Gemeente beknibbelt op schoolgebouw
De Nederlandse gemeenten gaven bij elkaar vorig jaar 300 miljoen euro minder uit aan schoolgebouwen dan zij voor dit doel ontvingen van het gemeentefonds.
Dit constateert het Onderwijsblad deze week aan de hand van een eigen onderzoek naar de uitgaven voor onderwijshuisvesting over de afgelopen 4 jaar. En daar blijft het niet bij. De gemeenten blijken ook steeds gieriger te worden. Hielden zij in 2006 nog 169 miljoen euro over, een jaar later was dat 222 miljoen, in 2008 251 miljoen en vorig jaar 303 miljoen, zo becijferde het blad op basis van CBS-cijfers. Van de tien meest gulle gemeenten als het op onderwijshuisvesting aankomt, is het merendeel op het platteland te vinden.
De nummers 1 en 2 – Littenseradiel en Werkendam – geven meer dan tweemaal zoveel uit als het budget bedraagt. Heerenveen – nummer 10 – heeft in 2002 de onroerendgoedbelasting verhoogd om de extra kosten voor schoolgebouwen in het voortgezet onderwijs te betalen. Bijna tweederde van de gemeenten geeft echter veel minder uit aan schoolgebouwen dan er via het gemeentefonds binnenkomt. Als daar de komende tijd ook nog eens op wordt beknibbeld, ziet het er karig uit voor de onderwijshuisvesting.
Koploper
Van de grote steden zijn Rotterdam en Almere koploper met 90 procent uit het budget van het gemeentefonds over de afgelopen 4 jaar. Amsterdam is laatste met 66 procent. Volgens de Dienst Onderwijs van de hoofdstad zijn op onverklaarbare wijze al jarenlang niet alle kosten die Amsterdam maakt aan het CBS doorgegeven. De vraag die zich hier opdringt is welke prioriteit Amsterdam aan deze cijfers toekent.
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Onderwijs zijn inmiddels samen een onderzoek gestart naar de constante onderbesteding van gemeenten op de post onderwijshuisvesting. De rapporteurs van Binnenlandse Zaken verbazen zich daar openlijk over in het Periodiek Onderhoudsrapport Gemeentefonds 2010. Ook Onderwijs maakt zich zorgen. In het rapport over de reserves bij het voortgezet onderwijs signaleert de Onderwijsinspectie dat scholen steeds meer onderwijsgeld (voor materiaal en personeel) steken in gebouwen, terwijl dat een zaak is van de gemeente. Deze trend doet zich ook voor in het basisonderwijs.
Vorig jaar mei stuurde staatssecretaris Dijksma hierover een waarschuwende brief naar alle besturen in het primair onderwijs. Een wat late reactie van de staatssecretaris, want deze handelwijze mag al niet meer sinds 2006. Overigens zal Dijksma het foutief uitgegeven geld niet meteen terugvorderen. Wel zet ze de inspectie aan het werk om te bezien hoeveel geld scholen uit hun onderwijsbudget aan huisvesting besteden.
Politiek
Het blad verwijst naar de site www.hoegulismijngemeente.nl voor alle gegevens en heeft ten slotte nog een tip voor de komende gemeenteraadsverkiezingen: vraag aan de deelnemende politieke partijen hoe zij de schoolgebouwen buiten de megabezuinigingen op het gemeentefonds willen houden in een nieuw collegeakkoord.
Reacties: 3
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Graag zou ik vastgoedmanagement bij gemeenten geprofessionaliseerd zien. Daarover heb ik juist een artikel geschreven. Ik vroeg me af of U dat op de site wilde plaatsen?
Het artikel vraagt ook aandacht voor een lopend onderzoek onder Nederlandse gemeenten naar Vastgoedmanagement.
Dit Onderzoek is op eigen initiatief in november 20009 gestart, om daarmee als zelfstandig éénpitter een steentje bij te dragen aan de verdere professionalisering op dit terrein.
Ik wil U graag het artikel toezenden in de hoop dat U het zou willen plaatsen op korte termijn.
Uiteraard ben ik voor nadere toelichting gaarne bereid!
Met vriendelijke groeten,
Walter Rozendaal
010-4421889
06-16145906