‘Gemeenten gedragen zich als uitzendbureau’
Een trend bij gemeenten is bij het aan de man brengen van uitkeringsgerechtigden om organisaties en bedrijven actief te benaderen.
Van klimopbanen en keukentafelgesprekken tot speeddaten in sterrenhotels, van jongerencoaches tot kledingadvieswinkels – ideeën genoeg bij gemeenten om werklozen weer aan het werk te helpen.
Werkgeversbenadering
De meest opvallende trend in de re-integratieprojecten is volgens experts Pierre Koning en Els Sol, de zogeheten ‘werkgeversbenadering’: gemeenten gedragen zich als een soort uitzendbureau en benaderen actief organisaties en bedrijven om uitkeringsgerechtigden onder de aandacht te brengen als potentiële werknemer. Den Haag leidt werklozen op tot asbestsaneerder, Druten adverteert met mensen in de bijstand, Enschede inventariseert de wensen van werkgevers en koppelt aan elk van hen een vaste adviseur, enzovoorts.
'Wegwerpwerkers'
Verder is duidelijk dat gemeenten worstelen met de vraag in hoeverre tijdelijke banen hun cliënten nu werkelijk vooruit helpen. Zo zegt de Tilburgse wethouder Auke Blaauwbroek (PvdA) dat hij het sociaal gezien niet wenselijk vindt dat werkzoekenden ‘wegwerpwerkers’ worden ‘die telkens opnieuw de bijstandscarroussel in- en uitstappen.’ Zijn Haagse collega Henk Kool (PvdA) denkt daar anders over. Hij meent dat ‘ieder uurtje telt, ook als het een kleine deeltijdbaan betreft.’ De re-integratiedeskundigen neigen naar deze laatste stelling. Mits aan bepaalde voorwaarden voldaan wordt.
Geleerd van fouten
Pierre Koning, chief science officer bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en bijzonder hoogleraar Arbeidsmarkt en Sociale Zekerheid aan de Vrije Universiteit, constateert ten slotte dat gemeenten geleerd hebben van grote fouten uit het verleden, zoals een te brede inzet van scholing. ‘Daarvan is men zich inmiddels bewust dat het resultaat meestal gering is.’
Wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt
Els Sol, universitair hoofddocent aan het Institute for Advanced Labour Studies (AIAS) en het Hugo Sinzheimer Instituut, valt op dat precieze cijfers over de uitstroom naar regulier werk meestal ontbreken. ‘In alle projecten zitten wel positieve elementen, maar de vraag of het op de langere termijn werkt voor de uitstroom naar regulier werk blijft steeds onbeantwoord,’ meent Sol. Koning is het met haar eens dat bij re-integratieprojecten een wetenschappelijke onderbouwing nog altijd vaak ontbreekt, al gaat het volgens hem de goede kant op.
Ik begrijp dat jullie nog wel eens een feestje hebben, dat zit er bij mijn werkgever niet meer in. Hier zijn al die miljarden (HUH?) nodig om de begroting op een fatsoenlijke manier rond te krijgen!