Advertentie
sociaal / Nieuws

Geen overgangsregeling voor verkorte Msnp

Het is volgens minister Carola Schouten niet aan het rijk om schuldeisers te dwingen akkoord te gaan met een kortere aflosperiode.

12 juni 2023
Carola Schouten - Foto Robin Utrecht - ANP
Carola Schouten - Foto Robin Utrecht - ANP

Er komt geen overgangsregeling voor mensen die vóór 1 juli nog een schuldregeling starten. Dat schrijft minister Carola Schouten (Armoedebeleid en Participatie) in haar Voortgangsrapportage. Per 1 juli wordt de aflosperiode van het minnelijke schuldregelingstraject verkort van drie naar anderhalf jaar.

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Projectmanager Stadspark

JS Consultancy
Projectmanager Stadspark

Het is volgens Schouten niet aan het rijk om schuldeisers te dwingen akkoord te gaan met een kortere aflosperiode. Evenmin ziet de minister het als haar taak om schuldeisers te compenseren voor een kortere aflosperiode. De bal ligt wat haar betreft bij schuldhulpverleners en schuldeisers. Schouten: ‘Het is aan partijen om eventueel andere afspraken over de looptijd en daarmee over de aflossing te maken. Voor deze schuldregelingen geldt daarom in principe dat zij overeenkomstig de afgesproken aflosperiode zullen doorlopen’.

Verkorte aflosperiode

In navolging van de voorgenomen verkorting van de wettelijke schuldsaneringstermijn (Wsnp) kondigde Schouten begin februari aan ook de saneringstermijn in de Minnelijke schuldsanering natuurlijke personen (Msnp) te willen halveren. Per 1 juli wordt de aflosperiode verkort van drie naar anderhalf jaar. De bewindsvrouw hoopt zo dat mensen met problematische schulden zich sneller aanmelden voor de hulpverlening.

Gemeenten in de knel

Veel gemeenten kunnen echter de kosten voor het vroegtijdig beëindigen van lopende schuldbemiddelingen en de afkoop van saneringskredieten niet dragen. De VNG, NVVK en Divosa pleitten daarom voor een overgangsvoorziening voor lopende schuldregelingen. Zij voerden hierover gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), zij het zonder resultaat: de overgangsregeling komt er niet. Een ‘teleurstelling’, zegt de branchevereniging voor schuldhulp NVVK. En ook de VNG vindt het jammer dat deze overleggen niet tot een overgangsvoorziening hebben geleid. Laatstgenoemde adviseert gemeenten daarom de huidige werkwijze te blijven hanteren en pas vanaf 1 juli de verkorte aflosperiode aan te bieden. 

Amsterdam

Dat advies legt de gemeente Amsterdam naast zich neer. Wethouder Marjolein Moorman (Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening) maakte eerder bekend dat zij, in afwachting van een landelijke regeling, Amsterdammers al vanaf begin dit jaar een regeling voor anderhalf jaar aanbiedt. Zij is ‘teleurgesteld’ dat het rijk niet over de brug komt, maar wil niet dat deze groep ‘tussen wal en schip’ valt. Ook voor hen geldt anderhalf jaar schuldhulp. De verminderde opbrengst voor schuldeisers wordt door de gemeente aangevuld. Moorman verklaart met 1,4 miljoen euro garant te staan ‘voor alle Amsterdammers die tussen 7 februari en 1 juli instromen’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie