Advertentie
sociaal / Nieuws

Fractie vreest ‘megaclaim’ rondom eigen bijdrage Wmo

De Eindhovense CDA-fractie is niet gerust op een goede afloop van de ‘kwijtscheldingsactie’ van het Eindhovense college. De fractie vreest dat 7.000 Eindhovenaren van wie de eigen bijdrage Wmo niet wordt kwijtgescholden, via een megaclaim verhaal gaan halen bij de rechter. Volgens het CAK is het niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen uit een gemeente geen rekening hebben ontvangen.

09 september 2016

De CDA-fractie is niet gerust op een goede afloop van de ‘kwijtscheldingsactie’ van het Eindhovense college. Met de kwijtschelding van de eigen bijdrage Wmo voor 3.000 van de 10.000 Wmo-gebruikers in Eindhoven is sprake van rechtsongelijkheid, stelt het CDA. De fractie vreest dat de 7.000 wel betalende Eindhovenaren bij de rechter, via bijvoorbeeld een megaclaim, een (succesvol) beroep op terugbetaling gaan doen. Volgens het CAK, dat de eigen bijdrage berekent en int, is het niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen uit een gemeente geen rekening hebben ontvangen.

Mandaat

Politieke onvrede is er tevens over het besluit van het college om tot kwijtschelding over te gaan. ‘Wat is uw juridische mandaat om zonder overleg met de raad tot generieke kwijtschelding bij 3.000 inwoners over te gaan’, zo wil het CDA van het college weten. Het Eindhovens college heeft recent besloten de betaalde eigen bijdrage van 3.000 Wmo-gebruikers niet meer te gaan innen. Deze Eindhovenaren hebben wel een beschikking (en zorg) ontvangen, maar nooit een factuur. De administratieve fout is inmiddels hersteld en vanaf medio augustus worden de eigen bijdragen weer bij alle Wmo-gebruikers geïnd. Hoewel wettelijk gezien facturen tot twee jaar na de verlening van de voorziening kan worden vastgesteld en geïnd, heeft het college besloten de eigen bijdrage kwijt te schelden. Daarmee is een totaalbedrag van twee miljoen euro gemoeid.

Aanlevering mis gegaan

Het CAK, dat de eigen bijdrage (voor Wmo-maatwerkvoorzieningen) voor alle gemeenten berekent en int, stelt dat de fout deels bij de gemeente en deels bij zorgaanbieders ligt. ‘Er zijn in Eindhoven een paar dingen misgegaan in de aanlevering’, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Begin dit jaar is Eindhoven overgegaan op een andere manier van aanleveren en daarnaast zijn vanaf begin dit jaar ‘de gegevens van een groep bestaande klanten met een hulpmiddel/voorziening niet aangeleverd. We zijn daar onlangs achter gekomen.’ Voor begeleiding en dagbesteding is bij een aantal zorgaanbieders de aanlevering van gegevens niet goed gegaan. De fout ligt niet bij het CAK: de gemeente heeft de benodigde gegevens niet aangeleverd, benadrukt de woordvoerder. Voor zover het CAK donderdag kon achterhalen, is het niet eerder voorgekomen dat zoveel mensen uit een gemeente geen rekening hebben ontvangen - ‘zo nu en dan worden we geconfronteerd met te late aanlevering’ - noch dat er op zo’n grote schaal de eigen bijdrage is kwijtgescholden.

Plafond eigen bijdrage

Eerder deze zomer heeft het Eindhovense college besloten een plafond van 270 euro per vier weken per huishouden in te stellen voor eigen bijdragen voor mensen met een midden- of hoog inkomen die een Wmo-voorziening nodig hebben. De kosten voor mensen met een hoger inkomen en een hoog zorggebruik waren in een aantal gevallen sinds 2015 zo sterk gestegen, waardoor zorgmijding kan ontstaan. Of en hoeveel mensen de hulp en/of ondersteuning hebben stopgezet, weet Eindhoven niet. ‘Er zijn signalen; wij hebben daar geen onderzoek naar gedaan’, aldus de woordvoerder van wethouder Renate Richters (Wmo, GroenLinks).

Gederfde inkomsten

De maximering is ingesteld voor inkomens vanaf 45.000 euro. Het instellen van het plafond geldt met terugwerkende kracht per 1 januari 2016. Wmo-gebruikers krijgen het teveel betaalde bedrag terug. Het college schat met de instelling van het plafond jaarlijks maximaal zeven ton aan eigen bijdragen mis te lopen. De inkomsten uit eigen bijdragen bedragen voor Eindhoven nu jaarlijks 5,9 miljoen euro en loopt met deze maatregel terug naar ruim 5,2 miljoen euro.


Onderzoek VWS

Eindhoven is overigens een van de tien gemeenten waar momenteel een kwalitatief onderzoek wordt uitgevoerd naar zorgmijding door de (te hoge) eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Dat onderzoek wordt in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd en moet op 1 oktober zijn afgerond.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Het lijkt me duidelijk dat hier de onderste steen boven moet komen en bestuurders en/of ambtenaren verantwoording behoren af te leggen.
Remon
Neigt naar complete rechtsongelijkheid. Bijzonder dat een college een dergelijk besluit durft te nemen.
Advertentie