Gelderland strooit met extraatjes voor ambtenaren
Bijna één op de vier ambtenaren van de provincie Gelderland is door zijn of haar werkgever getrakteerd op een gratificatie. Het betreft prestatiebeloningen van 3 of 7 procent van het jaarsalaris. De grote tevredenheid over de geleverde prestaties bij de provincie Gelderland blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2012. Ten opzichte van 2010 is er in Gelderland in 2011 sprake van een verdubbeling van het aantal uitgekeerde prestatiebeloningen.
Bijna één op de vier ambtenaren van de provincie Gelderland is door zijn of haar werkgever getrakteerd op een gratificatie. Het betreft prestatiebeloningen van 3 of 7 procent van het jaarsalaris.
De grote tevredenheid over de geleverde prestaties bij de provincie Gelderland blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2012. Ten opzichte van 2010 is er in Gelderland in 2011 sprake van een verdubbeling van het aantal uitgekeerde prestatiebeloningen.
Incidentele beloning voor extra inspanning
Naast de structurele beloning voor ontwikkeling van de medewerker kan de provincie als werkgever, afhankelijk van de prestatie en/of de inzet van een werknemer, een incidentele beloning aan de werknemer toekennen. Het gaat om twee varianten; 3 of 7 procent van het jaarsalaris. Het gaat om beloningen op basis van werkresultaten. Daarnaast zijn er diverse overige incidentele beloningen mogelijk, onder ander in de vorm van een diner, cadeaubon, geld (gratificatie bijvoorbeeld) of extra verlof. Deze beloningen worden uitgereikt op basis van inspanningen gedurende het hele jaar door.
Forse toename flexibel belonen
De eerste vorm van flexibel belonen blijkt in 2011 toegekend aan 13,8 procent van alle provinciemedewerkers. Dat is volgens de onderzoekers van het A+O fonds Provincies ‘een forse toename’ ten opzichte van 2010. ‘Toen werd nog aan 8,9 procent van de medewerkers een resultaatsbeloning toegekend. Dit hangt vermoedelijk samen met de toename van het aantal positieve beoordelingen van de ontwikkeling van de medewerkers’, aldus de onderzoekers.
Positief signaal
Volgens woordvoerder Marga Nijenhuis van de provincie Gelderland is het bovengemiddeld aantal gratificaties aan medewerkers in 2011 geen uitzondering. ‘Er wordt door de directie bewust op gestuurd deze vaker te verstrekken. ‘Dit omdat het zichtbaarder is en meer impact heeft dan bijvoorbeeld een bonus aan het eind van het jaar. Het voordeel van gratificaties is dat je ze tussentijds kan geven. Daar gaat een positief signaal van uit’, zegt ze.
Onderdeel van het beloningsbeleid is dat het management de toekenning van de gratificatie aan een medewerker bekendmaakt op zijn of haar afdeling. Nijenhuis: ‘Het stimuleert natuurlijk als je ziet dat wie extra zijn best doet daar een beloning voor krijgt.’
Groter deel van loonsom
In 2011 is door de verzamelde provincies 0,7 procent van de loonsom besteed aan dit zogeheten incidenteel gedifferentieerd belonen: een bedrag van zo’n 5,5 miljoen euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2010 toen hieraan 0,55 procent van de loonsom werd uitgegeven.
Weinig ‘slechte’ ambtenaren
Uit de Personeelsmonitor blijkt verder dat meer provincieambtenaren het goed doen. Het aantal provinciale medewerkers dat een betere score dan de ‘normaal’ krijgt is in 2011 vergeleken met 2010 meer dan verdubbeld. Uitstekend: 1,5 procent; zeer goed: 13 procent; normaal: 84 procent; matig: 1,7 procent en slecht: 0,2 procent. Opvallend is dat Flevoland het meest scheutig is met het uitdelen van de kwalificaties ‘zeer goed’ en ‘uitstekend.’ In 2011 viel 30 procent van de ambtenaren in Flevoland in een van deze twee categorieën. Ter vergelijking: van de ambtenaren van de provincie Limburg heeft amper 7 procent zo’n kwalificatie. En ook Zeeland is met 8 procent bepaald zuinig met de toekenning ervan.
Prima dat er op een zeldzame plaats nog wel wat wordt gedaan om mws gemotiveerd te houden...