Advertentie
sociaal / Nieuws

‘Gemeente moet brandgevaarlijke panden controleren’

Nijmeegse oppositiepartijen willen dat de gemeente een leidende rol pakt in het controleren van brandgevaarlijke panden. Het college vindt dat de eigen verantwoordelijkheid van pandeigenaren.

28 februari 2020
Brandveiligheid.jpg

Nijmeegse oppositiepartijen willen dat de gemeente een leidende rol pakt in het controleren van brandgevaarlijke panden. Het college vindt dat de eigen verantwoordelijkheid van pandeigenaren.

Zorgplicht

De gemeente heeft als lokale overheid een zorgplicht voor de veiligheid van kwetsbare doelgroepen, schrijven de fracties van de Stadspartij DNF en de PvdA in de inleiding van hun schriftelijke vragen over de brandveiligheid van Nijmeegse gevels. Begin deze maand stuurde het college hierover nog een raadsbrief en een collegebrief. Daarin stond dat er 63 mogelijk risicovolle panden in Nijmegen zijn. Die inventarisatie moest worden uitgevoerd vanwege het ‘protocol inventarisatie en onderzoek brandveiligheid gevels’ dat het ministerie van Binnenlandse Zaken had uitgevaardigd na de brand in de Londense Grenfell Tower in 2017, waarbij 72 doden vielen. In Nijmegen zelf kwamen in 2015 vier mensen om na een brand in een seniorenflat en bleek in 2018 dat er flats zijn met een constructie en combinatie van materialen die ervoor kunnen zorgen dat een gevelbrand zich razendsnel verspreid.

Principe 'eigen verantwoordelijkheid'
Na de inventarisatie vroeg de gemeente Nijmegen aan de pandeigenaren om de risicotool die door het ministerie was aangereikt in te vullen. Een deel van de panden heeft een gezondheids- en zorgfunctie of deze zijn zorgwoningen, cellen of kinderopvang. Kortom, er wonen kwetsbare doelgroepen. Na het invullen bleek dat 35 panden in de categorie geel/groen vielen en 12 panden in categorie oranje/rood (verhoogd risico). 16 panden vielen in de categorie blanco/onbekend. Die pandeigenaren hadden niet op het verzoek van de gemeente gereageerd. De twee oppositiepartijen wijzen erop dat het college in zowel de brief van 4 februari 2020 als in de brief van 3 juni 2019 kiest voor het principe van eigen verantwoordelijkheid en deze bij de pandeigenaren legt. Ten onrechte, vinden de fracties, want het gaat om kwetsbare doelgroepen, waarvoor de gemeente een zorgplicht heeft.

'Score geeft geen definitief uitsluitsel'
Daarbij stelt het college dat ‘noch de score geel/groen noch de score oranje/rood definitief uitsluitsel geeft over de brandveiligheid van een gebouw’. Ook van de categorie blanco/onbekend is onbekend wat de uitkomsten zijn. En het college kan niet met zekerheid zeggen of de risicotool wel ‘deskundig’ is ingevuld door iedereen. De oppositiepartijen zien hierin juist een reden voor de gemeente om de leidende rol te pakken en de echte risico’s uit eigen waarneming vast te stellen. De gemeente zou ‘net als in Rotterdam’ alle 63 panden moeten controleren op fysieke brandveiligheid en aan zowel de bewoners als de pandeigenaren duidelijkheid geven over de risico’s.

Beleid '180 graden gewijzigd'
De partijen wijzen erop dat het college in de brief van 4 februari 2020 schrijft dat pandeigenaren die de risicotool niet hebben ingevuld ‘kennelijk geen risico’s zien’ en dat zowel eigenaren als bewoners die conclusie per brief krijgen toegestuurd. Een beleidswijziging van 180 graden ten opzichte van juni 2019, aldus Stadspartij DNF en PvdA. Toen schreef het college aan de minister dat alleen opgetreden wordt tegen pandeigenaren die niet reageren op de brief. In februari 2020 krijgen pandeigenaren die niets hebben ingevuld ‘het voordeel van de twijfel’. Hiermee wordt de groep die de risicotool wel heeft ingevuld benadeeld, vinden de fracties, en wordt niet voldaan aan het beginsel van gelijke behandeling. Vanuit dat beginsel zouden de bewoners van alle 63 panden informatie moeten krijgen over de uitkomsten van de inventarisatie en de lijst voor de gemeenteraad in te zien moeten zijn. Het college was hierin vooralsnog ‘terughoudend’.

Rookmelders verplicht
Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken zei donderdag in het AD dat hij wil dat het vanaf 1 juli 2022 verplicht wordt een rookmelder te hebben op iedere verdieping van een huis. Voor het plan wil hij het bouwbesluit aanpassen. Rookmelders zijn nu al verplicht in woningen die gebouwd zijn na 2003. ‘De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook’, zegt Knops tegen de krant. ‘Rookmelders redden levens.’

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie