Faber sloeg spoedoverleg over situatie Ter Apel af
Gemeenten klagen dat Faber op haar handen zit, waar haar voorganger zich persoonlijk inspande.
Gemeenten in de regio Ter Apel zijn ontevreden over de onbereikbaarheid van Asielminister Marjolein Faber (PVV). Toen er afgelopen weekend de kans ontstond dat mensen buiten moesten slapen, was ze volgens drie burgemeesters niet bereid tot een spoedoverleg. ‘Nu wordt de deur gewoon dichtgehouden qua communicatie.’ De houding die de nieuwe minister heeft laten zien, toen er afgelopen weekend op een haar na geen asielzoekers buiten sliepen, gaat volgens verschillende burgemeesters in de regio van Ter Apel ‘alle perken te buiten’, meldt EenVandaag.
Asielvraagstuk
Verschillende burgemeesters laten aan het actualiteitenprogramma weten dat ze afgelopen weekend hebben aangedrongen op een spoedoverleg met de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie (LRT). Dat is een tafel waar het rijk, de provincies en gemeenten samen zoeken naar oplossingen voor het asielvraagstuk.
Niet bereid
Maar ze zeggen dat de minister van Asiel en Migratie niet bereid was om dat overleg te voeren. ‘Als er een probleem is, dan zorgt de minister ervoor dat je met elkaar rond de tafel gaat om te kijken wie wat moet doen. Dat doet zij niet’, zegt burgemeester Eric van Oosterhout (PvdA) van Emmen.
Geen contact
Gemeenten klagen dat Faber op haar handen zit, waar haar voorganger zich persoonlijk inspande. Utrecht en Leiden, die uiteindelijk insprongen en noodopvang aanboden, zeggen geen contact met de PVV-minister te hebben gehad.
Pais en vree
Premier Dick Schoof ‘weet zeker’ dat Faber en haar ambtenaren gemeenten vragen om asielzoekers over te nemen uit het overvolle Ter Apel. Het nieuwe kabinet onderhoudt ‘intensief’ contact met gemeenten en provincies, verzekerde hij in het grote Kamerdebat over de Prinsjesdag-plannen. Ook al verloopt dat niet altijd ‘in pais en vree’, omdat gemeenten ‘grote zorgen’ hebben over bijvoorbeeld de vastlopende opvang van asielzoekers.
Telefoon
Maar Faber valt dan toch uit de toon, legde D66-leider Rob Jetten aan Schoof voor. Zij heeft ‘nog geen enkele keer de telefoon gepakt’, stelde hij. ‘Ze voldoet dus ook niet aan de door u geschetste houding.’
Medeoverheden
Dat bestreed Schoof: ‘Ik weet zeker dat er op dit moment, onder leiding van de minister, als ze het al niet zelf doet, ambtelijk op allerlei manieren contact is met medeoverheden om te kijken of er opvang gerealiseerd kan worden.’
Actualiteit
Een kennismakingsgesprek op het ministerie met de Tijdelijke Commissie Asiel & Migratie (TCAM) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat vrijdag stond gepland, is verplaatst door het ministerie. Een woordvoerder van de VNG bevestigt berichtgeving van EenVandaag hierover. VNG zegt niet te weten wat de reden is van de afzegging. Het ministerie laat weten dat er ‘een actualiteit’ tussendoor kwam. Een woordvoerder zegt dat het gesprek is verplaatst naar 4 oktober, maar dat er voor die tijd al wel telefonisch contact zal zijn met de commissie.
Misverstand
Afgelopen maandag ging een regulier overleg tussen rijksoverheid, de provincies en gemeenten ook niet door. Volgens het ministerie is die afspraak verzet op verzoek van een verhinderde deelnemer. De VNG zegt dat het waarschijnlijk gaat om een misverstand. TCAM-voorzitter Mark Boumans was verhinderd, ‘maar de VNG had gewoon iemand anders van de commissie kunnen sturen’, aldus de woordvoerder. ‘Wij willen heel graag in overleg.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) deed deze fractievoorzitter het echter voorkomen alsof zijn partij wel degelijke aan een Spoedwet zou meewerken. Bij zijn oorspronkelijke stellingname in de APB kunnen nu dus grote vraagtekens worden geplaatst.
Deze draai heeft weinig met constructieve politiek te maken, maar meer met het traineren van mogelijk snelle oplossingen, de andere partijen een rad voor de ogen te draaien en op een slinkse wijze proberen te flessen.