taken zoals de groenvoorzieining, speeltuinen of sportverenigingen.
Het CDA in Maastricht wil twee nijpende problemen in een klap oplossen. Enerzijds zijn er de asielzoekers die geen werk hebben en zich over het algemeen vervelen. Anderzijds is er een tekort aan menskracht in de groenvoorziening en bij verenigingen zoals speeltuinen. De raadsfractie vindt dat het college actie moet ondernemen door statushouders het belangrijke vrijwilligerswerk te laten doen. Volgens deskundigen is dit ook de beste manier om vluchtelingen te laten integreren.
Extra handjes
Het lijkt simpel. Asielzoekers willen in afwachting van een betaalde baan vaak graag vrijwilligerswerk doen. Gemeenten zitten vrijwel altijd verlegen om extra handjes bij maatschappelijke projecten. Maar een en een is niet altijd twee, want voor je een dergelijke verbinding kunt maken is er heel wat organisatie en dus geld nodig. Om vluchtelingen en maatschappelijke organisaties aan elkaar te koppelen, beloofde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs 1 miljoen euro. In Nijmegen en Utrecht lopen daar al proeven mee. Met deze financiële steun kan expertisecentrum Pharos twee succesvolle proeven op grotere schaal invoeren.
Ergernis burgers
‘In Maastricht hebben we moeten constateren dat in het groenonderhoud van onze stad mankracht te kort is om het onderhoud op peil te houden. Tot grote ergernis van onze burgers,’ aldus het CDA in een brief aan het college. ‘Voorts zijn veel verenigingen zoals speeltuinen, sportverenigingen en kinderboerderijen naarstig op zoek naar aanvulling van het slinkende bestand aan vrijwilligers die mee willen werken aan een mooi project.’
Teleurgesteld
De fractie is teleurgesteld over de vorderingen tot nu toe. ‘Wij hebben van de locatiemanager Maastricht begrepen dat er wel activiteiten geweest zijn die gericht waren op het naar werk toe leiden van vluchtelingen maar dat door gebrek aan mankracht, organisatie en middelen dit geen voortgang heeft gekregen.’
Sleutelwoord
Volgens deskundigen is het voor de nieuwkomers het beste als ze snel iets te doen krijgen. ‘Vrijwilligerswerk is hierbij het sleutelwoord,’ is de overtuiging van Annemarie van Hinsberg van kennisinstituut Movisie in een eerder interview met Binnenlands Bestuur, ‘het liefst vanaf dag één. Doordat vluchtelingen vaardigheden en ervaring opdoen en hun sociale netwerk vergroten, maken ze meer kans op een baan.’
Over schutting kijken
Van Hinsberg roept gemeenteambtenaren op vooral ook bij elkaar over de schutting te kijken. ‘Integratie en participatie behoren tot verschillende beleidsterreinen. Het is het belangrijk om die met elkaar te verbinden en acties op elkaar af te stemmen. Zorg daarom dat je elkaar goed weet te vinden binnen uw gemeente, ‘ adviseert ze. ‘Bijvoorbeeld door koffie te gaan drinken met collega’s die gaan over volwasseneducatie, WMO of de uitvoering van de Participatiewet.‘
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En dan al die managementsleuterpraat over "verbindingen leggen", "bij elkaar over de schutting kijken" en "ga koffie drinken met collega's". Ga gewoon aan de slag en stop met dit spel voor de bühne 9wat ook zo'n leuterterm is, trouwens).
Is de volgende stap van Maastricht het volledig wegbezuinigen van het onderhoud, het buiten de deur houden van reguliere aannemers en het dan laten uitvoeren door vrijwilligers en asielzoekers?
En wat te denken van de opleidingseisen die normaal gesteld worden? Gelden die dan niet meer?
Trek gewoon meer budget uit. Het is een kwestie van keuzes maken. Minder management, minder bestuur, minder feestjes enz.. Laat het CDA eens met ideeën komen hoe de bestuursorganisatie kleiner en efficiënter kan met minder luxe. Dan kunnen er gewone banen worden geschapen met een normaal salaris in het groenonderhoud waar mensen ook vanuit de bijstand op kunnen solliciteren.