Advertentie
sociaal / Nieuws

Gelderland strooit met extraatjes voor ambtenaren

Bijna één op de vier ambtenaren van de provincie Gelderland is door zijn of haar werkgever getrakteerd op een gratificatie. Het betreft prestatiebeloningen van 3 of 7 procent van het jaarsalaris. De grote tevredenheid over de geleverde prestaties bij de provincie Gelderland blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2012. Ten opzichte van 2010 is er in Gelderland in 2011 sprake van een verdubbeling van het aantal uitgekeerde prestatiebeloningen.

02 augustus 2013

Bijna één op de vier ambtenaren van de provincie Gelderland is door zijn of haar werkgever getrakteerd op een gratificatie. Het betreft prestatiebeloningen van 3 of 7 procent van het jaarsalaris.

De grote tevredenheid over de geleverde prestaties bij de provincie Gelderland blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2012. Ten opzichte van 2010 is er in Gelderland in 2011 sprake van een verdubbeling van het aantal uitgekeerde prestatiebeloningen.

Incidentele beloning voor extra inspanning

Naast de structurele beloning voor ontwikkeling van de medewerker kan de provincie als werkgever, afhankelijk van de prestatie en/of de inzet van een werknemer, een incidentele beloning aan de werknemer toekennen. Het gaat om twee varianten; 3 of 7 procent van het jaarsalaris. Het gaat om beloningen op basis van werkresultaten. Daarnaast zijn er diverse overige incidentele beloningen mogelijk, onder ander in de vorm van een diner, cadeaubon, geld (gratificatie bijvoorbeeld) of extra verlof. Deze beloningen worden uitgereikt op basis van inspanningen gedurende het hele jaar door.

Forse toename flexibel belonen

De eerste vorm van flexibel belonen blijkt in 2011 toegekend aan 13,8 procent van alle provinciemedewerkers. Dat is volgens de onderzoekers van het A+O fonds Provincies ‘een forse toename’ ten opzichte van 2010. ‘Toen werd nog aan 8,9 procent van de medewerkers een resultaatsbeloning toegekend. Dit hangt vermoedelijk samen met de toename van het aantal positieve beoordelingen van de ontwikkeling van de medewerkers’, aldus de onderzoekers.

Positief signaal

Volgens woordvoerder Marga Nijenhuis van de provincie Gelderland is het bovengemiddeld aantal gratificaties aan medewerkers in 2011 geen uitzondering. ‘Er wordt door de directie bewust op gestuurd deze vaker te verstrekken. ‘Dit omdat het zichtbaarder is en meer impact heeft dan bijvoorbeeld een bonus aan het eind van het jaar. Het voordeel van gratificaties is dat je ze tussentijds kan geven. Daar gaat een positief signaal van uit’, zegt ze.

Onderdeel van het beloningsbeleid is dat het management de toekenning van de gratificatie aan een medewerker bekendmaakt op zijn of haar afdeling. Nijenhuis: ‘Het stimuleert natuurlijk als je ziet dat wie extra zijn best doet daar een beloning voor krijgt.’

Groter deel van loonsom

In 2011 is door de verzamelde provincies 0,7 procent van de loonsom besteed aan dit zogeheten incidenteel gedifferentieerd belonen: een bedrag van zo’n 5,5 miljoen euro. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2010 toen hieraan 0,55 procent van de loonsom werd uitgegeven.

Weinig ‘slechte’ ambtenaren

Uit de Personeelsmonitor blijkt verder dat meer provincieambtenaren het goed doen. Het aantal provinciale medewerkers dat een betere score dan de ‘normaal’ krijgt is in 2011 vergeleken met 2010  meer dan verdubbeld. Uitstekend: 1,5 procent; zeer goed: 13 procent; normaal: 84 procent; matig: 1,7 procent en slecht: 0,2 procent. Opvallend is dat Flevoland het meest scheutig is met het uitdelen van de kwalificaties ‘zeer goed’ en ‘uitstekend.’ In 2011 viel 30 procent van de ambtenaren in Flevoland in een van deze twee categorieën. Ter vergelijking: van de ambtenaren van de provincie Limburg heeft amper 7 procent zo’n kwalificatie. En ook Zeeland is met 8 procent bepaald zuinig met de toekenning ervan.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Wat een suggestieve kop!

Prima dat er op een zeldzame plaats nog wel wat wordt gedaan om mws gemotiveerd te houden...
Joost de Wals
Heerlijk, zo'n tendentieuze kop. Als je goed bent krijg je een bonus. Dat is een CAO-afspraak en in ruil daarvoor zijn de uitloopschalen indertijd afgeschaft. Dus in plaats van een min of meer automatische extra doorgroei in salaris, krijg je nu extra loon op basis van prestatie. Goed dus dat Gelderland niet stuurt op een x-percentage mensen dat een bonus zou mogen krijgen. Het gaat om prestatie, loon naar werken.
Gerard V. / handhaver
Natuurlijk gaat het niet om loon naar werken. Het gaat erom wie de grootste "bruine" arm heeft.
Bob Proper / Gebouwenbeheerder
Als je "goed" bent mag je blij zijn met je baan... toch?

Allemachtig, met percentages als genoemd moet het buitengewoon goed, uitmuntend, uitstekend en fantastsisch gaan bij de provincies.

Enne... loon naar werken!? Lef tonen, voor het minimumloon gaan zitten en je prestaties laten belonen. Met een redelijk riant salaris bonussen opeisen klinkt als.... in ieder geval iets dat je bij een overheid niet zou verwachten.

De cijfers zullen nu (2012-2013) wel minder rooskleurig zijn, het is crisis en we moeten allemaal -ambtenaren voorop- minderen toch!?
Vincent de Ruijter
Wel toevallig zeker dat nou net bij die overheidsinstantien en -organisaties (resp. Provincie en Flevoland) die het minst aantrekkelijk zijn de meeste gratificaties worden uitgedeeld. Niet omdat het verdiend is, maar gewoon domweg om personeel binnenboord te houden. Daar is gemeenschapsgeld niet voor bedoeld jongens.
M. de Vries / Communicatieadviseur
Gemeenschapsgeld is wel degelijk bedoeld om goed personeel te werven en te houden, Klaas. Goed personeel zou rendabel moeten zijn, in kwaliteit én financiën.



Dat is precies wat er nu vaak misgaat: we bezuinigen en pesten in Nederland de besten weg, de minder goeden vinden niet zo snel een andere baan en blijven hangen.



Gevolg: uiteindelijk een zwakkere overheid met relatief slecht personeel.



Oorzaak: politiek en management, kennelijk onder druk van de publieke opinie, met een flinke dosis kortzichtigheid van maximaal 4 jaar.



Écht goede prestaties mag je belonen, in het bedrijfsleven én bij de overheid. De goede mensen wil je houden en dat kost nou eenmaal geld.



En een lekker tendentieuze kop inderdaad, bijzonder dat juist Binnenlands Bestuur als medium erop uit lijkt om ambtenaren te bashen.
H. Heezen / Persoonlijke titel
Zo zie ja maar, heel veel geld ontvangen uit de verkoop NUON aandelen (4,2 miljard euro) en daar gaat de kritische houding bij besteding van overheidsgeld. Een voorlichter voor idioot veel geld inhuren om de OV chipkaart bij het publiek te promoten en extraatjes voor de eigen medewerkers.

het geld moet natuurlijk op anders legt de rijksoverheid er belsag op.
Ipe van der Deen / adviseur Strategioe en Professionalisering
Tja toen ik het artikel las kon ik me de gebruikelijke scheldkanonades al wel weer voorstellen en jawel daar zijn ze weer.

Bij het rijk was het jaren zo dat de extra's overwegend bovenin terecht kwamen, maar dat is na veel strijd vanuit de ondernemingsraden en de bonden nu eindelijk anders. Hoe ziet de verdeling bij de provincies er eigenlijk uit?

Staat me bij dat jaren geleden gekozen is om een deel van het loon te reserveren voor de extraatjes. Dus de ophef of wat daar op lijkt slaat dan nergens op:-).
Advertentie