Advertentie
sociaal / Nieuws

Gedeputeerde wil voedselbanken helpen

Gedeputeerde Peter van Dijk van de provincie Limburg wil gemeenten graag helpen de armoede te bestrijden. Hij denk daarbij aan aanvullende steun aan bijvoorbeeld de voedselbanken.

04 oktober 2012

De provincie Limburg gedeputeerde Peter van Dijk wil de voedselbanken in zijn provincie een handje helpen. 'We willen ons sociale gezicht weer laten zien'.

Netelige kwestie
Het ondersteunen van de voedselbank blijft vaak een netelige kwestie voor de overheid. Subsidie van de gemeente betekent erkenning en daarmee wordt feitelijk het tekortschieten van minimabeleid bevestigd. Provinciale steun kan door de gemeente opgevat worden als indirecte kritiek en bemoeienis. De Limburgse gedeputeerde Peter van Dijk (PvdA) trekt zich van deze zaken niet zoveel aan en wil zijn best doen om de noodkreet van de Limburgse voedselbank te horen.

Recessie in Parkstad

Limburg is een van de provincies waar door de crisis heel wat gezinnen afhankelijk zijn van de voedselbank. Met name in Parkstad, het oostelijk deel van Zuid-Limburg wonen veel minima die een beroep moeten doen op liefdadigheid.  Maar de recessie heeft ook de voedselbanken hard getroffen. De vraag is toegenomen terwijl de leveranties terug lopen, en als die er wel zijn is er vaak te weinig gekoelde opslag. De instantie klopt nu aan voor structurele hulp bij de provincie. De vraag is, gaat de provincie helpen of niet?

 
Steun voedselbank beladen discussie 

'Het is natuurlijk aan de Provinciale Staten,' zegt gedeputeerde van Dijk, 'maar het is een beladen discussie die al jaren speelt. In het verleden gaven we incidentele steun aan projecten waaronder de voedselbank. Dat bestond dan uit het regelen van vervoer of de aanschaf van een koelkast. Maar de voedselbank wil nu structurele hulp en dan moet er eerst gekeken worden of het voor erkenning in aanmerking komt. Zo niet, dan zou er een bijdrage uit een incidenteel projectenpotje kunnen komen.' 

Duwtje in rug gemeente
Bang dat de betreffende voedselbankgemeenten zich gepasseerd voelen is van Dijk niet. 'De rol van de provincie is in principe een aanvullende, in samenspraak met de gemeente. Ik constateer dat gemeenten steeds meer moeten snijden en aan de andere kant meer op hun bordje krjigen. Wij zouden ze een duwtje in de rug kunnen geven in de vorm van aanvulling, niet als vervanging. Ik wil dat de provincie meer dan de sobere taakopvatting uitvoert en ook op sociaal gebied een rol speelt.'



Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

A. Wassenburg
Europa heeft een subsidiepotje waaruit lidstaten geld kunnen aanvragen voor ondersteuning van voedselbanken. Nederland heeft altijd geweigerd om geld aan te vragen, omdat de overwegend liberaalgetinte kabinetten geen boodschap hadden aan deze voorziening en de bijbehorende doelgroep. Anders dan hierboven beweerd, is niet iedereen schuldig aan zijn armoede.
Paul / projectleider
Volgens mij is dit sowieso geen kerntaak van de provincie.



Ook is het wat mij betreft de kracht van de voedselbanken dat ze niet aan het subsidie infuus liggen, maar privaat initiatief zijn.



De overheid zou de publieke ruimte niet moeten kanabaliseren!
Sjoerd Visser
Als je een sociaal gezicht wilt laten zien dan zul je geen a-sociale beslissingen nemen, en de a-sociale beslissingen die inmiddels wel gemaakt zijn en uitgevoerd worden: TERUGDRAAIEN. Het is toch te gek dat anno 2012 er weer voedselbanken zijn in NL? Hoe meer je op sociaal gebied afneemt van de mensen...hoe meer je je eigen sociale beleid torpedeert. Helaas hebben we in NL tegenstrijdige beleidsvoering, die hypocriet en oneerlijk is. Daar zou men meteen wat aan moeten doen om dat op te heffen, zodat er geen tegenstrijdige beleidsvoering is en men de hypocrisie en oneerlijkheid laat varen.
Kritikus / Geen Hagenees
Deze salonsocialist wil goedkoop scoren.

Waar hebben we dat meer gezien?
Peter van Dijk / maatschappelijk werker
De overheden zouden wel moeten voorkomen dat bij de gebruikers geen mensen zitten die door procedures aangaande verkrijgen van een uitkering, tussen wal en schip vallen en daardoor een tijdje geen- of onvoldoende inkomen hebben. Dat kan 6 weken, zo niet meer in beslag nemen. Die mensen worden ook naar voedselbanken verwezen, terwijl de Gemeente die mensen een overbruggingslening zou kunnen geven, die terugbetaald wordt met het geld dat later met terugwerkende kracht wordt uitgekeerd.

Het bestaan van voedselbanken ontlast Sociale Diensten van allerlei noodhulp aanvragen. Een Gemeente kan ook steunen op andere wijze dan subsidie.

We horen nog al eens dat Nederland een welvarend land is. Dat rijmt inderdaad niet met de explosieve groei van voedselbanken.

De welvaartsstaat was dol gedraaid en veel te laat heeft men om politieke belangen of apathie gewacht met tandje voor tandje terugdraaien.

Nou moet het met zevenmijlslaarzen gebeuren.

Fors aantal mensen hebben op de rand, of via leningen over de rand geleefd en dus niet zoals grootouders een gehaald-en-betaald-beleid toegepast en daarnaast nog wat proberen opzij te leggen voor lastige momenten. Anders ben je heel kwetsbaar en prooi voor de incasso bureaus die

consequent al 10 jaar uit het zicht blijven en gigantische omzetten maken. De belastingbetaler krijgt dan vervolgens het trieste resultaat op hun bordje geworpen. Extreem opmerkelijk is het dan, dat in het eerlijk-delen-verhaal ter linkerzijde van de politie, die industrie buiten schot blijft.

Daar zijn ook mensen de dupe van die voorspelbaar niet de tering naar de nering kunnen zetten, maar de visie op recht autonomie van de mens leidt ertoe dat het eerst moet ontsporen.

Dan nog een grote groep die wellicht wel zouden kunnen budgetteren, maar toch steeds over hun grenzen willen gaan en hulp vanzelfsprekend vinden. Het moeizame deel vergt zoveel van de overheidsbudgetten dat goedwillenden, die buiten hun schuld in de problemen geraken, onderaan bungelen als het om hulp gaat. Die moeten dan ook naar de voedselbank.
Piet / consultant
Inderdaad elke salon socialist wil scoren. Simpel stemmen trekken. Ligt lekker bij de massa's uitkeringstrekkers. Heeft niets te maken met sociale Rechtvaardigheid. Wel een socialist ( PvdA, Plukken van de Anderen) die zijn minderwaardigheidscomplex wil weg werken op kosten van de belastingbetaler!



Inkomenspolitiek op alle niveaus! Subsidies op alle niveau's! Alle overheidsorganen/bestuurslagen menen taken te hebben op hetzefde gebied, Resultaat chaos, alles werkt door elkaar, zonder coordinatie. En de belastingbetaler mag deze chaos ophoesten.



D.i. Nederland 2012. Massas uitkeringstrekkers, waarvan het overgrote deel niet wil werken en Nederland trekt grofweg evenveel buitenlanders aan om het vuile werk op te knappen!



Schande en dat is onze politiek??? En diezelfde politiek verwijt sommige partijen "Populisme ". Wat een ontstellende hypocrisie!
van drunen / raadslid
Nee, de provincie moet niet door het sociaal beleid van de gemeente heen gaan fietsen! Miljarden euro's subsidie lekken weg op gemeentelijk niveau aan goed bedoelde sociale projecten.
Advertentie