Zwaksten kunnen in Tilburg niet 'beschut' werken
Te duur en bovendien zorgt het voor rechtsongelijkheid, vindt het college. De PvdA dient een amendement in om beschutte plaatsen te behouden.
De gemeente Tilburg gaat vanaf volgend jaar geen beschut werk aanbieden aan mensen die minder dan 30 procent arbeidsvermogen hebben, zoals het kabinet graag wil. Een amendement van de PvdA om de beschutte plaatsen toch te realiseren haalt vanavond in de raadsvergadering zeer waarschijnlijk geen meerderheid.
30 duizend plaatsen
Als per 1 januari de Participatiewet in werking treedt, komen er geen nieuwe plaatsen in de sociale werkvoorzieningen meer bij. Mensen met meer dan 30 procent arbeidsvermogen die zich nieuw melden bij hun gemeente moeten bij reguliere bedrijven aan de slag, met ondersteuning. Voor mensen met minder dan 30 procent arbeidsplaatsen zouden gemeenten de komende jaren 30 duizend beschutte werkplaatsen moeten realiseren, zo is in de Participatiewet gesteld. Maar Tilburg, waar per jaar zo’n 30 tot 35 mensen voor beschut werk in aanmerking zouden komen, leest het woord ‘moeten’ er niet in en denkt dat er een andere manier is.
Duur en oneerlijk
De Tilburgse wethouder Erik de Ridder (CDA) vindt het creëren van beschutte werkplaatsen te duur. Bovendien zou het voor rechtsongelijkheid zorgen. ‘Als je beschutte werkplaatsen maakt, slokt een klein deel van de mensen een groot deel van het Participatiebudget op’, legt een gemeentewoordvoerder uit. ‘Dat is ongelooflijk duur, want dat geld kunnen we dan niet inzetten voor een grotere groep mensen die wel meer kan. Bovendien vindt het college het onrechtvaardig dat mensen die minder dan 30 procent arbeidsvermogen hebben via beschut werken uiteindelijk méér kunnen verdienen dan mensen die net iets meer kunnen en daardoor niet voor beschut werk in aanmerking komen. Het college wil juist iedereen gelijke kansen bieden.’
Participatiemogelijkheden die zich voordoen
Het ‘Tilburgs Alternatief’ moet ‘een sluitende aanpak te bieden voor deze kwetsbare doelgroep’, staat in het raadsvoorstel. Er wordt echter geen Participatiebudget ingezet. De gemeente wil ervoor zorgen dat ‘deze kandidaten de juiste professionele zorg- en hulpverlening krijgen en gebruik maken van participatiemogelijkheden die zich voordoen, bijvoorbeeld bij maatschappelijke organisaties in de stad.’ Tilburg wil proberen ook de zwakste groep richting arbeidsmarkt te krijgen. Lukt dat niet dan moet er een goed alternatief zijn, bijvoorbeeld in de vorm van een nuttige dagbesteding of vrijwilligerswerk. Volgend jaar zal geëvalueerd worden of het Tilburgs Alternatief het gewenste effect heeft.
A-sociaal
De PvdA vindt de plannen van het college a-sociaal en dient in de raadsvergadering vanavond een amendement in om beschut werk wél te gaan organiseren. ‘Vrijwilligerswerk en dagbesteding is niet hetzelfde als beschut werk’, reageert PvdA-raadslid Orkun Baytemir. ‘Het gaat hier om de meest kwetsbare burgers en die kun je niet afdoen met vrijwilligerswerk of dagbesteding, bovendien staat in de wet dat deze mensen recht op werk hebben.’ Het steekt de PvdA dat collegepartijen als SP en GroenLinks instemmen met het collegevoorstel. ‘En dat terwijl de SP landelijk juist in haar verkiezingsprogramma voor beschut werken pleit’.
Zwartboek
Het amendement van de PvdA zal, behalve van een paar kleine lokale fracties, waarschijnlijk weinig steun krijgen. Daarom zijn er plannen binnen de partij een meldpunt of zwartboek te starten waar mensen zich vanaf 1 januari kunnen melden als ze voor een ‘beschut binnen’ werkplaats in aanmerking zouden moeten komen maar zich gedupeerd voelen.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En@TIP... U heeft duidelijk niet begrepen waarom het budget is vastgesteld zoals het is. Daar zitten de loonkosten van beschut werk in opgenomen. Anders zou het budget veel minder zijn geweest.
De mensen die nu naar huis gestuurd worden zijn vaak veel gemotiveerder dan andere langdurig werklozen. Daarom was de WSW ook zo speciaal. Het was een vrijwillige regeling.
Ik wens in ieder geval diegene die de indicatie beschut krijgen toegewezen door het UWV veel succes en ik hoop dat de gemeenteraad tot bezinning komt en alsnog doet wat er van hen verwacht wordt.
Toch raar dat werkgevers een boete kunnen krijgen als ze niet aan een quotum voldoen maar dat de gemeente een hele groep mag negeren en hun subsidie mag stelen