Advertentie
sociaal / Nieuws

Friese motie voor medewerkers sociale werkvoorzieningen

Ongelijke behandeling moet stoppen, zo vinden de initiatiefnemers.

02 juni 2023
SW-ANP
ANP/Kees van de Veen

Na meerdere stakingen door medewerkers van sociale werkvoorzieningen hebben alle 18 Friese gemeenten besloten gezamenlijk een motie in te dienen bij het VNG congres op 14 juni aanstaande. Met de motie wordt aandacht gevraagd voor het feit dat mensen met een arbeidsbeperking die via sociale werkbedrijven actief zijn geen compensatie voor inflatie of loonsverhoging ontvangen. Dit in tegenstelling tot hun collega’s die onder de cao gemeenten vallen en er 9 procent bij krijgen.

Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

BMC
Teamleider Ruimtelijke Ontwikkeling | Publieke sector | Medior | Senior | Landelijk

Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

JS Consultancy
Adviseur Contractmanagement/Assistent Contractmanager Meanderende Maas

Andere cao

In februari werd een akkoord bereikt over de nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De gemiddelde ambtenaar gaat er 9 procent op vooruit. Mensen met een arbeidsbeperking, die via sociale werkbedrijven of met loonkostensubsidie aan het werk zijn, krijgen deze verhoging echter niet. Zij vallen namelijk niet onder die cao maar onder de cao 'Sociale Werkvoorziening' of de cao 'Aan de Slag'.

Een onacceptabele situatie die zorgt voor scheve verhoudingen

Marianne Poelman, wethouder Súdwest-Fryslân

Verschil niet uit te leggen

Dat verschil in arbeidsvoorwaarden voor deze verschillende groepen werknemers is niet uit te leggen, zo schrijft de gemeente Súdwest-Fryslân in een persbericht. ‘Ook het leven van deze medewerkers is fors duurder geworden. Met deze motie geven we als Friese gemeenten een krachtig signaal af dat dit absoluut niet gewenst is’. Aldus Caroline de Pee, wethouder en portefeuillehouder commissie Werk en Inkomen bij de Vereniging van Friese Gemeenten.

Hetzelfde werk

Wethouder Marianne Poelman vindt de situatie ontoelaatbaar: ‘We vinden dit een onacceptabele situatie die zorgt voor scheve verhoudingen. Zo zien we verschillen bij medewerkers in de groenvoorziening, waarbij de één onder de gemeente cao wel een loonsverhoging heeft gekregen, maar de collega die via het sociaal werkbedrijf werkt of met loonkostensubsidie er niet op vooruit gegaan is. Dit terwijl ze hetzelfde werk doen.’

Stakingen

Vakbond FNV dringt al sinds begin vorig jaar aan op aanvullende afspraken voor de in totaal zo’n 75.000 werknemers met een beperking. De afgelopen maanden vonden er meerdere stakingen plaats bij sociale werkplaatsen. Er werd door het hele land actie gevoerd, waaronder op drie locaties van Caparis in Friesland. Daar legden medewerkers een dag hun werk neer. 

Landelijke actiedag

Op 7 juni aanstaande houdt de FNV samen met de medewerkers van de sociale werkplekken een landelijke actie op het Jaarbeursplein in Utrecht. Daar eisen ze een loonsverhoging van 10,15 procent, gelijk aan de stijging van het minimumloon per 1 januari 2023. Ook willen ze dat de reiskostenvergoeding die nu gemaximeerd is op 10 cent per kilometer verhoogd wordt naar 21 cent per kilometer.

De Friese gemeenten steunen de eisen van de actievoerders en verzoeken daarom het VNG-bestuur om er bij het kabinet op aan te dringen de medewerkers te compenseren en tegemoet te komen aan hun eis voor een betere reiskostenvergoeding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie