Gebrek aan respect
Onafhankelijk onderzoek van Deloitte toont aan dat de Bureaus Jeugdzorg al jaren 8 procent te weinig krijgen vergoed voor hun werk waardoor werken boven de caseloadnorm of wachtlijsten onvermijdelijk zijn.
Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werken boven de – nota bene samen met Justitie overeengekomen - caseloadnorm – tot meer en langere ondertoezichtstellingen en uithuisplaatsingen leidt. En wat doet het kabinet? Die biedt 1 procent tariefsverhoging. Een fooi, een belediging voor de medewerkers van de Bureaus Jeugdzorg die dagelijks in de heftige frontlijn staan om kinderen in de knel te helpen. Ik noem dat gebrek aan respect.
Meer dan duizend medewerkers voerden daarom afgelopen maandagochtend actie in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Niet voor zichzelf maar voor de kinderen in de knel. En wat deed het kabinet? Dat nam niet eens de moeite om te komen luisteren, laat staan in debat te gaan. Geen staatssecretarissen van VWS en Justitie. Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Nine Kooiman waren wel aanwezig, maar verder schitterden vooral de vertegenwoordigers van de coalitie/gedoogpartijen door afwezigheid. Ik noem dat een gebrek aan respect voor de professionals die gelukkig nog bereid zijn het mooie maar ook zware jeugdzorgwerk te doen.
En waar waren de gedeputeerden verenigd in het IPO? We weten dat ze de conclusies van het Deloitte onderzoek onderschrijven. Maar een publieke steunbetuiging kon er niet af? Waarom, vraag ik me af? Donderdag is er overleg in de Tweede Kamer over het Deloitte rapport. Dan is het wel handig als je daarvoor laat weten wat je standpunt is. Of gaan we het weer beleven dat er een week later tijdens bestuurlijk overleg, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk, politiek handjeklap wordt gedaan? Een slap compromis, waarbij provincies mogelijk ook weer wat oneigenlijk bijlappen en waar de Bureaus Jeugdzorg van de grootstedelijke stadsregio’s niet mee geholpen zijn. Waar de jeugdzorg landelijk niet echt mee geholpen is, omdat een structurele systeemfout niet wordt gerepareerd. Ik noem dat gebrek aan respect voor de meest kwetsbare burgers in Nederland, jonge kinderen in de knel.
Portefeuillehouder Jeugdzorg van de Stadsregio Amsterdam Lodewijk Asscher had gelukkig wel het politieke lef om zijn nek uit te steken in de vorm van een publieke steunbetuiging tijdens de manifestatie. Hij is dan ook niet voor niets tot beste wethouder verkozen door Binnenlands Bestuur.
En wat deed de staatssecretaris van Justitie Fred Teeven wel? Hij schreef een kort briefje aan de Tweede Kamer waarin hij zijn “aanbod” van 1 procent tariefsverhoging herhaalde en met voorbij gaan aan de objectieve feiten de indruk wekt dat er nog wel wat ruimte is om efficiencywinst te boeken. De BJZ’s werken met een overhead van 12%. Dat is extreem laag. Daarnaast wijst hij op suggestieve wijze op verschillen tussen de Bureaus Jeugdzorg als het gaat om kostprijzen op onderdelen. Die zijn simpelweg te verklaren door verschillen in de bedrijfsvoering en boekhouding. Zo scoort Bureau Jeugdzorg Agglomeratie Amsterdam vanwege uitbesteding van ICT relatief hoog op de ene begrotingspost en relatief laag op een andere begrotingspost. De enige reële vergelijking die gemaakt mag worden is die onder de streep. En die komt voor alle Bureaus Jeugdzorg op een tekort van 8 procent uit. Ik adviseer de staatssecretaris hier nog eens goed naar te kijken, want het verwijt dat hij de kamer niet volledig inlicht ligt voor hem op de loer.
Hoe dan ook lijkt het kabinet nog niet van zin om te bewegen naar een eerlijk tarief zodat medewerkers van Bureau Jeugdzorg hun werk gewoon goed kunnen doen voor de kinderen die in hun veilige ontwikkeling worden bedreigd. Donderdag 13 januari is nu eerst de Tweede Kamer aan zet. Ik ga er van uit dat die het kabinet tot de orde roept. Zo niet dan is de politiek nog niet van ons af. We laten niet met ons sollen. Kwetsbare kinderen verdienen beter. Een kwestie van beschaving. Een kwestie van respect.
Erik Gerritsen
Ik weet het wel en die Ton Molenaar is goed in stemmingsen bangmakerij ten koste van onze Nederlandse gezinnen en belastingbetalers.
We moeten 600 miljoen gaan bezuiningen op jeugdzorg i.p.v 300 miljoen wat de kabinet nu wilt...en deels van dat extra geld kunnen we dan investeren in een goed zedenpolitie waardoor we beter kunnen voorkomen dat gezinnen uberhaupt ter prooi vallen van dat Jeugdzorgtuig.