Advertentie
sociaal / Column

Geen kinderspel

En weer dreigt een door de gebruikers zeer gewaardeerde zorginstelling gesloten te worden. Dit keer gaat het niet om een grote thuiszorgorganisatie of een algemeen ziekenhuis, maar om een kleinschalige instelling met een heel groot nut. Verleden week werd bekend dat het Leger des Heils kinderhospice Het Lindenhofje in Amsterdam met ingang van 1 april aanstaande moet gaan sluiten.

18 februari 2009

Het Lindenhofje is een vervangend thuis voor zeer ernstig zieke, meervoudig gehandicapte kinderen. De sluiting van Het Lindenhofje is volgens het Leger des Heils onvermijdelijk omdat er jaarlijks voor honderdduizenden euro’s tekorten zouden zijn. Dat laatste zal ongetwijfeld waar zijn. Maar dat wil nog niet zeggen dat dit zonder meer geaccepteerd moet worden en dat niets anders rest dan sluiting. 

 

Het Lindenhofje is een goed voorbeeld van een zorginstelling waarvan de financiering niet goed is geregeld. Het Leger des Heils heeft zich op de ingewikkeldheid van de financieringsproblematiek verkeken en krijgen de financiering niet meer rond. Op verzoek van de directie van Het Lindenhofje heb ik hun situatie bestudeerd. In de loop der tijd hebben wij hier in het Slotervaartziekenhuis een goed beeld ontwikkeld van de financieringsmogelijkheden in de gezondheidszorg. Ook hebben we nooit geaarzeld nieuwe wegen aan te geven en alternatieve financieringspaden in te slaan. Ook in zaak rond Het Lindenhofje zien wij op basis van onze expertise nog volop mogelijkheden. Mede hierdoor hebben we ons ingezet om het team te ondersteunen. Volgens mij is sluiting eenvoudig te voorkomen als alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheid nemen.

 

De kern van het probleem is de onduidelijkheid waar het type zorg, dat instellingen als Het Lindenhofje bieden, onder moet vallen. Inmiddels heeft het ministerie van VWS ingezien dat er ten aanzien van dit soort zorg een ‘witte vlek’ is ontstaan. In 2007 is besloten dat zogenaamde ziekenhuisverplaatste zorg of medisch-specialistische zorg niet meer onder de AWBZ valt. Er is toen echter niet bepaald waar deze zorg in de bekostiging en declaratie dan wel thuishoort.

 

Gelukkig heeft de actie van de directie van Het Lindenhofje dit aan het licht gebracht. Het ministerie VWS heeft betrokken partijen, waar onder de kinderhospices en de zorgverzekeraars, uitgenodigd voor een gesprek om gezamenlijk een oplossing te zoeken. Voor wat de situatie in Amsterdam betreft zouden ook de ziekenhuizen, die regelmatig patiëntjes naar Het Lindenhofje doorsturen, een actieve rol kunnen spelen. Net als de academische ziekenhuizen in Rotterdam zouden zij een aantal bedden in Het Lindenhofje kunnen adopteren om zodoende financiële zekerheid te waarborgen.

 

In Het Parool van 18 februari lees ik dat de staatsecretaris wel de zorg voor de kinderen wil garanderen, maar niet de instelling op zich. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen. Duidelijkheid over de financiering voor deze specifieke zorg heeft op dit moment veruit de prioriteit.

 

Aysel Erbudak
Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Slotervaartziekenhuis

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Donald Trompel / Fiscaal opsporingsambtenaar
U profileert zich op dit moment als de Florence Nightingale van de Nederlandse zorg . Ik ben zwaar onder de indruk.
martijn peeters / zorgmanager
En zie hier, onze reactieve overheid komt in actie om haar blunders te herstellen. Zal de komende tijd vaker gebeuren zeker als mw. Bussemakers nog meer plannen publiceert tijdens kamerrecesperiodes om lastige kamervragen te voorkomen.
martijn peeters / zorgmanager
Oh ja, mevrouw Erbudak wordt vast de nieuwe minister van volksgezondheid. Kan de zorg verder vermarkt worden. Het rammen van toegankelijkheid remt ook de kosten on de zorg. Voor de allerarmsten alhier kan artsen zonder grenzen dan een actieve rol gaan spelen. Bedankt voor uw goodwil mw. Erbudak. Jammer alleen dat u eiegen gewin voorop stelt.
Tine van Voorst tot Voorst-De Boisoniere / Weldoenster
Geachte mevrouw (majoor)Erbudak, Ik nodig u uit om binnen twee weken een concreet financieel plan op papier te zetten. Geen woorden maar daden! Dat motto geldt voor de overheid en zeker ook voor u als commercieel bestuurder.

aysel erbudak / voorzitter raad van bestuur
beste allen, ik heb niet de illusie om florence nightingale te zijn, in nederland was en is geen ruimte voor zulke mensen. verder ben ik geen lid van enige politieke partij en heb geen politieke ambities. om het nog duidelijker te zeggen: ik weet niet eens hoe een stembus eruit zit, omdat ik nog nooit heb gestemd. mijn suggesties en oplossingen heb ik reeds kenbaar gemaakt aan de genen die over het lindenhofje gaan. ik ben geen majoor, die wordt betaald voor haar werk door leger des heils. zoals u weet is de functie majoor geen vrijwilligersbaan, leger des heils heeft jaarlijks een budget van 200 miljoen euro. dank voor uw reacties
Donald Trompel / Fiscaal opsporingsambtenaar
Rita en Geert zullen straks u smeken plaats te nemen hun crisiskabinet. U bent geschikt als ultieme saneerder. Het ontbreken van enig democratisch besef aan u kant maakt u nog aantrekkelijker .Ik denk zelf dat Nederland niet raar moet kijken als we een eerste vrouwelijke ministerpresident gaan krijgen van allochtone afkomst .En zegt u nu eens eerlijk, macht smaakt toch prima .

nelhoogmoed / politiek geinteresseerd
ik schrik van het bericht, nog meer van de reacties. het gaat toch om de continuïteit van de zorg aan meervoudig gehandicapte kinderen? of vergis ik me.
HMC van Heusen-Smulders / Managementondersteuner Algemeen & Communicatie
Ik ben het helemaal eens met Tine van Voorst tot Voorst-De Boisoniere, kom met een concreet financieel actieplan waarin zowel korte als lange termijnintenties, mogelijkheden als consequenties zichtbaar zijn. En wellicht dat deze weldoenster dan ook bereid is om hierin te investeren.
Ik persoonlijk vind het, en dat kan ik niet vaak genoeg zeggen, een aanklacht naar onze eigen, al lang niet meer zo sociale, maatschappij dat we niet in staat zijn om, zeker op het gebied van de sociale voorzieningen zorg te dragen voor onze eigen medemens.
Ik ben tegen de vermarketing van onze basisvoorzieningen als zorg, energie e.d. naar de private sectoren. Deze dienen vanuit de overheid gecoördineerd en beheerd te blijven zodat iedereen hiervan blijft voorzien. Ik ben echter wel voor de marktgedachte binnen de overheidsector zodat er goed financieel wordt nagedacht en niet teveel aan bestuurs-/managementlagen gaan ontstaan die alleen maar met elkaar brainstormen op de hei en enorme bergen geld kosten. De hoofdmoot van de zorgfinanciën dient ten goede te komen aan de mens die de zorg nodig heeft en niet aan de lagen die erover denken.
Advertentie